Sfarsitul complexitatii. Perspectiva unui matematician asupra crizei
Teoria lui Tainter spune asa: ca si in cazul complexitatii unei societati functioneaza legea randamentelor descrescande (law of diminishing returns), care arata ca pana la un punct cresterea unui factor de productie, in cazul de fata complexitatea, conduce la cresterea productiei, dupa trecerea acelui punct cresterea conduce la reducerea productiei. Mai pe scurt, ce e prea mult strica. In cazul societatilor, complexitatea, crede Selaru.
"Multi cred ca ideea e o chestiune teoretica, e foarte practica si tin sa le reamintesc faptul ca aproape tot ce am scris in articolul anterior s-a intamplat deja in timpul vietii lor cu sistemul socialist (cei mai tineri sa ma ierte). Si mai trebuie amintit ca "peak oil" pentru regimul socialist, de fapt pentru URSS, a fost la jumatatea anilor '80", mai arata Selaru.
Detalii si explicatii vor fi oferite in cadrul conferintei anuntate.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
There's one for you, nineteen for me
'Cause I'm the taxman, yeah, I'm the taxman
Should five per cent appear too small
Be thankful I don't take it all
'Cause I'm the taxman, yeah I'm the taxman
If you drive a car, I'll tax the street,
If you try to sit, I'll tax your seat.
If you get too cold I'll tax the heat,
If you take a walk, I'll tax your feet.
Don't ask me what I want it for
If you don't want to pay some more
'Cause I'm the taxman, yeah, I'm the taxman
Now my advice for those who die
Declare the pennies on your eyes
'Cause I'm the taxman, yeah, I'm the taxman
And you're working for no one but me.
(George Harrison, Beatles, Taxman)
Consumul optim de energie si de resurse se atinge doar cand exista un nivel optim al complexitatii, asumat de catre toti si care functioneaza eficient.
Faptul ca un sistem simplu consuma mai putine resurse decat unul complex nu inseamna automat si ca e mai bun.
E ca si cum ai spune ca o caruta trasa de un cal slabanog ce mananca trei paie pe zi este in mod absolut mai buna decat un avion. Depinde pentru ce: ca mijloc de locomotie local pentru un sarac lipit pamantului, ca mijloc de transport rapid la distanta etc.
In fiecare caz in parte exista optimizarea de caz: accepti sa cari cu caruta cat poate duce calul slabanog si la viteza aferenta? Sau vrei sa cari mai mult si mai repede, caz in care ar cam trebui sa ingrijesti calul din dotare sau chiar sa cumperi altul mai bun.
In plus sa nu confundam gradul de compexitate cu gradul de complicare inutila, cu punerea defectuoasa in practica sau cu incompetenta/limitarile celor ce legifereaza.
Nu putem sa ne dezvoltam exclusiv dupa principii simple intr-o lume complexa.
'Everything should be made as simple as possible, but not simpler.'...totul trebuie facut cat mai simplu cu putinta, dar nu mai simplu de atat.
Einstein dixit, si cred ca stia el ceva.