În PNRR și în alte recomandări, în studiul Băncii Mondiale, al Fondului Monetar, se prevede eliminarea portițelor fiscale, susține Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Acad. Daniel DaianuFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

„La regimul microîntreprinderilor se practică... de fapt acolo nu se plătește TVA. Mulți prin microîntreprinderi de fapt își iau salariile, plătesc mai puțin. Sunt șefi de întreprinderi care primeau altfel salariile. Știm foarte bine lucrurile astea. În societatea românească există multă ipocrizie, minciună, limbaj dublu”, a afirmat Dăianu, într-o conferință organizată de Profit.ro.

Potrivit acestuia, trebuie să acceptăm că România nu mai este ce-a fost.

„Este o țară care are multe însușiri de stat european modern. Nu numai Statul a făcut modernizare în România. De fapt, a făcut clasa antreprenorială. Asta se vede între orașe, consilii județene: sunt oameni gospodari”, a afirmat el.

În opinia sa, un regim fiscal trebuie să aibă câteva caracteristici: să fie echitabil și corect.

„Conformarea trebuie să măsoare nu numai modul în care cetățenii, întreprinderile își plătesc taxele și impozitele. Ilustrează și încrederea. Conformarea are multe săgeți îndreptate către funcționarea societății. Trebuie să fie echitabil în sensul că anumite grupuri nu sunt scutite de a plăti taxe și impozite. Poți să ai un regim fiscal care să privilegieze o perioadă de timp anumite sectoare economice. În toată lumea se face așa ceva”, a explicat Dăianu.

Conform declarațiilor sale, ca să faci așa ceva, să subvenționezi în condițiile moderne, trebuie să ai spațiu fiscal.

„Regimul fiscal a fost și este un șvaițer. S-au acordat atâtea privilegii și au fost discriminări. Eliminarea portițelor înseamnă schimbare de regim. Portițele făceau parte din regimul fiscal. Nu erau la mica înțelegere între ANAF și plătitorul de taxe și impozite”, a spus el.

Referindu-se la eficiența cheltuielilor a spus: „Unde este eficiența? Vedem atâtea investiții: drumuri care se surpă după un an, poduri la care se rupe ceva. Vă dați seama câte costuri de întreținere și de a interveni din nou? Noi discutăm despre eficiența investițiilor. Poți să ai investiții de 3% din PIB mai productive, decât 5%. Depinde ce faci cu banii aceia”, a afirmat Daniel Dăianu.