Ungaria: TVA se va majora in 2012 la 27%, cel mai mare nivel din Uniunea Europeana
Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) va creste de la 25 la 27%, devenind astfel cea mai mare din Uniunea Europeana (UE).
Legea, care prevede de asemenea majorari de impozite pentru micro-intreprinderi, a fost aprobata cu 232 de voturi, 72 de deputati votand impotriva. FIDESZ, partidul premierului conservator Viktor Orban, detine o majoritate de doua treimi in Parlament.
Adoptarea legii privind impozitele are loc intr-un context economic tensionat in Ungaria, tara care a fost nevoita sa apeleze la Fondul Monetar International (FMI) si la Comisia Europeana din cauza dificultatilor de finantare pe piete.
Tara si-a pierdut credibilitatea dupa mai multe masuri adoptate de guvern si care vizau reducerea deficitelor, precum nationalizarea fondurilor private de pensii, sau majorarea puternica a impozitelor pentru banci sau societati din anumite sectoare, in special telecomunicatii. Nicio reforma de fond nu a fost angajata, alimentand ingrijorarile agentiilor de rating.
Ratingul suveran al Ungariei este cu doar o treapta peste categoria Junk, forintul se afla in a treia saptamana consecutiva de devalorizare iar tara reuseste cu greu sa se refinanteze pe pietele financiare.
Budapesta a depus oficial la FMI si UE o cerere de acord "precautional", afirmand ca nu doreste sprijin financiar.
Ungaria a fost salvata de la faliment in 2008 gratie unui imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si UE.
Bugetul pe 2012, care prevede un deficit de 2,8% din PIB, urmeaza sa fie adoptat la inceputul saptamanii viitoare.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Asa ca nu ar trebui sa ne bucuram prea tare, cata vreme la noi colectarea bugetara este inca printre cele mai slabe din Europa, evaziunea fiscala e inca in floare si economia gri e inca la o treime din PIB...
SUA nu au TVA, deci care e principala lor sursa de venituri la buget?
PS: nu stiu cine sunt domnii astia de care zici tu.
de aceea ei au sistemul de deducere la sfarsit de an pentru impozite pentru marfuri de stricta necesitate si de anumite cuantumuri, asta si pentru ca si ei au timpitii lor care si-ar deduce genti louis vuitton sau armani. de aici a fost si ideea lui boc cu deductibilitatea in marja prin depunerea bonurilor, idee pe care ma tot astept s-o aplice si care intr-adevar ar scoate toata economia gri, neagra, verde, violeta etc la suprafata. eventual ca tot m-am apucat sa strang bonuri o sa i le trimit lui boc sa-i aduc aminte.
Este la 25% de aproape 20 de ani.
Guvernul de la Budapesta pare incapabil sa ia masuri strategice coerente prin care sa stimuleze cresterea economica sau cresterea veniturilor la buget si reducerea cheltuielilor.
Asa ca ceea ce propune guvernul Orban este sa imite inca o data Romania: cresterea TVA.
Reamintim ca Romania a luat masura cresterii TVA la 24% numai dupa ce Curtea Constitutionala a respins scaderea pensiilor (nu si a salariilor bugetarilor).
Guvernul ungar a luat masuri similare cu ale Romaniei in ce priveste o lege de acordare a cetateniei, un acord de siguranta cu FMI-ul si acum o crestere spectaculara a TVA-ului.
Cresterea TVA va afecta nivelul de viata al cetatenilor maghiari, va aduce la buget probabil mai multi bani 'siguri', dar nu va stimula economia, dimpotriva..
Masura e cu atat mai simbolica pentru esecul guvernului maghiar cu cat in ultimii 2 ani conducerea nationalista actuala de la Budapesta a dat asigurari ca nu va accepta revenirea FMI (Orban a promis ca demisioneaza in caz contrar. Se pare ca s-a razgandit..).
Ungurii au sperat la o viata mai buna dupa guvernarea catastrofica a aliantei socialist-liberale si au votat in proportie de 66% cu FIDESZ-ul lui Viktor Orban.
Azi popularitatea premierului e la 22% si locuitorii Ungariei vor incasa din plin esecul politicii economice maghiare.
"Reamintim ca Romania a luat masura cresterii TVA la 24%". Dar cine sunteti voi coru colindatorilor economici?
Ungaria a crescut prima TVA la 25% si dupa aia Romania a crescut la 24%.Asa ca nu stiu cine pe cine imita de fapt.
Asa ca roaga-te sa nu ajungem si noi la 26-27% asa pe principiul imitatiei vecinilor...
De fapt abia acum se vede cat de groasa e situatia si ca, pentru noi, acordul cu FMI era cam singura sansa sa nu crapam. E drept ca de multe ori aia de la FMI par niste contabili cam batuti in cap, dar ne-au dat bani cu 3% dobanda si s-au tinut de noi sa reducem cheltuielile, ca daca era dupa mintea noastra si acum beam si chefuiam pe datorie..
