„Investește în criptomonede!”, „Cumpără acum Bitcoin!”, „Propriul portofel digital, zero comisioane!”. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele cu care probabil ai fost asaltat online. În orice colț al internetului te-ai uita, este imposibil să nu dai de cineva care analizează piața și oferă sfaturi de investiții. Sau demontează mituri, lansează teorii ale conspirației și vorbește despre cea mai mare bulă speculativă a ultimilor ani.

sediu Bitcoin RomaniaFoto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dintre toate sfaturile și opiniile, se remarcă un lucru cert: piața este extrem de volatilă, ceea ce înseamnă câștiguri sau pierderi usturătoare în egală măsură. Cuțitul taie și pâine, și oameni, spune o vorbă veche. Se aplică inclusiv în cazul criptomonedelor și al tehnologiei blockchain.

În 2022, piața criptomonedelor a intrat pe o pantă descendentă. Bitcoin, cea mai cunoscută monedă virtuală, a pierdut 65% din valoarea de piață, mai ales din cauza unor evenimente imprevizibile, cum ar fi prăbușirea FTX, una dintre cele mai mari burse.

În 2023, piața a început să-și revină, iar începutul acestui an vine cu o doză de optimism, în așteptarea unei decizii a Comisiei pentru Bunuri și Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite, care ar putea aproba primul ETF Bitcoin.

Cu ce rămâi însă din toată această frenezie născută în jurul pieței crypto? Panorama a stat de vorbă cu experți din domeniul fiscal și juridic, care au pus lupa pe piața criptomonedelor din România și pe tehnologia blockchain.

Citește pe Panorama.ro o analiză despre de unde am plecat, unde am ajuns și mai ales, ce s-a întâmplat pe drum.