​Inspectorii de muncă au depistat în urma controalelor făcute anul trecut în țară aproximativ 9000 de români care lucrau fără acte legale (la negru), 64 dintre aceștia având vârste între 15 și 18 ani, arată cele mai recente date al Ministerului Muncii. De notat că estimările unor economiști indică faptul că în România ar munci la negru 1,9 - 2 milioane de oameni.

Bani in portofelFoto: Rochu2008 | Dreamstime.com

Ministerul Muncii a transmis la finele lunii trecute în Parlament situația cazurilor de muncă nedeclarată, identificate în timpul controalelor de către inspectorii de muncă în anul 2023, în urma unei interpelări făcute de un deputat AUR.

Topul județelor cu cei mai mulți angajați la negru: Arad, București și Timiș sunt cu mult peste media țării

Controalele efectuate de inspectorii de muncă anul trecut au descoperit aproape 9.000 de români care lucrau fără acte legale (la negru), cei mai mulți în Arad (1706 persoane), București (1685 de persoane) și Timiș (1169 de persoane).

La mare distanță se află Bihor (425 de persoane), Cluj (374 de persoane), Constanța (265 persoane), Brașov (240 persoane), Sibiu (222 persoane) și Prahova (211 persoane).

Ministerul subliniază că potrivit legii munca nedeclarată reprezintă:

  • a) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
  • b) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității
  • c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de munca suspendat;
  • d) primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu anumite excepții.

Peste 5,7 milioane de angajați aveau carte de muncă în 2023. Peste 130.000 dintre aceștia aveau peste 65 de ani

Datele Ministerului Muncii maia rată că la sfârșitul anului trecut numărul de salariați cu contracte individuale de muncă depășea 5,72 milioane de persoane.

Pe grupe de vârstă, cei mai mulți aveau vârste curpinse între 35 și 65 de ani, respectiv peste 3,88 milioane de persoane și cei cu vârste între 19 și 35 de ani, respectiv 1,62 milioane de persoane.

La aceeași dată se înregistrau și peste 136.000 de români cu vârste peste 65 de ani care erau angajați cu carte de muncă.

Se estimează că aproape 2 milioane de români ar lucra la negru. În ce domenii se află aceștia

De notat că estimările unor economiști indică faptul că în România ar munci la negru aproape 2 milioane de oameni.

Ionuț Dumitru, economist-șef, Raiffeisen Bank, declara luna trecută că „în România muncesc la negru 1,9 – 2 milioane de oameni. Potrivit acestuia, cele mai multe persoane angajate la negru sunt în comerț, industria prelucrătoare, construcții și agricultură.

Economistul a mai afirmat că în România avem 12.265.000 de oameni în segmentul 15-64 ani, din care salariați cu carte de muncă sunt 5,4 milioane la nivelul anului 2022.

  • „Mai avem 1,2 milioane la negru, care nu plătesc taxe deloc. Mai sunt 1,1 milioane de patroni, lucrători pe cont propriu, peste 400.000 de șomeri și o populație inactivă de 4 milioane. Din 5,4 milioane care e populația ce are carte de muncă, o parte din ei sunt în sectorul public: 1,2 milioane persoane”, a mai arătat Dumitru.

În ceea ce privește salariile în sectorul public (că și de aici vine presiunea din piața forței de muncă), el spune că sectorul administrație publică și apărare este, de departe, în termeni relativi raportat la media pe economie, un sector care are cea mai bună plată față de statele europene.