Mulți antreprenori se întrebau dacă în cazul unui control ANAF, inspectorii vor cere facturile, având în vedere că acum sunt stocate prin RO e-Factura.

ANAFFoto: Hotnews

„Ar fi total aiurea să cerem formatul original al facturilor câtă vreme sunt în modulul e-Factura. Modulul e-Factura va aduce cu sine și modificări în procedurile de inspecție fiscală și antifraudă”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

El spune că organul de control va putea solicita o notă de recepție, un registru de casă, un raport de gestiune.

„La acelea nu are acces în modulul e-Factura. Va putea să solicite aceste documente. Ar fi absurd ca noi să cerem facturile în original, iar în același timp să le avem stocate în arhiva noastră electronică”, a precizat ministrul.

Amenzile pentru netrasmiterea facturilor în sistemul RO e-Factura se vor da începând cu 1 iunie, conform unei Ordonanțe adoptată joi de Guvern.

Pe lângă noul termen (de 1 iunie), se clarifică și modul în care se dau amenzile pentru netransmitere.

Astfel, dacă în cadrul unei luni nu ai transmis (ca persoană fizică sau firmă) una sau mai multe facturi, atunci vei fi sancționat o singură dată, adică pentru faptă, nu pentru fiecare factură în parte.

Care sunt amenzile la e-Factura

Cuantumul amenzilor nu se schimbă la e-Factura. Rămân aceleași ca până acum:

• Firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei

• Firmele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei

• Firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei

Un reprezentant al ANAF, Albert Fruth a fost întrebat recent în cadrul unui webinar: Amenda se aplică pentru netransmitere sau și pentru mici greșeli tehnice?

El a răspuns: “Pentru netransmitere! Dacă ați trimis o factură eronat și trebuie corectată, asta este o altă discuție. Și în contabilitate ar trebui să fie tot o eroare”.

1 iulie vine cu o nouă sancțiune la e-Factura

De la 1 iulie se schimbă lucrurile în privința amenzilor. Pe lângă ceea ce vedem mai sus, mai există una.

Dacă o firmă sau o persoană fizică primește o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează, atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.

Este vorba despre facturile primite de la alți operatori din România.

Deci, de la 1 iulie o să dispară opțiunea de înscriere în Registrul RO e-Factura, deoarece toți contribuabilii vor trebui să folosească doar acel sistem pentru primire și trimitere a facturilor. Acum este opțional.