BRK Financial Group anunța vineri că detine în portofoliul propriu 1.266.350 acțiuni emise de compania Gabriel Resources Ltd, companie listată la Toronto Stock Exchange, acestea fiind achiziționate la pretul mediu de 0,39 CAD la finalul anului trecut.

Bursa de valori Bucuresti - BVBFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Luni dimineață, acțiunile BRK Financial Group se depreciau cu 12,79%, la 0,13 lei/acțiune, fiind vorba despre 152 de tranzacții în valoare 327.848 lei. Bursa românească s-a deschis de circa o oră. Asta după ce vineri a urcat prețul acțiunilor cu 14,66% la 0,1525 lei/acțiune. Vineri au fost tranzacții de 1,1 milioane lei.

UPDATE Compania a încheiat ziua cu o cădere de 14,75%, cu o valoare a tranzacțiilor de puțin peste 837.000 lei.

Compania este deținută în proporție de 74% de persoane fizice, iar restul de firme.

Vineri seara, România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi.

Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari.

Totodată, conform deciziei, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj.