Erste Bank face un profit bun in Romania prin intermediul BCR, in vreme ce la nivel de grup necesarul de recapitalizare urca la 59 milioane de euro, potrivit propriilor calcule. "Profitul operational a atins 1,88 miliarde lei (449,1 mil. EUR), in scadere cu 18% fata de anul trecut intr-un mediu economic dificil. Totusi, rezultatul operational trimestrial se mentine solid (638,0 mil. RON in trimestrul al treilea) si aproape constant de la trimestru la trimestru (642,2 mil. lei in al doilea trimestru) in ciuda revenirii economice lente si a conditiilor dificile ale pietei: marjele de dobanda aflate sub presiune continua si o cerere eligibila de credite scazuta", arata intr-un comunicat remis HotNews vineri dimineata.

"In Romania, cresterea PIB este inca lenta, la fel ca performantele noastre. Economia nationala ar trebui sa fie sprijinita de o rata mai buna de absorbtie de fonduri UE in anul 2012", a declarat Andreas Treichl, CEO Erste Group.

La nivel de grup, Erste a înregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro în trimestrul trei, faţă de un profit de 367 milioane euro în perioada similară din 2010, ca urmare a amortizării fondului comercial, constituirii de provizioane în Ungaria şi costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justă.

După primele nouă luni ale anului Erste a raportat o pierdere netă după plata intereselor minoritare de 973 milioane euro, faţă de un profit net de 633,8 milioane euro în perioada similară a anului precedent.

"În urma anunţului preliminar privind trimestrul al treilea din 2011, de pe 10 octombrie, au existat temeri privind portofoliul nostru CDS. Astfel, am reacţionat şi ne-am redus portofoliul de la 5,2 miliarde euro la finele lunii septembrie la 0,3 miliarde euro în prezent, fără un impact negativ la nivelul contului de profit şi pierdere", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.

  • Erste Group isi creste angajamentul fata de BCR si fata de Romania

Profitul net consolidat dupa taxe si interese minoritare a atins 67,6 mil. lei (16,1 mil. EUR) de la inceputul anului, in scadere cu 86,3% fata de 494,5 mil. RON (118,2 mil. EUR), mai ales cauzat de scaderea venitului operational si cresterea provizioanelor in creditarea corporate. Rentabilitatea capitalurilor proprii a scazut pana la 1.3% la finalul lunii septembrie 2011 (9.5% la 9 luni 2010) ca rezultat al restrangerii veniturilor si intaririi pozitiei de capital.

"Erste Group isi creste angajamentul fata de BCR si fata de Romania asa cum dovedesc ultimele evenimente. Astfel, s-a anuntat recent o crestere a capitalului BCR de 144 mil. EUR. Astfel, BCR isi va creste capacitatea de a finanta economia reala odata ce economia incepe sa isi accelereze revenirea. In acelasi timp, Erste Group se pregateste sa isi creasca participatia la BCR achizitionand participatiile SIF-urilor - procesul este de asemenea in desfasurare. Banca mama este pregatita sa sustina BCR, la nevoie, cu finantare si capital". se mai arata in comunicatul BCR.

Indicii de solvabilitate se mentin peste nivelurile reglementate. Raportul fondurilor proprii de nivel 1+2 in T3 2011: aproximativ. 10.7% conform RAS fata de min. 10% conform cerintelor curente ale BNR. De asemenea, indicatorul de solvabilitate este de 16.4% (Grup BCR, IFRS, 30 iunie 2011). Cota de piata a BCR pe total creditare a ramas in jur de 22% la finalul lunii septembrie, in timp ce cota de piata pe segmentul credite imobiliare in EUR a crescut la aproximativ 29% (aproape +1 pp de la inceputul anului pana in prezent).

Activele totale ale BCR au crescut modest, cu 1,1% (843,6 mil. RON.) de la inceputul anului ajungand la 74.456,0 mil. RON (17.087,0 mil. EUR).

Descarca si citeste in atasament rezultatele BCR in detaliu, sau vezi rezultatele Grupului Erste