Numărul firmelor care au regimul microîntreprinderilor s-a redus mult în 2023, în urma intrării în vigoare a prevederilor din Ordonanța 16/2022. Conform datelor ANAF, dacă în 2022 erau 912.875, în 2023 numărul a scăzut la 495.488.

Bani - bancnoteFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Reamintim că prin acea ordonanța a scăzut plafonul pentru acest regim de impozitare la 500.000 euro și s-a introdus condiția unui salariat cu normă întreagă. De asemenea, prin acea Ordonanță, o persoană fizică poate să dețină mai mult de 25% din capitalul social al unei microîntreprinderi în cel mult 3 societăți. În caz contrar, când deține mai mult de 25% în mai mult de 3 societăți, trebuie să se decidă ce societăți trece la plata impozitului pe profit.

Așadar, am avut acest efect de reducere a numărului de firme care aplică regimul microîntreprinderilor. Lucrurile s-au schimbat mult în 2024, având în vedere Legea 296/2023 și OUG 115/2023.

În 2024 urmează să vedem încă o reducere având în vedere problema întreprinderilor legate: antreprenorii nu vor să riște aflând că au o rudă care mai deține o firmă

Guvernul PSD-PNL a introdus în Codul fiscal o lege care se aplica în trecut la fonduri europene (346/2004), doar că definițiile se contrazic cu cele din Cod, astfel că specialiștii în fiscalitate nu știu cum să o interpreteze. Așa cum spunea și recent Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF): nimeni nu mai înțelege nimic.

Singurul care spune că este totul clar: ministrul Marcel Boloș. Atunci când a fost întrebat de modul în care se interpretează, de exemplu, în cazul persoanelor căsătorite, el a făcut confuzie cu prevederile persoanelor afiliate, care reprezintă altceva.

Asta în condițiile în care angajații din subordinea sa nu știu cum să rezolve problema, fiind extrem de complexă. Au vrut să vină cu clarificările până la finalul lunii februarie, dar nu au reușit.

Termenul pentru declarare este finalul lunii martie, pentru ca antreprenorii să-și plătească taxele în aprilie. Acum ei nu știu ce să plătească și ce să declare. Suntem pe 13 martie, iar clarificări nu au venit.

Specialiștii cu care a discutat HotNews.ro zilele astea spun că mai bine ar fi fost pentru Guvern să spună că nu mai vor microîntreprinderi și atunci s-ar fi rezolvat problema mult mai ușor, decât să-i lase pe unii antreprenori să riște iar apoi, la un eventual control, ANAF să considere că legislația trebuia interpretată în alt mod.

„Au fost incluse în cadrul plafonului (de 500.000 euro) veniturile și altor firme pe care acționarul le deschide. Multe firme sunt legate pe definiția din Legea 346. A ieșit o bulversare totală. La nivel practic, toți contabilii, toți consultanții sunt întrebați: Eu ce fac? Le răspund: Ești impozit pe profit, dar dacă vrei micro (regimul microîntreprinderilor n.r.), uite legea, ce înțelegi, așa aplici! Nu înțelege nimeni nimic”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Conceptual, spune el, definiția de întreprindere pe legea IMM-urilor include și PFA.

„Conceptul de pe Legea IMM-urilor e cu totul altceva decât avem în legislația fiscală. Acolo se vorbește de întreprindere în sensul de activitate economică. Deci în cadrul plafonului e cu totul altceva. Amestecarea conceptelor a dus la o bulversare totală. E nevoie de clarificare”, a explicat el.

Se vorbește de firme legate în amonte și în aval, afirmă Manolescu.

„Le citim împreună și nu înțelege nimeni nimic. Am făcut exercițiul ăsta cu colegi care se ocupă de fonduri europene care aplică chestia asta de ani de zile. Definiția asta folosea la fonduri europene atunci când se aplica pentru fonduri europene sau ajutoare de stat. Până acum analizele alea le făceau ex-ante. Dacă aveau dubii, spuneau: Vezi că nu te califici, ieși din firma aia ca să poți să aplici”, a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali în cadrul unei conferințe organizată de News.ro.

Acum, spune el, pare că ne referim la aceste criterii cu data de 31 decembrie.

