Liberalii europeni cred ca doar o parte a problemei a fost rezolvata de Summitul UE saptamana trecuta. Crestin democratii se arata insa multumiti. Deputatii, reuniti in sedinta plenara, au dezbatut subiectul marti 13 decembrie la Strasbourg.

"Sarcina de a rezolva problema le revine acum deputatilor europeni intrucat Consiliul European este incapabil sa o faca" a declarat in plenara liderul liberalilor Guy Verhofstadt.

Liberalii deplang lipsa de solidaritate europeana. "Disciplina si solidaritatea sint doua fete ale aceleiasi medalii", a adaugat Verhofstadt, in opinia caruia liderii europeni au intarit doar disciplina financiara in UE.

Dar solidaritatea cu tarile indatorate pentru moment nu a fost deloc pusa in discutie, cred liberalii.

Aceeasi lipsa a unei solutii globale este deplansa si de socialistii europeni. Liderul lor si probabil viitorul presedinte al Parlamentului European, Martin Schultz, a enumerat in dezbatere criticile aduse acordului.

Inexistenta unui pact pentru crearea locurilor de munca, rolul neclar al BCE in aceasta criza si, in fine, lipsa finantelor pentru 2012 pentru sustinerea tarilor indatorate, toate acestea au fost explicate.

Bineinteles, socialistii nu au ratat ocazia de a critica atitudinea britanica. Martin Schultz a spus ca Prim Ministrul David Cameron prin dorinta de a se distanta de UE, si-a dat autogol.

Iar crestin democratii, familia politica aflata la guvernare in majoritatea statelor UE, cred ca dimpotriva, prin deciziile de vinerea trecuta liderii au dat dovada de vointa politica pentru iesirea din actuala criza.

De fapt Joseph Daul, liderul grupului PPE a ales sa sublinieze importanta cedarii unei parti din suveranitate catre UE pentru ca astfel solutii durabile sa fie gasite.

Citeste tot articolul si comenteaza pe RFI.ro