Rata anuală a inflaţiei în Bulgaria a încetinit în martie la 3%, de la 3,3% în luna precedentă, ajungând la cel mai redus nivel din iulie 2021, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (NSI) de la Sofia, citat de presa locală și Agerpres.

Supermarket din BulgariaFoto: Alex Segre/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

În ritm lunar, preţurile de consum au urcat cu 0,2% în martie, după un avans de 0,3% luna precedentă. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat pe segmentul „activităţi recreative şi culturale” şi „comunicaţii” (ambele cu 0,9%), şi "transport" (0,8%), iar cel mai sever declin pe segmentele „îmbrăcăminte şi încălţăminte” (minus 0,6%) şi "locuinţă, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili" (minus 0,5%), conform NSI.

De asemenea, indicii armonizaţi ai preţurilor de consum (IAPC) au încetinit în martie la 3,1%, de la 3,5% în luna precedentă. Aceşti indici sunt un criteriu esenţial pentru stabilitatea preţurilor şi potenţiala aderare a Bulgariei la zona euro.

Spre comparație, în luna martie inflația în România a fost de 6,6%, în ușoară scădere față de lunile anterioare, când țara noastră a înregistrat pentru a treia lună consecutiv cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. Deocamdată nu este clar dacă situația a persistat și în luna martie întrucât statele membre nu au publicat toate datele privind inflația în martie.

Comentând această situație la începutul lunii aprilie, președintele Klaus Iohannis a declarat că anumite măsuri ar fi foarte bune pentru aducerea sub control a inflației, dar că ele sunt dificil de luat în an electoral.

În Bulgaria, în schimb, inflația persistentă a dat peste cap planurile guvernului de a adera la zona euro.