Imediat dupa apelul presedintelui Basescu la adresa bancilor straine, Hotnews a intrebat un grup de economisti bine conectati la mediul bancar daca exista semnale legate de o posibila retragere a finantarilor bancare. "Sunt mai multe probleme legate de functionarea sistemului bancar european", a explicat profesorul Daniel Daianu. "De pilda, un "credit crunch" - o limitare a creditarii- care se profileaza ca urmare a exigentei de recapitalizare a bancilor potrivit Basel III si cerintelor impuse de Autoritatea Europeana pentru Supraveghere Bancara. Aceasta cerinta obliga unele banci sa vanda din active, ceea ce poate afecta operatiuni in Europa Centrala si de rasarit, inclusiv Romania", crede fostul ministru de Finante roman.

Daniel DaianuFoto: Agerpres
  • Inghetarea pietelor poate conduce la prabusirea sistemului financiar in final, cu efecte teribile. In fine, este vorba despre situatia unor banci elene, care ar putea reclama interventie din partea autoritatilor romane

Termenul de 30 iunie 2012 este nu departe, mai adauga Daianu, iar conditiile de a ridica bani din piata pentru a evita vanzari de active sunt tot mai neprielnice. "O alta problema este "inghetarea pietelor", care ridica costul creditarii. Daca BCE nu va interveni serios (direct, sau indirect prin EFSF) lucrurile se vor deteriora in continuare; vedem ca sunt contaminate si tari din zona euro cu rating AAA. Si Germania a avut probleme la licitatia de ieri si, este de observat, Bundesbank a fost nevoita sa achizitioneze obligatiuni germane. Adica Banca Centrala a Germaniei a operat ca imprumutator de ultima instanta/LLR pentru statul german", mai spune profesorul de economie roman.

"Inghetarea pietelor poate conduce la prabusirea sistemului financiar in final, cu efecte teribile. In fine, este vorba despre situatia unor banci elene, care ar putea reclama interventie din partea autoritarilor romane. Eu pledez ca sa fie creat un fond pentru stabilitate financiara (FSF), care sa fie alimentat din bani europeni si, eventual, din bugetul public sau linia de finantare concesionara de la FMI. Acest FSF ar trebui sa fie prezentat ca atare la BCE si CE fiind in interesul tuturor ca NMSs sa nu devina o dauna colaterala a unui "credit crunch", sau a problemelor economiei elene", mai spune Daianu.

  • In masura in care unele banci straine nu vor sa mai refinanteze, o solutie ar fi sa se substituie cu operatiuni ale altor banci, intre care CEC, mai ales

Exista si o perpectiva macroeconomica a chestiunii, mai crede Daianu. "Deficitul bugetar nu ar trebui sa fie o problema avand in vedere linia de finantare concesionara de la FMI/BM. Refinantarea datoriei publice ar fi insa complicata de cresterea costului si, posibil, refuz al unor banci de a mentine expunerea pe datoria publica duin Romania", explica el. Aici decizia trebuie sa fie si "politica", mai arata Daianu. "Adica la Consiliu si BCE sa se decida ca nu trebuie sa se reduca aceasta expunere. Cat priveste sectorul neguvernamental, aici exista un echilibru; numai refinantarea ar fi o problema, din motive legate de cost si eventuala reducere a expunerii pe Romania. In masura in care unele banci straine nu vor sa mai refinanteze, o solutie ar fi sa se substituie cu operatiuni ale altor banci, intre care CEC, mai ales. Ar fi bine, in acest scop, ca CEC sa fie capitalizat mai puternic", crede fostul europarlamentar.

In opinia sa, preluarea bancilor elene de catre statul roman ar putea fi judecata si din perspectiva operatiunilor de refinantare a economiei.

"Noi redescoperim in Romania virtutile economisirii interne si ale prezentei capitalului autohton in industria bancara, ceea ce eu am sustinut din totdeauna. Precum in cazul liberalizarii premature a contului de capital, viata ne obliga sa revenim cu picioarele pe pamant. Cand in 2008 vorbeam despre aceste chestiuni unii spuneau ca am ce am cu industria financiara. In fapt, critica mea la adresa industriei financiare este mai veche. In volumul 'Catre ce se indreapta tarile post-comuniste" (Polirom, 2000) afirmam ca se pare ca ne indreptam catre o criza similara cu 'Marea depresiune'", conchide Daniel Daianu.