A fost semnat contractul de vanzare al Volksbank International. Una dintre conditiile preluarii de catre rusi este iesirea diviziei din Romania de sub VBI

de DP     HotNews.ro
Joi, 8 septembrie 2011, 13:32 Economie | Finanţe & Bănci


Banca Sberbank din Rusia şi acţionarii Volksbank Internaţional AG (VBI) au semnat joi acordul final privind achiziţia integrală a VBI de către Sberbank. Tranzacţia nu include Volksbank România. Preţul convenit este egal cu valoarea contabilă a VBI (multiplicator egal cu 1), urmând să fie stabilit între 585 milioane euro şi 645 de milioane de euro, în funcţie de performanţele de business ale VBI în 2011, se arata intr-un comunicat al Volksbank. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea unor anumite condiţii, incluzând ieşirea Volksbank România de sub VBI.
 • Tranzacţia reprezintă prima achiziţie a Sberbank în afara CSI
La finalizarea tranzacţiei, Sberbank va prelua şi finanţări acordate de acţionarii VBAG, DZ BANK, WGZ BANK si BPCE în valoare de până la 2,5 miliarde de euro; de asemenea, la finalizarea tranzacţiei, VBAG sau un grup de bănci condus de VBAG vor furniza pentru Sberbank o linie de finanţare de 500 de milioane de euro, pe cinci ani.

Tranzacţia reprezintă prima achiziţie a Sberbank în afara CSI şi este cel mai recent pas în direcţia transformării instituţiei de credit, dintr-o banca locală, într-o importantă instituţie bancară internaţională. VBI, excluzând România, dispune de o reţea 291 de sucursale şi serveşte peste 600.000 de clienţi. Subsidiarele locale ale VBI se află printre primele zece cele mai mari instituţii financiare în Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Slovacia şi printre primele cele mai mari 15 instituţii de credit în Ungaria, Serbia şi Slovenia. VBI este prezentă de asemenea în Ucraina, sub supraveghere din Austria. Activele totale ale VBI, fără România, se ridicau la 9,4 miliarde de euro la 30 iunie 2011.
 
“Achiziţia Volksbank International este un important pas înainte în îndeplinirea strategiei pentru 2014 a Sberbank“, a declarat Herman Gref, CEO şi preşedintele al Boardului Executiv al Sberbank, joi, la Viena. “Ne va oferi acces la pieţele atractive şi în creştere din Europa Centrală şi de Est şi va servi ca platformă pentru creşterea băncii în regiune. Sunt încrezător că cei 600.000 de clienţi ai Volksbank Internaţional şi angajaţii săi vor avea de câştigat de pe urma sprijinului pe care Sberbank îl va acorda VBI şi se vor bucura de noi oportunităţi datorate noii structuri a acţionariatului“.

“Această tranzacţie are o valoare semnificativă pentru acţionarii VBI şi oferă oportunităţi obiective clienţilor şi angajaţilor VBI. Suntem convinşi că Sberbank este potrivită pentru a asigura investiţiile viitoare, necesare pentru a profita de oportunităţile de creştere din ECE. Pentru VBAG, tranzacţia reprezintă un reper important al procesului de schimbare prin care trece instituţia“, a declarat Gerald Wenzel, CEO al VBAG.

Tranzacţia va fi supusă procesului de obţinere a  aprobărilor legale în Rusia, Austria şi alte jurisdicţii din Europa Centrală şi de Est în care funcţionează VBI. Părţile se aşteaptă ca tranzacţia să se încheie până la sfârşitul lui 2011.
 • Ce se va intampla cu divizia din Romania a bancii?
Volksbank România va fi scoasă în această lună din participaţiile Voksbank International (VBI), urmând să fie deţinută de un vehicul special al Volksbank AG, după modelul practicat de Erste Bank în cazul BCR, au declarat pentru Mediafax surse din piaţa bancară.

"Va fi un vehicul cu o structură a acţionariatului identică celei de la Volksbank International şi nu va fi acţionar doar Volksbank AG. Transferul este aşteptat să se realizeze până la sfârşitul lui septembrie", a declarat Johann Lurf, preşedinte al Volksbank Romania.

Volksbank are o participaţie de 51% la VBI, în timp ce Banque Populaire Caisse d'Epargne din Franţa şi DZ Bank şi WGZ Bank din Germania deţin fiecare 24,5% din titluri.

Divizia din România are cea mai mare pondere în activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, fiind urmată de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) şi Slovacia (1,4 miliarde euro).

La sfârşitul anului 2009, grupul austriac Erste a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR, două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în acest scop în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH.

EGB Ceps Holding GmbH deţine 69,4059% din acţiunile BCR, fiind deţinută la rândul său de EGB Ceps Beteiligungen GmbH, societate aflată integral în proprietatea Erste Group Bank AG.
 • Cine a mai fost implicat in derularea tranzactiei

Société Générale şi J.P.Morgan au fost consultanţi financiar pentru Sberbank. Troika Dialog a fost de asemenea advisor. Citigrup a furnizat  o evaluare privind corectitudinea tranzacţiei către Boardul Executiv al Sberbank
Freshfields Bruckhaus Deringer LLP a fost consultantul Sberbank pe probleme juridice, iar due-diligence-ul pe teme financiare şi fiscale a fost derulat de Deloitte.
Ithuba Capital a fost consultantul financiar al VBAG, DZ BANK and WGZ BANK, iar Deutsche Bank a fost consultantul financiar al BPCE.
Schoenherr a furnizat asistenţă juridică pentru VBAG, DZ BANK and WGZ BANK, iar Bredin Prat şi Dorda Brugger Jordis au fost consilieri pe probleme juridice pentru  BPCE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3388 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  volksbank romania?? - adica banca care te inseala? (Joi, 8 septembrie 2011, 13:58)

  eu [anonim]

  normal ca nu vor nici rusii asa ceva)
  • +4 (6 voturi)    
   cum sa te insele (Joi, 8 septembrie 2011, 14:11)

   vasile [anonim] i-a raspuns lui eu

   pai cum, nu ne uneste increderea?
   • +2 (2 voturi)    
    Nici macar rusii nu ii vor pe hotzi de la VBR! (Vineri, 9 septembrie 2011, 10:51)

    Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui vasile

    Nici macar rusii nu ii vor pe hotzi de la VBR!

    Iar rusii - cunosc alfabetul hotzei ca pe apa, nu au nevoie de ajutor de altii - insa pana si ei se tem sa nu se infecteze de lepra hotzeasca din VBR.

    "Patria si Dreptul Meu!"
    .
 • +2 (4 voturi)    
  Viclenium Bank (Joi, 8 septembrie 2011, 14:13)

  Guest [anonim]

  Sa nu mai fim pesimisti :)

  http://creator.iqads.ro/grandspoof2011/creatie/700
 • +7 (7 voturi)    
  Si ce? (Joi, 8 septembrie 2011, 14:51)

  mircea [anonim]

  Este a nu stiu cata oara cand HotNews ne spune ca rusii nu vor ca si filiala din Romania sa fie preluata.Si ce?Chiar nu vreau banci rusesti prin Romania,asa ca ce nu vor rusii ,este bucurie pentru romani.(in situatia actuala,ca altfel,fereasca D-zeu)
  • +3 (5 voturi)    
   subiectul stirii (Joi, 8 septembrie 2011, 15:08)

   xy [anonim] i-a raspuns lui mircea

   nu sunt rusii si faptul ca nu vin ei in Romania, ci faptul ca filiala romaneasca a mers si merge atat de prost, incat nici ei nu o vor. chiar nu vad ce bucurie e in faptul ca in Romania s-a facut o afacere bancara atat de proasta, incat trage in jos rezultatele unui grup intreg.
   • +4 (4 voturi)    
    Pai... (Joi, 8 septembrie 2011, 16:43)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui xy

    ...e minunat.Cu cat mai multe tepe primeste sisemul bancar,cu atat ne cresc sansele sa scapam cu bine din explozia bulei financiare.Se apropie momentul ZERO: ZERO datorii la banci. Doar din acel punct putem discuta despre reformarea paradigmei economice.
    • 0 (0 voturi)    
     zero (Vineri, 9 septembrie 2011, 8:31)

     dan [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     eu am ajuns deja la acest moment ZERO :))
     sa vedem daca o iau de la capat cu indatorarea, dar cu ce ne anunta BNR, slabe sanse
 • 0 (2 voturi)    
  CE PRICEPUTI SINT RUSII LA CAPITALISM ! (Joi, 8 septembrie 2011, 23:46)

  pointless man [utilizator]

  Cind s-au scolit atit de bine dupa aproape un secol de bolsevism ? Si nici inainte de zisa lor revolutie nu prea intelegeau cu ce se maninca libera initiativa, inventivitatea, munca cu capul. In 1890 Statele Unite aveau 130.000 km de cai ferate TOATE construite privat, Rusia 19.000 (nu-i greseala, n-am sarit nici o cifra) km construite de stat.

