In 25.09.2008, Sarkozy tinea (tot la Toulon) un discurs (tot in aceeasi sala- Zenith) scris de acelasi Henry Guaino (fost bancher, altminteri baiat fin). Textul discursului din 2008 il aveti aici. Dupa trei ani, Sarko se-ntoarce la Toulon pentru un alt discurs. Ce a spus de fapt presedintele Frantei si care e contextul in care vorbeste? Discursul de acum al sefului Frantei trebuie citit in cheie electorala. In 2012 vin alegerile iar actuala criza e un bun prilej de a-ti reface intr-un mod populist imaginea. Reactiile au inceput deja sa apara, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

In discursul din 2008 una a zis si cu totul alta a facut dupa. A promis sa nu ia masuri de austeritate. Le-a luat. S-a luat de bonusurile imorale ale bancherilor. In 2010, aceste bonusuri au fost mai mari cu 24% decat in 2009. A promis sa nu mareasca taxele si impozitele. Ulterior, au fost eliminate cateva nise fiscale iar de miercurea trecuta cota redusa de TVA a urcat de la 5,5 la 7%. Un inventar complet gasiti aici.

Cele mai importante idei lansate ieri au fost: Spre mai putine decizii luate in unanimitate in UE (Au sein de la zone Euro, il nous faut décider maintenant aller sans crainte vers davantage de décisions prises à la majorité qualifiée). A amintit de intalnirea de luni cu madam Merkel, in cadrul careia vor discuta despre un nou tratat european. (Je recevrai lundi prochain à Paris la chancelière Merkel et ensemble nous ferons des propositions pour garantir l’avenir de l’Europe). A reamintit de necesitatea aplicarii Regulii de Aur a echilibrului bugetar (Chaque pays de la zone euro doit adopter une règle d’or qui inscrira dans son ordre juridique l’objectif d’équilibre budgétaire). L-a contrazis pe Mugur Isarescu, care spune ca aceasta nu e o criza a monedei unice (Au coeur de la crise européenne, il y a la crise de l’Euro. C’est la plus grave. Elle peut tout emporter. Que restera-t-il de l’Europe si l’Euro disparaît, si le coeur économique de l’Europe s’effondre?). A avertizat ca teama si panica revin in piete. A promis ca in ianuarie se va apleca asupra problemei locurilor de munca. A sugerat ca munca si numai munca este solutia pe care o vede pentru dez-indatorarea Frantei.

Asadar avem urmatoarele: urmeaza un an electoral. Sarkozy tine un discurs. In interventia anterioara nu a respectat ceea ce a spus. Ce poate rezulta din asta?

Azi, cancelaru Merkel va vorbi in fata Bundestagului. Discursul doamnei - am inteles ca incepe la ora 10, ora Romaniei- e foarte asteptat de piete si de politicieni.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul Hymerion.ro