In fata unei situatii tot mai tensionate in zona euro, Banca Centrala Europeana (BCE), care are joi reuniunea sa lunara de politica monetara, este asteptata sa reduca dobanda de referinta si sa anunte noi masuri pentru a ajuta bancile.

Analistii asteapta una sau mai multe actiuni care sa duca la stabilizarea sistemului financiar. Primul pas ar fi reducerea dobanzii pe termen scurt care este acum de 1,25%. Al doilea ar fi extinderea creditarii catre banci cu pana la doi sau chiar trei ani in loc de limita actuala de 13 luni.

Cu cateva ore inainte de inceperea unui summit care va reuni incepand cu joi seara, la Bruxelles, toti liderii europeni, BCE nu ar urma, totusi, sa anunte achizitii masive de obligatiuni ale tarilor din regiune aflate in dificultate, scrie AFP.

Aceasta masura este considerata de catre cei mai multi economisti si de unele capitale europene, in special Paris, ca singura care ar putea linisti pietele si ar opri raspandirea crizei datoriilor.

Reuniunea lunara a BCE are loc in contextul amenintarii Standard and Poor`s ca va retrograda ratingul tuturor statelor membre ale zonei euro, inclusiv Germaniei.

"Noi nu ne asteptam ca BCE sa faca anuntul soc privind rascumpararea de obligatiuni de stat", a declarat Marco special Valli, economist-sef la UniCredit.

Presedintele institutiei, Mario Draghi, "ar trebui sa reitereze faptul ca guvernele trebuie sa-si asume responsabilitatea in procesul "de rezolvare a crizei, considera Cedric Thellier si Camille Williencourt, economisti la Natixis.

Saptamana trecuta, dl Draghi a cerut responsabililor politici europeni sa lucreze la o integrare bugetara consolidata, aceasta insemnand un control sever al deficitelor nationale, sugerand posibilitatea ca BCE sa intervina tot mai putin.

In sedinta de luna trecuta, BCE a decis, in mod neasteptat, sa reduca rata la dobanda de referinta pentru zona euro, de la 1,5% la 1,25%. Economistii cerusera in mai multe randuri BCE sa reduca dobanda pentru a ajuta la cresterea cererii si la revigorarea economica a zonei euro.