Dupa ce la inceputul lunii am dat o avertizare si dupa ce saptamana trecuta am anuntat ca Austria se pregateste sa taie finantarea Estului, iata ca nefericitul moment a devenit oficial. Practic, din acest moment, bancile austriece sunt obligate (de catre Banca Centrala a Austriei) sa se izoleze de estul Europei pentru a-si ajuta tara de origine sa-si conserve ratingul. Este unul dintre cele mai proaste momente ale noastre care nu face altceva decat sa ne intoarca brutal in situatia din 2008 (si aceasta chiar daca, pe la spate, unii sugereaza ca Austria se va izola doar la nivel declarativ).

Marea problema nu este ca ne intoarcem la nefericita situatie din 2008 ci ca ne-am invartit inutil in cerc pret de vreo 15 miliarde de euro. In acesti trei ani, cu ajutorul banilor de la FMI, nu am facut altceva decat sa punem umarul pentru carpirea unor banci care, din pacate, nu ne apartin in niciun fel. S-a tot facut caz de sustinerea creditarii, impulsionarea IMM-urilor si multe alte slogane inutile. La trei ani de criza am reusit, gratie sfaturilor date de unii binevoitori externi, sa inchidem peste 200.000 de afaceri mici, sa crestem aberant numarul celor fara job si sa dezechilibram teribil economia. In cazul in care s-ar fi refuzat santajul bancilor probabil am fi avut de-a face cu o aterizare fortata care ar fi avut ca efect o curatare rapida a sistemului si devalorizarea leului. In cazul picajului unor banci, statul ar fi avut parghiile necesare sa intervina, chiar daca ar fi fost vorba de nationalizari. Nu s-a mers pe calea logica, ci s-a ales mult mai paguboasa paradigma occidentala de nationalizare mascata a pierderilor. Cu toate ca Romania ar fi trebuit sa fie lovita de criza doar tangential (datorita nivelului rudimentar al pietei financiare locale), iata-ne luand in piept din plin cel mai radical val al crizei. Mai grav e ca, dupa trei ani de taieri continue, revenim la situatia initiala, mult mai fragili, mult mai expusi si extrem de putin reformati.

Sunt numeroase intrebari carora cineva trebuie sa le raspunda. De ce a trebuit sa renuntam la controlul asupra sistemului bancar (lasati balta nebunia cu asa au vrut aia de la UE)? De ce a trebuit sa ne supunem vointei altora cu toate ca avem destule exemple contrare in Est? Nu cumva adevarata cauza este aceea ca suntem foarte prosti? Nu trebuie sa ne simtim jigniti. Trebuie sa fim la fel de pragmatici ca americanii si sa constientizam realitatea, dupa care sa facem un plan clar de depasire a inconvenientului. Problema insa nu este numai aceea ca suntem prosti. Adevarata piatra de moara pe care o avem agatata de gat aceea ca suntem ticalosi, deosebit de ticalosi. Probabil de-aici ar trebui inceput, insa nu stiu cine ar putea in perioada imediat urmatoare sa "rezolve" acest autentic nod gordian.

Citeste materialul complet si comenteaza pe Trenduri economice.