Tot citesc analize despre acordul asupra datoriei Greciei. Ca de obicei, majoritatea analiștilor se concentrează pe suprafața, nu pe consecințele incidentului. Dar chiar dacă rămânem la suprafață, tot ar trebui să spunem adevărul. Nu? Datoria totală a Greciei este de 360 de miliarde de Euro. Din această sumă, 154 „nu pot fi atinse”, pentru că sunt împrumuturi de la FMI, obligații cumpărate de Banca Centrală Europeană. Astfel că decizia a fost aplicată pe suma de 206 miliarde Euro. 103 au fost tăiate. Deci, inițial, Greciei i s-a tăiat suma de 103 miliarde din datorie, scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.

Dar, în același timp, Grecia trebuie să își recapitalizeze băncile. Din acest motiv s-a obținut o nouă facilitate de creditare în valoare de 30 de miliarde.

Astfel că suma redusă este 103 – 30 = 73 miliarde Euro.

Sunt 73 de miliarde 50% din 360 de miliarde? Nu, sunt aproape 20%

Anumite persoane spun că o sumă adițională de 30 de miliarde Euro ce va fi împrumutată pentru a plăti în avans acționarii greci, dar nu este 100% cert că se va întâmpla (deci nu ar trebui redusă din sumă).

Să tragem linie…

Grecia a fost scutită de 73 de miliarde de Euro din datorie. Cu siguranță, o sumă importantă. Pentru acest „ajutor”:

  • O să continue programul de măsuri de austeritate pentru, cel puțin, un deceniu.
  • Va pierde accesul la piețele financiare pentru chiar mai mult timp.
  • Își va marca băncile ca fiind „cele a căror datorie a fost tăiată”.
  • Va fi considerată de multe persoane ca fiind țara care a dat faliment (chiar dacă este un faliment special și protejat).
  • Probabil că își va pierde băncile și prezența acestora în alte țări.

Este cea mai bună soluție pentru țară? Doar viitorul ne poate spune. Dar să fim clari: 73 nu sunt 50%.

PS: Este păcat că Grecia va fi forțată să facă toate schimbările pe care ar fi trebuit să le facă acum mulți ani. V-am spus asta de multe ori, o opinie comună cu cea a milioane de greci. Să sperăm că Grecia va apăsa pe frână și se va opri din cădere. Pentru că, în acest moment, următorul pas ar putea fi doar ieșirea din zona Euro, o alternativă, într-adevăr, dezastroasă.

Comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.