
Grupul de bloggeri format din
Bogdan Glavan, Florin Citu, Cristian Paun, Dan Selaru si Dan Popa au discutat online despre bani si inflatie. Cum apar, care sunt functiile lor actuale si cine ar putea juca in viitor rolul banilor. Intalnirea face parte din seria
"Inspiratia bloggerilor impotriva conspiratiei ideilor proaste din economie". Invitat:
Adrian Panaite- jurnalist la "Curierul National".
Urmareste LIVE VIDEO dezbaterea blogerilor Concluziile intalnirilor anterioare:
- Episodul 1, dedicat acordului cu FMI
Desi fundamental necesar, acordul a incurajat non actiunea guvernamentala si hazardul moral din jurul deciziilor politice. "Decidentii politici stau linistiti, au acesti bani care sunt un garant de a nu aparea o depreciere a leului si isi continua politicile publice fara sens", a explicat
Cristian Paun "Ideea era sa fi luat banii de la FMI ca sa ii tii pe speculatori departe ca sa nu iti atace valuta, nu sa ii folosesti la plata salariilor. Noi am trecut prin criza cu FMI de mana. La un moment dat FMI va pleca iar noi vom ramane fara sa fi invatat ceva", a spus si
Florin Citu.
Vezi aici inregistrarea intalnirii- Episodul 2: despre impozite si taxe
Romania nu a fost pregatita pentru socurile care au lovit-o, iar solutiile pot veni din reducerea numarului de taxe si a scaderii impozitelor directe, a fost una dintre concluziile intalnirii celor 5 bloggeri sub genericul "Inspiratia bloggerilor impotriva conspiratiei ideilor proaste din economie". Romania este in echilibru letargic acum- o inflatie mica (datorata scaderii consumului in principal), deficite mici, iar daca tintele pe 2012 vor fi atinse va fi un echilibru mai solid, au mai comentat participantii la discutie. Una din principalele cauze ale crizei a fost lacomia din sistemul bancar, amplificata de o politica fiscala nepotrivita -prin acordarea de privilegii sociale peste puterea bugetului de a le suporta, totul pe fondul unui trai pe bani de imprumut.
Vezi aici amanuntele discutiei si inregistrarea emisiunii
Sa se duca la UE, ca acolo e nevoie de sfaturi mari...
Ia sa ridice mana sus cine a auzit de un Chris Martenson sau de un Gerald Celente daca e sa discutam de persoane care au prevazut "criza" asta INAINTE ca ea sa aibe loc. Ca restul oricum is irelevanti...
Dar de Roubini am auzit.... acu vad ca sta cu globu' de cristal in mana si proroceste ba una ba alta.... Dar cica firma lui a dat faliment....
Mai aproape de adevar au fost vulpoi de bursa gen Jim Rogers ori Marc Faber. Si mai aproape au fost Peter Schiff sau Ron Paul. Astia i-as baga insa la categoria "economisti fara o privire de ansamblu".
Daca vrei sa vezi un tip cu o privire mai de ansamblu, neaparat Chris Martenson. Care este cam in aceeasi liga cu dom profesor Albert Bartlett. Ceva mai sus de ei este Gerald Celente, desi e usor negativist, ca si George Ure.
De Matthew Ward sau David Wilcock nu va mai spun, ca deja intram in alte zone... :)
“Receiving interest from a bank is incompatible with the nature of a demand deposit, and that, in any case, a fee should be paid to the banker for keeping the money under his custody” – Luis Saravia de la Calle – “Instrucción de mercaderes” (1544)
Am zis sa pun citatul si aici, ca e oarecum pe subiect si asa e frumos, sa se stie de unde a inceput toata beleaua.
Discutand despre ideea ca sistemul financiar actual este un fel de caritas, imi punea cineva zilele trecute o intrebare interesanta pe un forum. Ce asemanare e intre unul care pune 1000 lei la caritas si se asteapta ca la sfarsitul anului sa aiba 6000 lei si unul care pune 1000 lei intr-un depozit si se asteapta la sfarsitul anului sa aiba 1070 lei ?
Voia sa zica de fapt ce diferenta e intre cei doi. Ati auzit de notiunea "doubling time" ? Primul caritas se va prabusi mai repede, al doilea mai lent. In final, un sistem bazat pe crestere infinita intr-o lume finita tot acolo ajunge. E asadar doar o chestie de timp. Rata de dublare si timpul de atingere a limitelor, ori ca vorbim de bacterii intr-un borcan, ori ca vorbim de 6 miliarde oameni pe o planeta, ori ca vorbim de sisteme financiare bazate pe crestere si dobanda.
