Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania si Bulgaria au semnat un memorandum pentru construirea unor hidrocentrale pe Dunare

Ministrul Economiei, Ion Ariton, si omologul sau bulgar au semnat miercuri un memorandum privind construirea a doua hidrocentrale pe Dunare. Potrivit unor declaratii facute in luna iulie de catre ministrul economiei din Bulgaria, vor fi doua amenajari hidroenergetice care vor produce un total de peste 3.800 de GWh de electricitate pe an. Acestea se vor afla intre Nikopol si Turnu Magurele si intre Silistra si Calarasi. De asemenea, cei doi ministri au discutat despre cuplarea pietelor de energie electrica din cele doua tari, proces asupra caruia s-a convenit pe data de 30 noiembrie 2010, la Sofia. Alte proiecte importante pentru cele doua state, discutate in cadrul intalnirii, au fost interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale ale Romaniei si Bulgariei pe directia Giurgiu-Ruse, precum si realizarea unui nou punct de import pentru gaze.

Companii sud-coreene precum Daewoo si Hyundai, interesate sa isi dezvolte afacerile in Romania

Companii sud-coreene precum Daewoo si Hyundai sunt interesate sa isi dezvolte afacerile in Romania. Ministerul Economiei a anuntat ca o delegatie de oameni de afaceri sud-coreeni si-a exprimat interesul de a se implica in realizarea unor proiecte de investitii majore in Romania, in sectoarele energiei si infrastructurii. Din delegatie au facut parte reprezentanti ai unor companii din domeniile constructiilor civile si industriale, arhitectura, design si inginerie, printre care Daewoo si Hyundai. In plus, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a anuntat miercuri pe blogul personal ca Samsung ar putea realiza Cadastrul general al Romaniei in parteneriat public - privat, iar proiectul ar putea fi demarat in urmatoarele 3-4 luni.

O delegatie Gazprom vine astazi in Romania pentru a discuta cu premierul despre posibile investitii in domeniul petrolier

O delegatie a Gazprom ajunge astazi in Romania pentru a discuta cu premierul despre posibile investitii in domeniul petrolier, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniul energetic. In cadrul vizitei va avea loc o intalnire cu premierul Emil Boc la Palatul Victoria, la ora 12.00. Potrivit surselor citate, vor fi discutate oportunitati de investitii ale companiei ruse in domeniul petrolier. "Sunt interesati in principal de dezvoltarea unor benzinarii in Romania", au mai spus sursele citate.

Jose Manuel Barroso cere recapitalizarea "in regim de urgenta" a bancilor europene

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut miercuri liderilor Uniunii Europene recapitalizarea "in regim de urgenta" a bancilor europene, pentru a opri contagiunea crizei datoriilor catre alte tari, care a ajuns la un nivel sistemic si risca sa destabilizeze economia mondiala, potrivit AFP. "Increderea poate fi restaurata prin implementarea imediata a tuturor elementelor necesare pentru rezolvarea crizei", a afirmat presedintele Comisiei Europene.

In Banghladesh a fost prezentat laptop-ul care costa 130 de dolari

Autoritatile din Banghladesh au prezentat cu mare pompa primele laptop-uri ce vor fi fabricate in tara asiatica, preturile urmand sa porneasca de la circa 130 de dolari. Initial, notebook-urile numite Doel vor fi distribuite unor departamente guvernamentale si apoi unor scoli. Banghladesh are suprafata mai mica decat Romania, insa populatia este de peste 150 milioane de locuitori. Tara este una dintre cele mai sarace din Asia. Autoritatile din Bangladesh au un plan ambitios de "digitalizare" a uneia dintre cele mai sarace tari din lume, insa ramane de vazut daca aceste laptop-uri low-cost vor fi distribuite in volume suficient de mari incat sa aiba un efect.