Liderii Zonei Euro trebuie sa se preocupe de cresterea economica, sansele unei recesiuni grave au crescut - S&P
"Este nevoie de o mai buna constientizare" a necesitatii de a se ocupa de crestere, a spus samabata Jean-Michel Six, la postul de radio BFM Business, adaugand ca ultimul summit din 8 - 9 decembrie a ocolit cu totul aceasta problematica.
"O strategie de revenire la crestere, care trebuie sa contrabalanseze neaparat consolidarea finantelor publice, sunt cele doua picioare pe care Europa trebuie sa ajunga sa mearga", a adaugat Six.
O buna parte a tarilor din Zona Euro se afla sub presiunea pietelor financiare pentru reducerea datoriilor publice, dar, in acelasi timp, activitatea economica incetineste puternic, amenintand sa arunce continentul in recesiune, situatie care risca sa fie agravata de politicile de austeritate.
Organizatia de Cooperare si de Dezvoltare Economica (OCDE) a fost prima care a avertizat, la finele lui noiembrie, ca "Zona Euro pare sa traverseze o usoara recesiune".
In Franta, institutul de statistica a afirmat joi ca tara se va confrunta cu o recesiune, dupa contractarea produsului intern brut in ultimul trimestru din 2011 si in primul din 2012.
Biroul central de statistica (CSO) irlandez a spus vineri ca economia din insula s-a contractat cu 1,9% in trimestrul trei, in raport cu precedentul.
"Exista o sansa foarte mare ca Zona Euro sa se confrunte cu o recesiune mult mai grava decat cea pe care o avem noi in scenariul de baza. Apreciem la 40% sansele unei recesiuni cu adevarat severe, care se traduce printr-un an de reducere a activitatii, in loc de un semestru", a comentat economistul S&P's.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Cand colo riscul creste zi de zi, Acordul pe hartie nu produce nimic fara masuri de crestere economica si crearea de locuri de munca ...
Grea economia asta pentru politicienii nostri....
Politicienii ar trebui sa cheltuie banii pe care ii au la dispozitie iar pentru lucrurile importante ar trebuii sa se faca economii, nu sa se ia imprumuturi. Salariile trebuiesc dimensionate sa ocupe o parte din excedentul pe care ii genereaza o investitie, in nici un caz sa fie platiti din din linii de credit. La noi se ajunsese la situatiia absurda sa lucreze mai multi oameni in aparatul de stat decat in sectoarele productive. daca nu se luau masuri, desi si astea cam insuficiente, ajungeam exact ca grecia.... daca nu si mai rau.
regards
Vasile
in economia de piata, nu te imprumuti ca platesti salariile ci pentru ca sa te dezvolti, in conditiile in care ai identificat sursele de crestere ... daca te-ai imprumuta ca sa platesti salarii ai sucomba rapid iar asta se intampla acum cu multe guverne care trag dupa ele natiuni intregi.
la noi, mai mult ca la altii, ne-am imprumutat de 20 de ani incoace sa sa ingrasam clasa politica si clientela sa. proiectele de dezvoltare a infrastructurii, care trebuiau facute repede si care ar fi trebuit sa atraga capital, locuri de munca, etc se misca extrem de greu si la costuri enorme, asa ca actuala clasa politica se face vinovata de subminarea economiei, distrugerea sanselor inca unei generatii cel putin, de acum incolo.
acest show sinistru, joaca cu banii nostri in spatele usilor inchise trebuie sa inceteze. traim in secolul informatiei, actualii politicieni nu par sa inteleaga ca trebuie transparenta, un nou val de revolutii va cuprinde Europa, si probabil va ajunge si la noi in cele din urma. Mai e nevoie de o scanteie, si nu va intarzia sa apara.
problema e ce vom pune in loc... revolutii s-au mai facut in istorie, dar ele nu au adus automat bunastare si regimuri mai bune.
Deci pentru ele riscul a fost mereu in crestere indiferent de situatia economica, ajungand acum sa greveze datoria cu un procent semnificativ acuzand credite neperformante fara a aminti de contributia lor la crearea acestei situatii.
Stabilirea unui deficit mic va presupune imprumuturi mai mici si deci profit mai mic pentru banci (teoretic profit ce ar trebui reinvestit) dar in acelasi timp va limita investitiile care ar permite iesirea din criza.
Asa ca limitarea deficitului la 0,5% si lipsa unor masuri de control a sistemului bancar nu va produce decat incetinirea procesului de revenire din criza sau va asigura eventual doar supravietuirea, situatia fiind reflectata in scaderea ratingului chiar si a celor puternici.