Nu se știe până la ce grad de rudenie se uită Ministerul Finanțelor

"Așa cum e acum, nu vom mai avea multe microîntreprinderi. Singurul caz clar este la cei care au o singură firmă. Nu mai au acțiuni în altă parte, nu au soție, copii, neamuri cu firme. Cine mai are în familie altceva, pare că are o problemă”, a explicat Manolescu.

Ce modificări fiscale au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, care afectează regimul microîntreprinderilor

1. Începând cu 01 ianuarie 2024, o persoană poate să dețină părți sociale sau acțiuni în mod direct sau indirect la o singură microîntreprindere. În mod corelativ, se păstrează calitatea de microîntreprindere dacă s-au depus la termen Situațiile financiare anuale.

2. Se păstrează plafonul anual al microîntreprinderii de 500.000 euro, însă acesta devine cumulativ pentru toate microîntreprinderile legate, legătură pe care o înțelegem conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării de societăți mici și mijlocii (o microîntreprindere poate să fie asociată într-o altă microîntreprindere, caz în care plafonul va cuprinde ambele microîntreprinderi.

3. Plafonul de 500.000 euro se va aplica și pentru microîntreprinderile din domeniul HORECA, cu îndeplinirea tuturor condițiilor, inclusiv obligația înregistrării unui salariat cu normă întreagă sau mai multe contracte cu timp parțial ce însumează o normă întreagă, contract de administrare/mandat cu indemnizația cel puțin egală cu salariul minim brut.

4. Intermediarii secundari de asigurări și reasigurări pot să fie microîntreprinderi cu condiția ca veniturile din activitatea de distribuție de asigurări/reasigurări să nu reprezinte mai mult de 15% din totalul veniturilor.

5. Până pe data de 31 martie 2024, persoanele ce dețin mai multe microîntreprinderi trebuie să decidă ce societăți trec la plata impozitului pe profit și ce societate rămâne microîntreprindere.

6. O societate ce este la data de 31 decembrie 2023 plătitoare de impozit pe profit poate să fie microîntreprindere începând cu 01 ianuarie 2024, dacă ulterior datei de 01 ianuarie 2023 nu a mai avut calitate de microîntreprindere. Pentru societățile din domeniul HORECA, această condiție se translatează și se aplică începând cu 01 ianuarie 2024.

7. S-a clarificăt situația microîntreprinderilor ce au activitatea suspendată la Registrul Comerțului, în sensul că la reluarea activității, își păstrează calitatea de microîntreprindere, dacă efectuează o angajare în termen de 30 de zile de la reactivare și dacă obiectul de activitate îi permite să fie microîntreprindere.

8. Se instituie obligația trecerii la plata impozitului pe profit de către o microîntreprindere ce nu a depus Situațiile financiare aferente exercițiului anterior. Se va plăti impozit pe profit începând cu trimestrul la care ar fi trebuit să se depună Situațiile financiare.

9. Pentru microîntreprinderile care sunt legate, plafonul de 500.000 euro se analizează cumulat, iar dacă acesta este depășit în interiorul anului calendaristic, ambele societăți datorează la plată impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depășit plafonul.

10. Acele societăți ce pot să aplice sistemul de impozitare al microîntreprinderii în anul 2024, trebuie să depună Situațiile financiare anuale pentru anul anterior până în data de 31 martie 2024.

11. Începând cu data de 01 ianuarie 2024, se abrogă dreptul microîntreprinderii de a reduce impozitul pe venit cu sumele reprezentând sponsorizări sau cu contravaloarea achizițiilor caselor de marcat fiscale. Ultimul an fiscal în care o microîntreprindere poate diminua impozitul pe venitul microîntreprinderii pe seama sponsorizărilor sau a caselor de marcat sau a redirecționa impozitul este anul 2023.

12. Tot de la 1 ianuarie 2024 se aplic și următoarele măsuri introduse prin Legea noilor taxe (L296/2023):

Se modifică taxarea microîntreprinderilor. Astfel, vor fi următoarele cote de impozitare.

1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară activități, principale sau secundare în diverse coduri CAEN

Vezi și: Ai microîntreprindere? Ce modificări îți aduce Ordonanța Trenuleț