Oamenii in ziua de azi au probleme cu intelegerea functiilor exponentiale. Demonstratia am mai pus-o pe aici, dar nu strica s-o mai punem. Iar zic ca lumea pricepe greu si uita repede. Matematic si logic, pentru cine e in stare sa inteleaga: http://blog.flavian.ro/2009/10/de-weekend.html
Vreau sa stiu asadar, daca este posibila o societate a carei economie sa bazeze pe principiul “Totul ELETRONIC – totul LA VEDERE !”
1.-Scoaterea imediata la lumina a economiei negre,
2.-Diminuarea drastica a coruptiei (Cum ai putea sa-i mai dai spaga unui primar/ doctor/ profesor ? … ca daca ii bagi banii in cont se va vedea si poate ca intreaba cineva ce-i cu acei bani. Cum ai putea mitui membrii comisiei de licitatie ?)
Avantaje secundare:
1.-Diminuarea furturilor (Daca un hot iti fura plasma si vrea sa o vanda, noul cumparator va trebui sa ii verse bani in cont si la “descrierea tranzactiei” va trebui sa treaca ceva. Ce va trece ? Ca daca trece cuparare plasma, atunci e floare la ureche pentru politie sa-l prinda pe hot, iar daca va trece altceva risca sa devina “partas” conform legii)
2.-Disparitia cersetorilor
3.-Impozitarea activitatilor care azi sunt neimpozitate sau sunt dincolo de limita legii – prestatiile in munca, prostitutia, camataria, etc. (Daca ii versi in cont bani unei prostituate, ea va plati 16% chiar daca a trecut la “descrierea tranzactiei” - prestatie in munca, de exemplu)
Marele dezavantaj ar fi ca am trai intr-o societate de tip "Big Brother" ... cel putin din punct de vedere economic.
Vine de la faptul ca banii (lichiditatea) sunt controlati de un grup foarte restrans de bancheri la nivel mondial, care "fac piata" si crizele exact cum vor ei. Singura solutie e sa nu li se mai permita sa produca 90% din lichiditatea planetei prin pure speculatii. De exemplu limitarea sumelor pe care le pot da ca imprumut fara sa le aiba efectiv ar face sa se revina la adevaratul capitalism: cei care produc valoare adaugata prin inovatie si profit ar conduce (industriasi, negustori de marfuri si servicii etc etc), nu cei care stau de la inceput pe un purcoi de bani (pe care mai au voie sa-l si umfle artificial) si castiga doar din dobanzi.
BNR are la indemana toate uneltele legislative necesare pentru a controla atat baza monetara cat si masa monetara extinsa, expansiunea ambelor avand o legatura directa cu stabilitatea sau mai bine spus instabilitatea preturilor.
Tinand cont ca BNR in ultimi 8 ani a marit baza monetara de 8 ori considerati ca prin aceasta actiune a incalcat legea, respectiv statutul de functionare si organizare?
In situatia in care politicienii nu vor ori sunt incapabili in a tempera avanturile inflationiste ale bancii centrale, credeti ca o actiune populara de genul "class-action lawsuit" ar avea sanse de succes?
2. Exista motive sa ne intrebam la ce folosesc banii, cata vreme toata lumea poate observa cum prin manipularea lor s-a ajuns la lacomia bancilor, indatorarea statelor, etc. Circula multe filme 'educative' care sustin chiar desfiintarea banilor ca fiind solutia la toate relele.
Ce efecte ar avea desfiintarea banilor asupra societatii? Mai exact, prin ce fenomen interzicerea banilor duce in mod natural spre formarea sistemului de tip comunist? Ce rezultat au avut astfel de incercari in trecut?
Banii, ergo capitalul, erau in comunism un rau necesar, masurand intr-un mod pervers cantitatea de munca efectuata de cineva. De ce pervers? pentru ca munca ineficienta egal zero lei, zero bani.
In fiecare din aceste tari sunt particularitati interesante ale modului de emisiune al banilor si ale garantarii de catre diferite institutii (cei care semneaza pe bancnote).
daca noi suntem tot mai putin i, si productia creste mereu, cat dracu' sa putem creste consumul? ca am ajuns obezi deja..
Unei muieri gravide, santa icoana, ii creste consumul exact din zecimea de secunda, in care a aflat ca e gravida... Iar asta e un consum natural, sanatos...
Luati masuri sa creasca natalitatea, in limite rezonabile, se face cu costuri minime, iar apoi consumul creste de la sine, pe cale naturala......
In plus pe copii astia ... cu ce ii hranesti mah peste 20 de ani ? Cu ce il incalzesti ? Ce benzina ii pui in rezervor ? Le dai casa sau ii trimiti sa-si faca credit pe 100 de ani ca sa-si ia una ? Iresponsabili .Va doare-'n cot de copii vostri . Numai atat mai lipsea , sa facem copii de dragul profitului (imaginar) , mandru concept , bun de pus in rama , acum ca incepe sfarsitul epocii ideilor cretine din economie .
Singura problemă este cât de tare trebuie să se adâncească dezastrul pentru a fi convingătoare această soluție.