  Nu ma pronunt asupra Volksbank Romania, nu stiu nimic despre ei.
  • 0 (0 voturi)    
   barna din ochi (Vineri, 9 septembrie 2011, 8:28)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui pointless man

   Si Romania? Avea macar o mie de km de cale ferata?
   • 0 (0 voturi)    
    avea mai mult de o mie (Vineri, 9 septembrie 2011, 9:53)

    the_pilgrim [utilizator] i-a raspuns lui Alex

    insa de abia acum are 20 mii de km!
    • 0 (0 voturi)    
     Longueur des chemins de fer - en baisse! (Vineri, 9 septembrie 2011, 10:57)

     Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui the_pilgrim

     Longueur des chemins de fer roumanins - en baisse!

     Bucarest - presque 20.000 km, en baisse de 250 km

     Bucarest - Giugiu - a zero - "a cazut un pod acum vreo zece ani"

     Curtea de Arges - Ramnicu Valcea - "podul de piatra s-a daramat, a venit apa si l-a luat ..."

     Arad - Salonta - Oradea - ????

     Campina - Telega - se auzise prin batrani despre tren, dar amintirile sunt incerte

     Apahida - Sibiu (pe linie ingusta) - neam tu domn de Bucuresti, linie ne-o inchisesi

     Well ...

     "Patria si Dreptul Meu!"
     .
   • +1 (1 vot)    
    PROPORTIONAL CU SUPRAFATA (Vineri, 9 septembrie 2011, 10:34)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Alex

    Romania avea mult mai multe cai ferate decit Rusia (si libertati si capitalism). Daca ai uitat,(sau poate te prefaci) exista parlament si alegeri cel putin de la divanurile ad-hoc. Rusia a pus pe picioare o Duma schioapa abia la 1905 pe care Nicolae II si toti ultra-reactionarii au torpilat-o cit au putut. Tzarul era autocrator si nu dadea socoteala nimanui pentru ceea ce facea. BISERICA NU AVEA PATRIARH (de la Petru cel Mare la 1917) ca asa voiau tzarii ce o conduceau direct printr-un oberprocurator laic. OHRANA (politia politica secreta) organiza atentate impotriva unor personalitati politice pentru ca apoi sa aresteze si sa spinzure diversi suspecti. Statul organiza pogromuri impotriva evreilor prin diverse organizatii oculte interpuse. Oricum o sucesti Romania era MULT mai evoluata decit Rusia. Nu deajuns, nu cit ar fi trebuit, dar nu incapea comparatie.

    Si acum intrebari: n-ai invatat nimic la scoala ? Sau de fapt stii tot ce am scris eu si inca mult mai mult dar esti... Ce esti, pina la urma ? De scris scrii romaneste, in rest pari a fi vreun cetatean transnistrean (in cel mai bun caz).
  • -1 (1 vot)    
   naivitate (Vineri, 9 septembrie 2011, 21:52)

   alex [anonim] i-a raspuns lui pointless man

   spui ca in sua in mai putin de 100 de ani de stat s-au facut 130 mii de km de cale ferata...
   te gandesti putin cum de a fost posibil asta intr-un stat extrem de mare, cu relief diferit din loc in loc, cu o populatie limitata ( multi emigranti care voiau sa-si faca un rost pe un pamant nou, nu sa "dea la lopata" sa faca drum pt trenuri) cu mijloace de comunicatie aproape neinsemnate...
   oare nu s-au "pompat" bani la greu in acel loc de catre niste "baieti",?
   • 0 (0 voturi)    
    BOLNAV MINTAL (Sâmbătă, 10 septembrie 2011, 8:10)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui alex

    Tocmai ca in SUA NU le-a facut statul ci privatii. Cifrele sint absolut autentice si bineinteles ca banii au provenit din diverse banci, tot private. Ceva ceva ai prins cind pui problema fortei de munca si aici exista o mica hiba - s-a lucrat majoritar cu chinezi adusi din China tocmai pentru asta. Viata lor nu a fost usoara si au izbucnit o seama de scandaluri ca in orice societate libera. In schimb rusii au construit pe banii imprumutati de Franta si cu proprii mujici adusi cu cazacii in spate sau cu prizonieri politici (in Siberia). Cred ca le-a fost mai rau decit chinezilor din America. De altfel si rusii i-au exploatat si ei pe chinezi in partea finala a Trans-siberianului.

    A vedea peste tot comploturi este o forma de nebunie tipica propagandei bolsevice insa eu nu cred ca esti bolnav - cred ca in mod constient vrei sa-i imbolnavesti pe altii dupa reteta lui Lenin & Comp. "Baietii" sinteti VOI.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by