Guvernul italian ia in considerare vanzarea unor active detinute de catre stat pentru reducerea datoriei publice masive, au declarat surse guvernamentale citate de Reuters.

"Cel mai devreme saptamana viitoare ar putea avea loc la Roma o intalnire cu investitorii financiari pentru a studia optiunile guvernului", a spus unde dintre surse.

Sursele citate au mai aratat ca vanzarea unor pachete de actiuni la companiile controlate de stat, precum Eni, Enel sau Finmeccanica, nu este luata in considerare. Printre posibilele optiuni s-ar putea afla vanzarea unor proprietati detinute de catre stat si a unor participatii la companiile de utilitati locale.

UPDATE: Italia nu a cerut Chinei sa o ajute prin cumpararea de obligatiuni guvernamentale, a declarat marti un secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei, aratand ca discutiile s-au axat pe investitii ale fondului suveran chinez in proiecte cu caracter industrial.

"Nu exista nicio operatiune speciala de cumparare de titluri de stat de catre China, ci doar intalniri institutionale pentru a evalua oportunitatile de investitii din Italia, in special in domeniul industrial", a spus el.

Senatorii italieni au acordat miercuri votul de incredere pentru planul de austeritate al Guvernului, in valoare de peste 52 miliarde de euro, urmand ca in zilele urmatoare deputatii sa se pronunte cu privire la aceste masuri.

Noile masuri includ cresterea TVA-ului la 21%, care garanteaza aproximativ 4 miliarde de euro la veniturile anuale sau cresterea varstei de pensionare pentru femei de la 60 la 65 de ani, incepand cu 2014. Aceste masuri ar trebui sa permita Italiei sa ajunga la un buget echilibrat pana in anul 2013 si sa reduca datoriile uriase de aproximativ 120% din PIB.