Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la un forum economic romano-turc, ca nu intrevede o renuntare la plata in avans a TVA, aceasta fiind o masura de combatere a evaziunii fiscale: "A existat o solicitare si eu as vrea sa atentionez asupra problemelor pe care le avem noi cu privire la plata TVA in avans. Ea a fost introdusa ca urmare a faptului ca foarte multe firme introduceau 10, 15, 20 de camioane de legume, nu li se taxa TVA, dar a doua zi dupa ce se vindeau legumele si fructele firma disparea si statul nu mai avea de unde sa-si recupereze TVA", le-a spus Traian Basescu oamenilor de afaceri turci, potrivit Mediafax.

El a precizat ca nu se refera numai la legume si fructe: "Aici as vrea sa fiu foarte deschis si sa spun ca nu intrevad o renuntare la plata in avans a TVA. Romania s-a obligat sa lupte impotriva evaziunii fiscale. Nu e vorba numai de legume si fructe, dar si multe alte categorii de marfuri, care se vand destul de rapid si care nu vin din tarile non-euro. Vin, se vand si pe urma cautam firma si nu mai avem de unde sa recuperam TVA, pentru ca firma s-a desfiintat sau s-a pus sigiliu pe ea".

Seful statului a admis si ca in Romania "exista o tentatie de evaziune fiscala": "Cel putin pana cand nu ne perfectionam mijloacele de a pune sub control evaziunea fiscala, probabil ca nu vom renunta la aceasta procedura, care ne e reclamata si de companiile romanesti, dar trebuie inteles si statul, care trebuie sa se protejeze".

Traian Basescu a participat, marti, la Istanbul, la un forum de afaceri romano-turc. Presedintele mai are programate o intrevedere cu premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan si cu patriarhul ortodox Bartolomeu I.