Italia este pregatita sa sustina o taxa asupra tranzactiilor financiare, reconsiderand astfel pozitia fostului guvern al lui Silvio Berlusconi, care era impotriva, a afirmat miercuri noul sef de guvern, Mario Monti, citat de AFP.

"Italia este dispusa sa-si reconsidere pozitia" asupra asa numitei taxe Tobin, a spus Monti, in Senat, unde prezenta rezultatele summitului european de joi si vineri.

"Am semnalat ca Italia este pregatita (...) sa se alature celor care, pe baza unui plan cel putin european, doresc aceasta taxa", a adaugat acesta.

In conditiile in care masurile de austeritate au crescut presiunea fiscala in tara, "unul dintre mijloacele pentru a ajunge la impozite mai reduse pentru gospodarii si intreprinderi este sa avem o fiscalitate extinsa in lumea finantelor si a marilor finante", a argumentat Monti.

Subiectul unei taxe asupra tranzactiilor financiare a fost relansat in august de cuplul franco-german si introducerea acesteia la nivel global a fost dezbatuta in summitul G20 la Cannes.

Dar mai multe tari se opun ferm, in special Statele Unite si China, astfel incat initiativa la nivel global pare a fi in impas pentru moment.

In schimb, in Europa, lucrurile ar putea sa se miste mai repede, dupa ce Comisia Europeana a prezentat la finele lui septembrie o propunere de taxare pentru Uniunea Europeana, incepand cu 2014, si care ar putea aduce venituri anuale de 55 se miliarde de euro.

Taxele propuse sunt de 0,1% pe actiuni si obligatiuni si 0,01% pentru alte produse financiare.

Si aici, o serie de tari se opun, cum este cazul Marii Britanii, care se teme pentru viitorul pietei financiare din Londra, sau al Suediei, care a incercat de una singura experienta unei astfel de taxe, in anii 1990, soldata insa cu un esec.