Bancile americane ar putea suferi grav de pe urma crizei din zona euro in cazul in care aceasta se adanceste mai mult, spune un studiu realizat de agentia de rating Fitch si dat publicitatii miercuri.

Bancile americane si-au redus semnificativ expunerea fata de bancile europene de mai bine de un an de zile, vanzand bonurile de trezorerie avute de la cele mai slabe tari din zona si au reinvestit banii inapoi de creditare, spune Fitch citata de AFP.

Cu toate acestea, bancile americane raman intotdeauna expuse la criza din cele mai mari tari ale Uniunii Europene, in special Franta, lucru care s-ar putea dovedi costisitor pentru ele daca increderea in zona euro continua sa se naruie.

"Bancile americane ar putea fi afectate in mod semnificativ in cazul in care criza se extinde dincolo de cele mai multe piete europene sub presiune ca Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania", spune studiul.

Fitch a declarat ca cinci banci mari din SUA au avut la sfarsitul al doilea trimestru expuneri de aproximativ 188 miliarde dolari in Franta, inclusiv 114 miliarde pentru bancile franceze.

Expunerea in Regatul Unit s-a ridicat la 225 miliarde de dolari, inclusiv 51 miliarde dolari pentru banci.

Pentru moment, Fitch mentine perspectiva de rating pentru bancile din Statele Unite, dar a declarat ca "riscul de soc negativ creste si ar putea modifica acest statut."