Directorul executiv al bancii elvetiene UBS si-a dat demisia sambata, asumandu-si astfel vina pentru frauda enorma estimata la 2,3 miliarde de dolari de saptamana trecuta, informeaza Reuters. Banca l-a desemnat pe Sergio Ermotti, seful pe Europa, Orientul Mijlociu si Africa, pentru a-i lua locul lui Gruebel pentru moment.

Oswald Gruebel, CEO demisionar la UBSFoto: Reuters

Gruebel refuzase initial sa demisioneze, dupa ce mai multe voci i-au cerut acest lucru, afirmand ca nu se simte "vinovat".

"Oswald Gruebel crede ca este datoria sa isi asume responsabilitatea pentru incidentul cu tranzactia neautorizata. Acest gest sta marturie principiilor sale si integritatii", se arata intr-un comunicat.

In varsta de 67 de ani, Gruebel, un fost trader care a contribuit la revitalizarea Credit Suisse in urma cu un deceniu, a fost adus la UBS desi se pensionase, dupa ce banca aproape s-a prabusit in 2008.

Inlocuitorul sau, Ermotti, in varsta de 51 de ani, a venit la UBS in aprilie, de la UniCredit. Inainte a lucrat la Merrill Lynch pentru 18 ani, pana in 2005.

"Pe viitor, Banca de Investitii va fi mai putin complexa, isi va asuma mai putine riscuri si va folosi mai putin capital pentru a produce un bilant solid si a contribui mai bine la obiectivele mari ale UBS," se mai precizeaza in comunicatul boardului.

UBS a anuntat joia trecuta ca a pierdut doua miliarde de dolari in urma unor tranzactii frauduloase neautorizate efectuate de un trader, care a fost arestat la Londra. Duminica, UBS a revizuit in crestere aceasta pierdere, la 2,3 miliarde de dolari.

Politia britanica l-a pus sub acuzare pe Kweku Adoboli, un ghanez in varsta de 31 de ani, director in cadrul departamentului ETF ("Exchange Traded Funds") al UBS din Londra.

Clientii au retras aproape 442 de miliarde de dolari - aproape 20% din toate activele clientilor - de la UBS dupa ce banca a fost lovita de criza financiara, iar acum celelalte banci private cauta sa "fure" clientii de la UBS - care isi revenise sub conducerea lui Gruebel - ingrijorati de reputatia bancii.