Problema întreprinderilor legate este acum clarificată de Ministerul Finanțelor, într-un proiect de OUG. Specialiștii cu care a discutat HotNews.ro în această dimineață spun că sunt afectate microîntreprinderile.

FiscalitateFoto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Ideea principală a acestor noi clarificări este că dacă nu ai venituri de peste jumătate de milion de euro cumulat prin două firme (sau mai multe), doar una poate fi pe regimul fiscal al microîntreprinderilor.

Dacă cumulat depășești 500.000 euro, niciuna nu mai poate fi pe regimul micro.

În plus, dacă ai PFA și firmă, va trebui să aduni veniturile pentru a vedea dacă depășești acel plafon. Dacă este peste acea sumă, atunci firma va trece la impozit pe profit.

Trebuie luate în considerare următoarele condiții în privința întreprinderilor legate (conform proiectului amintit):

  • persoana juridică română deține la cealaltă persoană juridică română, direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice române;
  • persoana juridică deține la persoana juridică română care verifică condiția, direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administraţie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoane juridice române;
  • persoana juridică română este legată cu o altă persoană juridică română dacă o persoană deţine, în mod direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere atât la prima persoană juridică, cât și la cea de-a doua persoană juridică;
  • acţionarul/asociatul persoanei juridice române care deţine, direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice române, desfăşoară activitate economică prin intermediul unei persoane fizice autorizate întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activităţi economice, fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare. În acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate/întreprinderii individuale/întreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activități economice fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, se cumulează cu cele realizate de persoana juridică română/alte întreprinderi legate.

De fapt, Guvernul încearcă să scadă numărul acestora, deși în PNRR ne-am angajat să facem asta prin scăderea pragului. Acum este de 500.000 euro. Anul viitor probabil vom vedea următoarea diminuare (la 300.000 euro sau 100.000 euro - încă nu s-au decis). Până atunci, prin Legea 296/20232 și prin OUG 115/2023 s-a încercat o reducere a lor.

Singurii antreprenori care nu sunt afectați sunt cei care dețin o singură microîntreprindere și nu au PFA.

Microîntreprinderile au următoarele cote de impozitare:

• 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

• 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară activități, principale sau secundare în diverse coduri CAEN

Antreprenorii trebuie să declare cu ce firmă rămân microîntreprinderi până la finalul acestei luni, urmând ca din aprilie să înceapă plata taxelor la Stat.

Numărul firmelor care au regimul microîntreprinderilor s-a redus mult în 2023, în urma intrării în vigoare a prevederilor din Ordonanța 16/2022. Conform datelor ANAF, dacă în 2022 erau 912.875, în 2023 numărul a scăzut la 495.488.

Vezi și: Proiect OUG: Se clarifică problema întreprinderilor legate, bani pentru veteranii trecuți în rezervă, companiile de Stat vor da cel puțin 50% din profit la buget și pot mări salariile

Sursă foto: Dreamstime.com