2,07% din PIB este deficitul bugetar preliminar, conform declarațiilor ministrului Finanțelor Marcel Boloș. În aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor MF, a fost de 1,42%, dar menționăm că cifrele se raportează la un alt PIB nominal, care era estimat.

Marcel Bolos, ministrul Finantelor PubliceFoto: Inquam Photos / George Călin

„S-a creat o întreagă dezbatere asupra valorii deficitului la sfarșitul lunii martie 35 miliarde lei. Merge spre 36 miliarde lei. Trebuie să punctăm câteva lucruri importante legate de valoarea investițiilor”, a spus Boloș, în cadrul unei conferințe Profit.ro.

În primul trimestru din 2023 cifra era de 22,7 miliarde lei.

„Proiectele de investiții s-au implementat în continuare, fiind o iarnă mai ușoară: 14,7 miliarde lei cheltuieli de capital, la care se adaugă cu 2,7 miliarde lei PNRR. Cheltuielile cu investițiile au crescut de aproximativ 2 ori față de aceeași perioadă a anului precedent”, a explicat ministrul Finanțelor.

În opinia sa, vom avea o creștere a ponderii veniturilor fiscale în total PIB față de 2019 de 2,5 p.p., făcând referire la PNRR.

„Care va fi acea cale prin care vom ajunge acolo: o mai bună colectare, ducerea la bun sfârșit a măsurilor și proiectelelor de digitalizare sau o reformă fiscală de profunzime? Acele lucruri vor fi definitivate până vom depune cererea de plata nr. 4 a PNRR”, a mai spus Boloș.

El a mai declarat: „Mă gândeam care este modelul de dezoltare economică a României. Trebuie să adăugăm scheme de ajutor de stat. (…) Trebuie modernizate și complementarizate. Trebuie să ne axăm pe componenta producției industriale. Acestea pot să aducă României un model de dezvoltare economică care să fie sustenabil pe termen lung și o politică de atragere de investiții, de creare de locuri de muncă”.