Ministerul Finanțelor a lansat o variantă simplificată a aplicației e-Factura. Potrivit instituției, versiunea îmbunătățită vine cu o interfață intuitivă și funcționalitãți mai ușor de utilizat.

e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024Foto: Hotnews / Florin Barbuta

„Ne-am gândit în primul rând la cei aproximativ 670.000 de contribuabili mici care trebuie să utilizeze sistemul și au nevoie de o aplicație gratuită, intuitivă și ușor de folosit. De asemenea, aplicația extinsă este acum disponibilă și în limba engleză, urmând ca în perioada următoare să fie tradusă și cea simplificată”, a declarat ministrul Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Noua aplicație a fost redesenată pentru a include automat ghidaje (codul tipului facturii este prestabilit la 380, codul monedei este exclusiv RON) și are bife pentru a afișa elementele de identificare obligatorii în funcție de categoria de plătitor de TVA.

Au fost restrânse nomenclatoarele de TVA la cele utilizate frecvent pentru tranzacții domestice și incluse procentele de taxă sub format selectabil.

Persoane din zona mediului de afaceri, cu care am discutat la începutul anului, au spus că ideal ar fi fost ca unele câmpuri să se completeze automat. Adică să nu introducă aceleași date de fiecare dată pentru a fi scurtat timpul. Momentan, Ministerul Finanțelor nu a oferit așa ceva.