China trebuie sa-si reechilibreze modelul economic si sa se concentreze mai mult pe cererea interna, in special daca rata de crestere a economiilor tarilor dezvoltate incetineste din nou, a avertizat luni presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, citat de AFP.

"Nu pot sa-mi imaginez ca o continuare (...) a unei cresteri bazate pe exporturi si investitii ar putea sa functioneze pentru China in cursul urmatorilor zece ani", a declarat Zoellick, in cursul unei conferinte de presa sustinute cu prilejul unei vizite de cinci zile pe care o efectueaza in China.

"Si aceasta provocare va fi si mai evidenta daca marile economii au dificultati in reluarea cresterii. China trebuie sa-si reechilibreze economia, sa se bazeze mai mult pe cererea interna si sa-si majoreze consumul", a continuat acesta.

Pe termen scurt, inflatia ramane provocarea cea mai mare cu care se confrunta a doua economie mondiala, a adaugat Zoellick, care a evocat potentialul sau destabilizator din punct de vedere social.

China se confrunta cu o inflatie care, in ciuda numeroaselor majorari ale dobanzii de interventie si a rezervelor minime obligatorii ale bancilor, a atins in iulie cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, de 6,5%. Inflatia pentru august va fi anuntata vineri.

Guvernul a permis de asemenea, in ultimele luni, aprecierea yuanului.

Toate aceste politici sunt potrivite, a spus Zoellick, dar va fi nevoie de timp in ceea ce priveste rezultatele.

"Este greu de spus ca inflatia a fost reglata, dar cred ca Beijingul a mers in directia buna", a precizat presedintele Bancii Mondiale.

El a avertizat ca in aceasta toamna se deschide o "perioada sensibila" pentru marile economii mondiale si a apreciat ca bancile europene vor fi confruntate cu presiuni daca guvernele nu reusesc sa recastige increderea investitorilor in ceea ce priveste soliditatea datoriilor suverane.

"Daca valorile datoriilor suverane se consolideaza in Europa, bancile vor fi mai solide. Dar daca guvernele nu vor reusi sa gestioneze problema datoriilor suverane, aceasta va afecta cu siguranta bancile", a mai spus el.