Autoritatea pentru piata financiara din Austria a anuntat marti ca a inceput o investigatie pentru a stabili daca directorul executiv al Erste, Andreas Treichl, a indus in eroare investitorii inainte de anunta revizuirea de la profit la pierdere a rezultatului financiar din acest an, potrivit Mediafax. De asemenea, autoritatea verifica un portofoliu de contracte CDS din evidenta contabila a grupului.

Grupul financiar austriac a anuntat la 10 octombrie ca se confrunta cu o pierdere neta de pana la 800 milioane de euro pentru acest an, din cauza unor pierderi cauzate de portofoliul de credite in valuta din Ungaria, de expunerea pe datoria suverana a statelor din zona euro si de portofoliului de contracte CDS (credit default swaps - asigurare a datoriilor impotriva riscului de neplata).

Anuntul neprogramat al Erste a cauzat prabusirea cotatiei bancii la minimul ultimilor doi ani si jumatate si a afectat si actiunile altor banci din regiune.

Avertismentul privind profitul a venit dupa ce Andreas Treichl a declarat pe 29 septembrie ca nu vede niciun motiv pentru a schimba estimarea rezultatului financiar, astfel incat sa ia in calcul impactul negativ al legii din Ungaria care permite populatiei sa restituie creditele in valuta la cursuri sub cele ale pietei.

Un purtator de cuvant al autoritatii pentru piata financiara a declarat ca se afla in derulare doua investigatii separate, insa acestea sunt in faza initiala.

"Are loc o investigatie privind portofoliul CDS si modul in care a fost inregistrat. Exista, de asemenea, o investigatie legata de interviul pe care Treichl l-a acordat Reuters la 29 septembrie in timpul unei conferinte de supraveghere in sectorul financiar si in care a confirmat perspectiva de profit, iar la mai putin de doua saptamani situatia era opusa", a spus purtatorul de cuvant.

Cazul vizand contractele CDS se concentreaza asupra deciziei Erste de a reclasifica plasamentele in CDS ca derivate in loc de garantii financiare si de a le evalua in functie de piata.

Schimbarea a avut un impact negativ asupra profiturilor. Erste a modificat clasificarea contractelor CDS in baza unui document din iulie al International Accounting Standards Board, organism al Fundatiei IFRS care stabileste standardele internationale in domeniul contabil.

Autoritatea financiara analizeaza acum daca Erste ar fi trebuit sa treaca mai devreme la folosirea cotatiilor din piata pentru contracte CDS, in loc sa le mentina la costul amortizat, a spus purtatorul de cuvant al institutiei.

Investigatia asupra comentariilor lui Treichl este rezultatul unor verificari de rutina, dar si al unei plangeri depuse de o persoana al carei nume nu a fost prezentat de purtatorul de cuvant, noteaza Reuters. Plangerea vizeaza manipularea pietei si incalcarea regulilor privind anunturile emitentilor.

Comitetul Executiv al Erste Group a prezentat luni o serie de masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS, la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective, ce vor avea un impact de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere pentru primele noua luni.

Astfel, Erste Group si-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, de la 1,9 miliarde de euro la sfarsitul lui 2010 la 0,6 miliarde de euro la 30 septembrie, si a schimbat metoda de evaluare a portofoliul CDS de la cost de amortizare la pretul pietei.

Totodata, Erste Group va amortiza in totalitate fondul comercial al subsidiarei din Ungaria in valoare de 312 milioane de euro inainte de impozitare si va constitui provizioane de risc in valoare totala de 450 milioane de euro inainte de impozitare (450 mil. EUR dupa impozitare), pe fondul interventiei "fara precedent" a statului in sectorul bancar.

Reprezentantii grupului au mai aratat ca Erste va raporta o pierdere neta de aproximativ 700 - 800 milioane de euro in acest an.