Eugen Teodorivici, fost senator și ministru de Finanțe, spune că o să se întoarcă în sistem. “Sunt mai sigur că o să mă întorc în sistem decât că trăiesc ziua de mâine. Nu știu când și în ce ordine: ori președinte de Stat, ori premier. Asta nu știu, e singura mea dilemă, dar am să le fac”, a spus el, în cadrul unui eveniment organizat de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Ministrul Finanțelor, Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES

El a mai spus că în 2015 când a fost ministru de Finanțe (nu a făcut referire și la 2018-2019) a realizat cele mai mari venituri pe care le-a avut România după Revoluție: 33% (din PIB).

“E un record. Astăzi dacă spui cuiva 33%, te înjură. Trebuie să vă spun și care a fost secretul focului. Nu neapărat abordarea din Finanțe, ci munca de dinainte de la Ministerul Fondurilor Europene. Asta a adus la bugetul de Stat venituri record”, a explicat Teodorovici.

Potrivit acestuia, e nevoie ca cel care conduce la Ministerul de Finanțe să învețe să-i asculte pe cei asupra cărora vrea să reglementeze.

Eliminarea TVA și introducerea taxei de pe vremea lui Ceaușescu

De asemenea, a prezentat o idee prin care propune eliminarea TVA, dar înlocuirea ei cu o taxă de pe vremea lui Ceaușescu.

“O să vă spună cineva de la Finanțe că nu ne lasă Directiva. Pe timpul lui Ceaușescu, n-am apucat vremurile alea foarte mult, eram destul de tânăr, era un impozit pe circulația mărfurilor (ICM). Nu sunt nostalgic, n-am nicio treabă, dar de ce am TVA astăzi? Eu nu pot să scad sub 15% TVA că nu mă lasă Directiva. Perfect! Spunem așa: Eliminăm TVA noi, ca țară, dar lăsăm o taxă. Punem acest ICM. Îl lăsăm mai jos, la 10%. Ca să pot să-l las la 10%, renunț la ideea de TVA”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană o să zică: “Stați puțin, de ce?”

“Le zic: eu nu afectez cu nimic calculul vostru vizavi de mine la ceea ce înseamnă această taxă. Eu astăzi sunt undeva acolo jos. Cât e media europeană la colectarea TVA? Mie îmi calculezi în buget pe linia respectivă suma egală cu media europeană la ce am eu în economie colectare TVA. Deci renunți la 19%, pui 10%, dar pui taxa pe tot ce înseamnă mișcare, exact ca pe timpurile respective”, spune Teodorovici.

Această nouă taxă ar urma să fie plătită de populație.

“Elimini toate deducerile. Ce TVA? Cu ce deducere TVA? Mergem și ne uităm la companii: chiloței de la Zara, maieuri de nu știu unde. Haideți să terminăm cu prostiile astea”, a mai afirmat el.

În opinia sa, în acest fel evaziunea o să dispară.

“Când am scăzut TVA la 19% de la 24% în 2015 mă acuzau toți habarniștii, că e plină țara de specialiști în orice: Domnule, o să duci bugetul țării în gard, o să fie nu știu ce impact. Era parcă vreo 3 miliarde de lei pe 6 luni. Impactul nu a fost negativ. A fost pe plus”, a explicat el.

Conform declarațiilor sale, avem 1,7 milioane de contribuabili persoane juridice, dar maxim 50.000 de firme aduc la bugetul statului 97-98% din venituri.