Unii antreprenori cumpără mașini pe firmă și le folosesc în scop personal. Să presupunem că sunt două persoane (soț-soție). Soția are o firma (100%), iar pe firmă a luat o mașină. Soțul nu are legatură cu firma, nu e nici angajat la ea. Dacă soțul folosește mașina în scop personal, riscă ceva firma?

Masina firmei in scop personalFoto: Sudheer K.s | Dreamstime.com

Consultantul fiscal Cornel Grama spune că dacă folosește soțul mașina și nu are nicio treabă cu firma, se poate considera că acea mașină a fost cumpărata EXCLUSIV în scop personal și firma nu are niciun drept de deducere a cheltuielii, a TVA, și este considerată chiar și venit din alte surse pentru soție și trebuie impozitată cu 10%.

Astfel, firma va reține impozit la sursă conform art. 114 (din Codul fiscal) și va plăti 10% prin Declarația 100. Soția depune Declarația Unică pentru CASS la 24 salarii minime (presupunând că mașina e peste acel nivel).

Așadar, soția va plăti impozitul de 10%, reținut de firmă la sursă, și CASS la plafonul depășit.

De ce?

Cornel Grama răspunde:

„Pentru că deși e cumpărată pe firmă (nu avea nici un drept să o cumpere pe firmă). Prin aceasta soția, ca și asociat unic, a folosit banii în interes personal și la art. 114 se prevede că sunt impozitate cu 10% printre altele și:

“ h) bunurile și/sau serviciile primite de un participant la persoana juridică, acordate/furnizate de către persoana juridică în folosul personal al acestuia“

Asta în cel mai fericit caz, pentru că dacă e vreun inspector mai „binevoitor” poate merge și pe latura penală cf. Legii 31/1991:

„ Articolul 272(1)

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care:

...

b) folosește, cu rea-credință, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;“

Dacă firma deduce TVA pentru acea mașină?

Cornel Grama spune că atunci riscă să fie scoasă de la deducere și se calculează majorări de întârziere de când era de plată până la zi. Bineînțeles, pentru asta ANAF trebuie să dovedească faptul că mașina este folosită de soț. Dacă mașina este folosită de soție, ea are drept de deducere 50%, dacă nu face foi de parcurs.

Aceleași lucruri sunt valabile și dacă mașina este în leasing.

Legat de o speță asemănătoare, amintim cazul prezentat de juridice.ro de evaziune fiscală, folosirea creditului societății în interes propriu.

Sursă foto: Dreamstime.com