Familia fiului fondatorului Samsung, Lee Kun-hee, a vândut 30 de milioane de acțiuni ale companiei pentru a strânge o parte a banilor necesari plății taxei de moștenire uriașe din Coreea de Sud, relatează The Wall Street Journal.

Sediul Samsung din Coreea de SudFoto: Lee Jin-man / AP / Profimedia

Potrivit documentelor consultate de jurnaliștii de la WSJ, familia Lee a obținut 1,64 miliarde de dolari în urma tranzacției în condițiile în care taxa pe moștenire pe care o au de achitat este de 10,78 de miliarde de dolari, cea mai mare din istorie, potrivit BBC.

În momentul morții sale în 2020 Lee Kun-hee era cel mai bogat om din Coreea de Sud, cu o avere estimată la 21 de miliarde de dolari. Născut în 1942, Lee Kun-Hee a transformat Samsung dintr-o afacere locală într-o putere mondială în materie de inovaţie şi tehnologie.

În 2021, rudele miliardarului au vândut tablouri de Picasso și Monet, precum și alte picturi valoroase, iar până în aprilie 2022 alte pachete de acțiuni în valoare de 1,8 miliarde de dolari în același scop.

Pentru a reuși să achite taxa de moștenire astronomică, moștenitorii lui Lee, printre care se numără soția Hong Ra-hee și două dintre fiicele sale, Lee Boo-jin și Lee Seo-hyun, au elaborat alături de bănci un plan de rambursare pe 5 ani, primele plăți fiind făcute începând cu aprilie 2021.

Acest lucru este permis de legislația sud-coreeană, care prevede un termen de grație de până la 5 ani pentru achitarea taxei de succesiune.

Coreea de Sud are o taxă de succesiune de 50% din valoarea activelor moștenite, a doua cea mai mare din rândul țărilor dezvoltate, după Japonia (55%).