ANAF are doi noi vicepreședinți, respectiv pe Ionescu Florentina și Drăghici Alexandru, potrivit unor surse din Ministerul Finanțelor. Sandu Costea, care era singurul vicepreședinte până astăzi, a rămas fără funcția respectivă. De asemenea, Ion Cupă președintele Autorității Vamale Române a fost și el demis. Noile propuneri de șefi ai Vămilor sunt Marcel Mutescu- președinte și Alexandru Dudu, vicepreședinte.

Sediu ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Marinela Năstase este șefă la Mari contribauabili, interimar, în locul lui Ionuț Mișa pe 6 luni. Mișa se duce director general la Directia de management a informației.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a criticat, pe 30 decembrie, într-o conferinţă de presă, instituţii din subordinea ministerului care „se laudă” cu planurile realizate, el dând exemplu Autoritatea Vamală. Boloș a spus că după Bobotează va cere premierului revocarea din funcţie a câtorva șefi de instituții, precum Autoritatea Vamală şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Nu mai tolerez laude penibile şi vă spun direct, cu subiect şi predicat, ale Autorităţii Vamale Române că şi-a realizat planul de un miliard şi jumătate la taxele vamale. Exclus acest lucru! Le dau o veste proastă: vor începe anul viitor cu cinci miliarde de lei pe lună. Dacă nu-şi fac planul, pleacă acasă, nu există altă variantă şi o spun direct şi dur: acesta este target-ul de la care începem discuţiile cu Autoritatea Vamală Română”, a susținut Boloş.

El a anunţat că va cere schimbarea din funcţii a unor şefi din ANAF şi din Autoritatea Vamală:

„După Bobotează voi ieşi public şi voi cere domnului prim-ministru revocarea din funcţie a câtorva conducători din cadrul instituţiilor cele mai importante pentru România, şi aici mă refer la Autoritatea Vamală Română, tot cu subiect şi predicat spun acest lucru, şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Sigur, aici nu vreau să condiţionez nimic şi nici să par obraznic în relaţia cu domnul prim ministru, avem o relaţie instituţională corectă, dar sunt instituţii prea importante pentru statul român, de care depinde funcţionarea statului român, şi de aceea nu sunt tolerant cu lipsa de performanţă, implicare şi dezordinea”, preciza el.

Ion Cupă, fostul președinte al Autorității Vamale fusese propus pe vremea guvernului Dăncilă pentru portofoliul Energiei. Cupă era vicelider al Grupului Parlamentar ALDE din februarie 2018, președinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.