Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat joi ca fondurile retrase ministerului pe care il conduce la rectificare bugetara nu provin din taierea cheltuielilor ci din economiile inregistrate la bugetele de somaj si pensii, informeaza Mediafax.

"Datorita faptului ca in 2011 s-au inregistrat mai putini someri decat previzionasem, la bugetul de somaj s-au inregistrat economii de aproximativ 800 de milioane de lei. Legat de aceasta, am inregistrat incasari suplimentare la bugetul de pensii de la persoanele care au ramas active in urma pastrarii locului de munca, la acest buget avand economii de aproximativ 500 de milioane lei", a declarat Sulfina Barbu.

Potrivit ministrului, o parte din fonduri au provenit din economiile facute la cheltuielile cu personalul.

"In 2011, am avut mai putini someri decat scontasem, iar persoane pe care initial le luasem in calcul pentru a fi ajutate social au fost contributoare la bugetele de pensii, somaj si CAS. Acestea sunt aspectele care au adus statului importante economii si pot fi considerate rezultate ale aplicarii reformelor", a explicat ministrul.

Amintim ca guvernul a aprobat miercuri cea de-a doua rectificare bugetara din acest an. Au fost reduse bugetele ministerelor Muncii, Agriculturii, Educatiei, Mediului si Finantelor. In schimb, au fost suplimentate bugetele ministerelor Sanatatii, Transporturilor, Dezvoltarii Regionale, Economiei, Culturii si Internelor. Cea mai mare reducere a fost facuta la bugetul Ministerului Finantelor (aproximativ 1,1 miliarde lei), iar cea mai mare suplimentare de fonduri a fost efectuata la Ministerul Sanatatii (1,2 miliarde lei). S-au facut reduceri si la Ministerul Muncii (755 milioane lei), Ministerul Agriculturii (145 milioane lei), Ministerul Mediului (80 milioane lei) si Ministerul Educatiei (50 milioane lei).

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca rectificarea bugetara a avut la baza realocarea unor sume care au provenit din economii. "Nu este vorba de a taia cheltuieli la unele ministere sau din alte bugete, sa puna in imposibilitate de a functiona institutiile respective sau de a nu putea face plati in limita legala", a spus Ialomitianu.

Astfel, la Ministerul Finantelor s-au facut economii de 1,3 miliarde lei, iar la Ministerul Muncii economii tot de 1,3 miliarde lei. Sumele provin din reducerea cheltuielilor pentru asistenta sociala cu 563 milioane lei, prin controalele efectuate, unde s-au gasit multe nereguli, economii la bugetul de somaj de 850 milioane lei si reducerea subventiei la bugetul de pensii de 554 milioane lei, sustine Ialomitianu.

Citeste si: