Liderii UE analizeaza ideea introducerii de garantii pentru sustinerea bancilor si pentru a facilita accesul institutiilor de credit la finantare, potrivit unui document pregatit de ministrii de Finante pentru summitul sefilor de state, obtinut de Reuters.

Bancile europene au dificultati in a se imprumuta, ca urmare a ingrijorarilor legate de intrarea Greciei in incapacitate de plata, mai ales pe pietele monetare din SUA. Capitalizarea bancilor europene a scazut cu aproximativ o treime incepand din luna iulie.

Propunerea, care prevede si noi reglementari privind capitalul bancilor, prezinta trei posibile variante pentru a ajuta bancile europene prin garantarea imprumuturilor pe termen mediu si lung de pe piata interbancara.

Primul scenariu: vizeaza reintroducerea unor programe de suport nationale, similare celor folosite de guverne in urma crizei declansate de falimentul Lehman Brothers.

Al doilea: "agregarea garantiilor nationale" sub coordonarea autoritatii europene de supraveghere bancara.

Al treilea: "o agregare mai structurata a modelului garantiilor" - o concentrare a tuturor programelor nationale de sprijin intr-o singura facilitate mai mare europeana.

Potrivit documentului obtinut de Reuters, o astfel de propunere ar putea fi realizata prin "adunarea anumitor resurse intr-un vehicul comun, in timp ce partea cea mai mare a cheltuielilor revine statelor".

Banca Europeana pentru Investitii "si-a exprimat disponibilitatea de a infiinta un astfel de vehicul, caruia sa-i ofere sprijin operational si administrativ", se arata in document.

Planul prevede consolidarea bancilor pe doua niveluri, prin recapitalizari si garantii pentru finantari.

Chiar daca documentul prezinta trei optiuni, este posibil ca niciuna dintre acestea sa nu fie acceptata de liderii europeni, care pot negocia o combinatie intre variantele propuse de ministrii de Finante la summitul de duminica si miercuri.