VIDEO Mugur Isarescu: Concurenta slaba permite bancilor sa transfere clientilor costurile provenite din organizarea ineficienta si evaluarea gresita a riscului
"Incarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale bancilor, acoperite printr-o concurenta imperfecta a sistemului financiar- bancar se va tempera. De ce bancile pot sa paseze asupra clientilor, uneori iintr-o adevarata incostienta costurile unor lipsuri, care uneori le apartin, in ceea ce priveste organizarea interna sau evaluarea gresita a unor riscuri. (...) E posibil pentru ca concurenta nu este suficient de puternica si nu este data de numarul de banci", a spus Isarescu in cadrul "Forumului Bancar Roman" organizat de BNR in colaborare cu Finmedia si Asociatia Romana a Bancilor.
El a mai aratat ca un sistem bancar concurential nu inseamna neaparat multi actori, ci mai curand concurenti puternici, sanatosi, care au capacitatea sa lupte cu costurile, sa stie cum s-o faca si sa duca in jos costurile transferate catre clienti.
Isarescu s-a aratat indignat ca bancile au transferat catre clienti costurile provenite din creditele neperformante, care sunt in primul rand rezultatul unei analize de risc precare.
"In continuare, in ciuda progreselor, este clar ca in sistemul financiar-bancar trebuie sa se intareasca concurenta", a mai spus guvernatorul BNR.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Da asta asa era de cand ma stiu eu. S-a schimbat ceva major ?
Prea des apare Mugurel. Ceva pute.
consilierii bnr fac bani
debitorii bancilor care opereaza in Romania fac icter
Mugurel si Cintezel nu fac nimica ca intotdeauna
o dovada a managementului profesionist al BCR o avem chiar zilele asta cand invoca "propria decizie de a cumpara SCUMP BCR in 2006" si dupa ce au postat profit in 2007-2010 si au pozat in SUPERSTARURI acum brusc realizeaza ca "au fost pacaliti". increderea in managementul acestei banci acum tinde catre 0 - dar e in linia bancii mama cand al ei CEO anunta in septembrie profit pt anul 2011 si in 2 sapt au postat pierderi de eur 1.5 bio..... si drept recompensa a fost reconfirmat de catre actionari, numai ca actiunile au cazut cu 70% in 6 luni....
Poate ar trebui sa putem lua credit si de la banci din strainatate (ma refer la UE). Atunci cu adevarat ar fi concurenta.
Inclin sa cred ca cea de a doua varianta e mai aproape de adevar. bancile din Romanaia au avut profituri uriase aici. In cate tari se pot lua credite in alta moneda decat cea nationala? De ce a permis BNR aceast lucru?
Desi suntem in criza (Europa si SUA) bancile nu au scazut dobanzile. Mai mult, au fost ajutate cu bani publici ca sa-si mareasca lichiditatile. Chiar e nevoie de atatea banci? Am ajuns sa avem sucursale in fiecare cartier. Bancile isi fac reclama ca si cum creditul ar fi un produs de larg consum. E cazul sa ne mai taiem din elanul de a contracta credite chiar "pentru orice". Ideal ar fi sa renuntam la a mai lua credite de la banci. Fi independent nu fi dependent!
si mai apoi se face ca raspunde..
Raspunsul este altul domnule Isarescu: "fiindca li se permite" BNR a permis si permite in continuare furtul bancilor din buzunarele clientilor
NU poate fi vorba de lipsa de concurenta... Eventual de cartel si abuz, posibile doar prin tacerea BNR.
Cite din tintele BNR au fost atinse din '92 pina azi?(inflatie, curs, etc) Cite fraude bancare de mari dimensiuni au avut loc? Cine e raspunde?
Criza incepuse in America pe final de 2007 iar in 2008 era deja in plin avant. Tot anul 2008 s-a creditat in disperare in Romania si atentie ... in valuta. Ce conducatori isi supun oamenii riscului valutar in plina criza?
Chiar Instantele refuza sa vada cum am fost excrocati in masa, de catre banci.
Bine ca s-a trezit si nea mugurica sa ne sensibilizeze in ceasul al 15-lea...
Am fost huliti pe forumuri cand afirmam ca am fost abuzati in calitate de clienti onesti de catre banci.
Deci, am avut dreptate!
Scuze dar eu nu pot sa conceptualizez cum cineva in deplinatatea facultatilor mentale poate semna un contract de imprumut in care dobanda e stabilita de banca si marjele de dobanda pot fi modificate in mod arbitrar.
Este aruncata o exprimare ambigua, nedefinita nicaieri pe parcursul contractului dupa care la capitolul "Dobanzi" se defineste cu totul altceva, asemenea articolelor din legea aplicabila.
La smen...
Te rog sa intelegi: nu s-a respectat nici legea nici prevederile contractuale pe care noi le-am citit, insusit si semnat.
Sub "atenta" supravegherea a BNR, s-a aplicat nesimtirea bancara, dupa muschii celui mai tare!
De aceea, in ultima vreme, cu ilustrii lor avocati au inceput sa piarda in instanta.
Au fost abuzuri si nu nestiinta!
Dupa ce bancile au dat cu "gelul" in fasole tragandu-si bani "acasa", Isarescu doreste sa-si finiseze putin imaginea, ca prea a devenit evidenta aservirea..... face si Isarescu precumm politicienii: sta in puterea lui sa faca multe lucruri bune, dar el nu face nimic, doar se revolta ca orice om de rand....
Costurile pe care clientii bancilor le suporta de 4-5 ani de zile, costuri care sunt cauzate EXCLUSIV de managementul defectuos al celor mai mari jucatori din piata (BCR, BRD,Reifeissen) sunt transferate in continuare prin intermediul clauzelor abuzive din contracte catre clienti.
Dar pana cand ? In cele din urma si clientii buni platnici vor ramane fara bani; in mod curent procentul de credite neperformante se apropie cu repreziciune de 25% - procent ce va fi depasit in 2012 cu siguranta; in acelasi timp bancile s-au transformat in veritabile societati de intermediere imobiliara prabusind practic piata.
Atitudinea acestui cartel, reprezentant in media de ARB, incepe sa submineze economia nationale.
Ce face Consiliul Concurentei ? Da amenzi marunte la Petrom!
Ce face BNR ? Da sfaturi si atrage atentia!
Ce face ANPC ? Ignora ca de obicei probleme sistemice care exista in contractele de credit!
Romanii ce fac ? Platesc ca boii !