ANAF va trece printr-o reorganizare în următoarea perioadă. Pe lângă faptul că va mai avea un vicepreședinte care va coordona activitatea de digitalizare, mai sunt și alte noutăți ce țin de activitatea Direcțiilor Antifraudă și Marilor Contribuabili, ori faptul că vor fi cumpărate mașini de cel puțin 23.000 de euro.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Schimbări în privința Antifraudei: structuri județene din 2025 / Inspectorii vor lua Jandameria și Poliția la controale

De la 1 ianuarie 2025, Antifrauda (ce va deveni Direcție în cadrul Agenției) va avea structuri teritoriale județene. Acestea vor funcționa în subordinea unor direcții regionale. Atribuția direcției este de prevenire, descoperire și combatere a actelor și faptelor de evaziune fiscală și fraudă fiscală.

Până la operaționalizarea structurilor antifraudă teritoriale județene Direcția generală antifraudă fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală va continua să își desfășoare activitatea la nivel regional, în mod similar organizării actuale.

Funcțiile publice specifice utilizate în cadrul Agenției pentru Direcția generală antifraudă fiscală sunt funcții publice specifice de conducere de inspector general antifraudă, inspector general adjunct antifraudă, inspector șef direcție antifraudă, inspector șef serviciu antifraudă și funcții publice specifice de execuție din clasa I de inspector antifraudă.

Ocuparea acelor funcții se face cu condiția obținerii avizului psihologic și a avizului psihologic de integritate ca urmare a promovării evaluărilor psihologice complexe, precum și a evaluărilor de integritate realizate prin intermediul unităților specializate atestate.

Funcționarilor publici care ocupă funcții publice specifice în cadrul structurii antifraudă li se consideră vechime în specialitatea studiilor absolvite întreaga perioadă în care își desfășoară activitatea în structura antifraudă.

Inițial s-a dorit dotarea cu arme a acestor angajați, lucru care exista deja în legislație, dar acel articol a fost modificat. Armamentul fiind înlocuit cu „mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecție și comunicare, care se atribuie gratuit”.

„Personalul Agenției din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală care ocupă funcții publice specifice poartă, în timpul serviciului, uniformă, însemne distinctive, ecusoane și alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecție și comunicare, care se atribuie gratuit.

În anumite situații, în realizarea atribuțiilor de serviciu, personalul care ocupă funcții publice specifice poate îmbrăca ținuta civilă”, se arată în OUG.

În schimb, în cazul acțiunilor speciale, inspectorii vor putea lua cu ei Jandarmeria și Poliția Română la solicitarea președintelui ANAF.

La orice acțiune de control antifraudă vor participa minimum două persoane care ocupă funcții publice specifice utilizate în cadrul Agenției pentru Direcția generală antifraudă fiscală.

1 mai: Direcția marilor contribuabili își pierde personalitatea juridică și este absorbită de ANAF

Începând cu data de 1 mai 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală se reorganizează prin preluarea Direcției generale de administrare a marilor contribuabili, instituție publică aflată în subordinea Agenției, prin fuziune prin absorbție. Astfel, își pierde personalitatea juridică, urmând a funcționa ca direcție generală.

Nivelul de salarizare al acelor angajați va fi similar cu cel din ANAF.

Noi mașini pentru ANAF și Vamă

Ordonanța prevede și achiziția de mașini. Vor putea cumpăra autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3, iar prețul poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv TVA.

Achizițiile se vor putea face doar prin sistemul centralizat al Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC).

În plus, vor mai cumpăra produse de mobilier şi aparatură birotică.

Cresc salariile la ONPCSB

Angajații Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor vor avea mărite salariile la nivelul ANAF.

Metodologia se va stabili prin ordin al președintelui Oficiului în termen de maximum 10 zile.