Criza este de sistem si ne impinge catre schimbari de structura a statului. Fie ca vrem fie ca nu vrem schimbarile de structura vor avea loc.
preturile cresc astfel operatorii economici vor avea costuri mai ridicate si vanzari scazute, practic se inabuse toata economia.
Nu cred ca TVA ridicat aduce bani la buget.
Economia sanatoasa aduce bani indiferent de valoarea TVA, astfel la un TVA de 8% consumul va fi mai ridicat asa ca practic ajung mai multi bani la buget...
Cred ca e mult mai bine sa colectezi putin de la foarte multi decat mult de la foarte putini ...
ap
Astfel, creste competivitatea firmelor locale.
Deci din TVA importurile chinezesti aduc venituri la buget.
Exemple de economii sanatoase: Danemarca, Olanda, Germania cu TVA de peste 20%.
Situatia e diferita in USA deoarece acolo profiturile pe produsele chinezesti (iPhone etc.) sunt incasate de companii americane care chiar platesc impozite.
Inainte de 2007 avea 16%
Mai erau unii si prin Romania care faceau acelasi lucru pe FMI? Unii supranumiti USLASI?
5% este TVA in Alberta - Canada iar produsele alimentare de baza is fara tva....si nu o duc rau deloc oamenii acolo ba din contra.
..da, dar ungurii n-au gazele,petrolul,sisturile bituninoase din AB !Ai uitat sa scrii de teapa trasa de politicienii albertani care au dat amerlocilor resursele naturale aproape degeaba! Royalti'ul este cel mai mic din lume si de aceea benzina e mai scumpa in Ft.Mac decit in Honolulu!Se pare ca esti un $clav fericit si plin de datorii la rabin..
Sunt sute de companii de oil in Alberta, una e coreeana, una e detinuta de un fond canadian de pensii, unele is americane, destule canadiene..toate exploateaza in aceleasi conditii.
Ma faci sa rad la faza cu sclavul la rabin, accountul mi-e pe plus omule si e cu 6 zerouri, da un search sa vezi cat se castiga in oil ca inginer.
Sigur sunt multe chestii scumpe dar multa lume care este in camp, sau lucreaza in oras, este fly-in fly-out.
Royalties - este vorba de risk si costuri; din cauza asta sunt mici. Mai sunt alte motive care tin de momentul in care au inceput sa apare companii care exploateaza oil sands. Sunt convins ca un baiat destept care poate sa le gaseasca pe net. Sunt convins ca engleza te va ajuta sa intelegi chestiile astea.
Sunt si companii chineze care au investit aici. Nu mai vorbesc de una din Hong Kong (Husky) care are legaturi foarte apropiate de China.
Imi amintesc de o situatie in care m-am suparat pe Tariceanu cand a amenintat ca daca nu se plateste TVA-ul , va creste valoarea acestuia ca invatatura de minte...
:) ce vremuri!
Cum reduci evaziunea ficala? Cu politie, cu bata? NU. Reduci taxele pana la nivelul de echilibru intre evaziune si plata taxelor. Exista un nivel optim al taxelor. Majoritatea evazionistilor sunt o fac pentru ca altfel ar da faliment (nu toate afacerile sunt poveste de succes pe prima pagina, sunt multe afaceri mici, de familie al caror scop este sa ofere in trai decent). Nu este o scuza civilizata dar ne indica problema.
Si in final, optimizarea statului; sunt prea multi bugetari, prea multa birocratie si ineficienta = pierdere de bani ce trebuie acoperiti din taxe. Cu cate mai mare pierderea de bani, cu atat taxele au capacitate mai mica, adica un stat eficien ar putea functiona in baza unui TVA de 8% in comparatie cu 24% necesari unui stat de 2 lei.
Nici in feudalism sau in regimurile totalitare omului de rind nu i s-a putut taxa in asa amanunt sursele din care traieste.
Dijme, zeciuiala, etc...is parfum pe linga TVA-ul ce apasa direct pe consumatorul final, pe amaritul ce isi ia o piine sau baga 10 l de benzina in rezervor.
E o gluma sinistra, croita exact pe modelul "statul si tara te vrea sarac si umil, ca sa te poata conduce si manipula mai usor".
Fie ca e aplicat in rominia, fie in finlanda, hotia guvernului asupra cetateanului e aceeasi.
E un impozit mascat asupra cheltuielilor fiecaruia dintre noi, si evident ca orice regim va fi tentat sa il creasca. Se pare ca nici in tarile civilizate bunastarea cetateanului nu e un scop sau un deziderat pentru guverne. Ce sa mai vorbim de rrrominica ...