Autoritatile elvetiene vor furniza Statelor Unite, la sfarsitul lunii octombrie, date detaliate despre cetateni americani care si-au ascuns averile in confederatie, scrie vineri presa elvetiana, citata de AFP.

Aceste date se refera la aproximativ o suta de clienti americani care au conturi in Elvetia, potrivit cotidianului Tages-Anzeiger.

Acestea vor fi mult mai detaliate decat informatiile statistice furnizate de Confederatie in septembrie si vor contine atat numele cat si detaliile care permit identificarea contribuabililor americani suspectati de frauda.

In total, 11 banci sunt vizate de aceasta operatiune, respectiv Credit Suisse, Julius Baer, Banca cantonala Zurich (ZKB), Banca cantonala Bale (BKB), Wegelin si mici banci straine din Confederatie, precizeaza Tages-Anzeiger.

O a doua serie de documente, respectiv mai multe mii de date, vor fi furnizate Statelor Unite dupa o noua dezbatere parlamentara, la mijlocul lunii noiembrie.

La inceputul lunii septembrie, presedintele Confederatiei, Micheline Calmy-Rey, afirmase ca Elvetia nu a transmis nicio data referitoare la clientii americani ai bancilor elvetiene catre fiscul american.

Chestiunea evaziunii fiscale a inveninat relatiile dintre Berna si Washington, care spera sa ajunga la un nou acord legat de fiscalitate, pe modelul celor incheiate cu Germania si Marea Britanie, si care au permis regularizarea situatiei contribuabililor care au recurs la fraude.