Index Rezidential EFG Eurobank Property Services:  Preturile apartamentelor au scăzut cu 3,6% in Bucuresti si cu 5,3% in tara

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 22 decembrie 2011, 11:04 Economie | Finanţe & Bănci


Preturile locuintelor par a se fi stabilizat în al treilea trimestru al anului 2011, conform Indexului Rezidential, calculat de EFG Eurobank Property Services, membră a Eurobank EFG Group. Regiunea Bucuresti-Ilfov pare a fi în fruntea îmbunătătirilor, revenind de la o scădere anuală de 1,6% a preturilor medii în ultimii 5 ani si de 6,3% în ultimul an, la o crestere de 1,3% în al treilea trimestru al anului 2011.

”Cresterea preturilor pentru unele regiuni si orase pe bază trimestrială trebuie tratată cu precautie, din moment ce evolutia este influentată de sezonalitate si consecventa poate fi folosită mai ales pentru date statistice. O perspectivă sigură privind evolutia pe termen lung a preturilor poate fi dată de indecsii anuali care tin cont de discrepantele sezonale, dar exprimă informatii mai rare (în ritm anualizat) şi deci mai puţin relevante pentru estimarea aşteptărilor imediate”, a declarat Dimitra Marini, director general al EFG Eurobank Property Services România.

Zona Bucuresti - Centru a avut o contributie semnificativă la această performantă prin accelerarea de la o crestere de 0,8% pe an, în ultimii 5 ani, la 7,9% în ultimul an si 7,3% în al treilea trimestru al acestui an. Luând în considerare faptul că, în timp, regiunea  Bucuresti-Centru a demonstrat o anticipare a trendului general al pietei, cresterea înregistrată poate fi considerată un indicator pozitiv al unei potentiale recuperări a întregului sector rezidential, în următoarele luni. Totusi, trebuie luat în considerare faptul că nivelul trimestrial al regiunii Bucuresti-Centru este volatil, evolutii cu suisuri si coborâsuri înregistrându-se si în trecut. Zona Bucurestiului a înregistrat o scădere a preturilor de 3,8% în ultimul trimestru, ceea ce conduce la slabe performanţe şi asupra altor segmente la nivel anual si pentru ultimii cinci ani (în bază anuală).

Pe parcursul trimestrului trecut, preturile apartamentelor din Bucuresti au scăzut cu un procent moderat de 3,6%, în timp ce preturile apartamentelor din tară au suferit o corecţie mai drastică de 5,3%. De asemenea, sumele pentru care se puteau cumpăra proprietăţi nou construite s-au diminuat, cu 2,3% în Bucuresti, în timp ce la nivel national au suferit o depreciere de 10%. Proprietătile vechi au avut scăderi mai mici de 1,4% în Bucuresti si 1,8% în tară. Influentat de programul guvernamental Prima Casă, nivelul general cumulat al apartamentelor din cele două zone ale Bucurestiului (Centru si Periferie) a avut o modificare de doar 0,9%.       

La nivel regional, Moldova este singura regiune care a înregistrat cresteri de 0,8% pe parcursul ultimilor 5 ani, de 8,6% anual si de 1,4% trimestrial, având, la nivel anual, cel mai mare index pe zone. Pe parcursul celui de-al treilea trimestru, preturile s-au îmbunătătit în zona vestică a tării si au continuat să scadă cu o viteză mai accentuată în diviziunile Nord si Sud, si la o viteză mai scăzută în diviziunea Centru.

Acelaşi trend descrescător al preţurilor s-a înregistrat în majoritatea oraselor din România. Astfel de situatii se întâlnesc în Constanta, Brăila, Cluj-Napoca si Brasov. Preturile rezidenţelor în Craiova au rămas stabile pe parcursul ultimului trimestru; totusi, orasul detine cea mai puternică performantă pe 5 ani, în comparatie cu alte mari orase, având o rată anuală de 4,7%. Ploiestiul combină cresterea trimestrială puternică cu cea de pe ultimii 5 ani (in ritm anualizat), urmat de Oradea si Timisoara. În acelasi timp, Iasul are cea mai semnificativă crestere anuală a pretului apartamentelor, urmat de Cluj-Napoca.     
 
Pentru a calcula Indexul rezidential, România a fost împărţită în 8 regiuni geografice. Sistemul de împărtire acoperă întreg teritoriul tării si evită suprapunerile geografice. Din acest motiv, judetul Ilfov a fost analizat în acceaşi regiune ce cuprinde şi Bucurestiul.

Calcularea indexului rezidential este bazată pe proceduri si tehnici statistice. Datele colectate includ o varietate de caracteristici, pe lângă valoarea si suprafata proprietătii. Sunt analizate amplasarea, apropierea de centrul orasului, sau de zone turistice, natura proprietătii – tipul, vârsta, calitatea constructiei. Nu sunt excluse din studiu parcările, sistemul de încălzire, precum si prezenta liftului la bloc. Cercetarea calitativă a tinut cont de specificul pietei imobiliare din România.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

789 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  si tot in sus (Joi, 22 decembrie 2011, 12:50)

  Emo-biliaru [anonim]

  Piata imobiliara este intr-o continua "crestere"!

  o demostreaza cifrele "gatite" de un fond de investitii imobiliare, cu un portofoliu de proprietati in Bucuresti greu in trecut, acum mai usor cu vreo 70% - iar asta este o informatie la prima mana.

  Pai ce sa faca si grecii, se uita doar la preturile CERUTE de "investitorii" ramasi cu cotetele pe stoc. Iar cand nu merge "strategia" asta se uita la segmentele premium unde se fac in continuare tranzactii de sute de mii si milioane de euro ca trebuie investiti undeva si banii de mita care circula in continuare - "mita nu cunoaste criza"! Cu trei tranzactii sa trage repede linie si gata cresterea INTREGII piete imobiliare, sa iasa trendu' pozitiv.

  astfel de aberatii scoase la bataie de "experti" subiectivi ar trebui filtrate inainte sa apara pe site-ul Hotnews.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by