Preturile locuintelor par a se fi stabilizat în al treilea trimestru al anului 2011, conform Indexului Rezidential, calculat de EFG Eurobank Property Services, membră a Eurobank EFG Group. Regiunea Bucuresti-Ilfov pare a fi în fruntea îmbunătătirilor, revenind de la o scădere anuală de 1,6% a preturilor medii în ultimii 5 ani si de 6,3% în ultimul an, la o crestere de 1,3% în al treilea trimestru al anului 2011.

”Cresterea preturilor pentru unele regiuni si orase pe bază trimestrială trebuie tratată cu precautie, din moment ce evolutia este influentată de sezonalitate si consecventa poate fi folosită mai ales pentru date statistice. O perspectivă sigură privind evolutia pe termen lung a preturilor poate fi dată de indecsii anuali care tin cont de discrepantele sezonale, dar exprimă informatii mai rare (în ritm anualizat) şi deci mai puţin relevante pentru estimarea aşteptărilor imediate”, a declarat Dimitra Marini, director general al EFG Eurobank Property Services România.

Zona Bucuresti - Centru a avut o contributie semnificativă la această performantă prin accelerarea de la o crestere de 0,8% pe an, în ultimii 5 ani, la 7,9% în ultimul an si 7,3% în al treilea trimestru al acestui an. Luând în considerare faptul că, în timp, regiunea Bucuresti-Centru a demonstrat o anticipare a trendului general al pietei, cresterea înregistrată poate fi considerată un indicator pozitiv al unei potentiale recuperări a întregului sector rezidential, în următoarele luni. Totusi, trebuie luat în considerare faptul că nivelul trimestrial al regiunii Bucuresti-Centru este volatil, evolutii cu suisuri si coborâsuri înregistrându-se si în trecut. Zona Bucurestiului a înregistrat o scădere a preturilor de 3,8% în ultimul trimestru, ceea ce conduce la slabe performanţe şi asupra altor segmente la nivel anual si pentru ultimii cinci ani (în bază anuală).

Pe parcursul trimestrului trecut, preturile apartamentelor din Bucuresti au scăzut cu un procent moderat de 3,6%, în timp ce preturile apartamentelor din tară au suferit o corecţie mai drastică de 5,3%. De asemenea, sumele pentru care se puteau cumpăra proprietăţi nou construite s-au diminuat, cu 2,3% în Bucuresti, în timp ce la nivel national au suferit o depreciere de 10%. Proprietătile vechi au avut scăderi mai mici de 1,4% în Bucuresti si 1,8% în tară. Influentat de programul guvernamental Prima Casă, nivelul general cumulat al apartamentelor din cele două zone ale Bucurestiului (Centru si Periferie) a avut o modificare de doar 0,9%.

La nivel regional, Moldova este singura regiune care a înregistrat cresteri de 0,8% pe parcursul ultimilor 5 ani, de 8,6% anual si de 1,4% trimestrial, având, la nivel anual, cel mai mare index pe zone. Pe parcursul celui de-al treilea trimestru, preturile s-au îmbunătătit în zona vestică a tării si au continuat să scadă cu o viteză mai accentuată în diviziunile Nord si Sud, si la o viteză mai scăzută în diviziunea Centru.

Acelaşi trend descrescător al preţurilor s-a înregistrat în majoritatea oraselor din România. Astfel de situatii se întâlnesc în Constanta, Brăila, Cluj-Napoca si Brasov. Preturile rezidenţelor în Craiova au rămas stabile pe parcursul ultimului trimestru; totusi, orasul detine cea mai puternică performantă pe 5 ani, în comparatie cu alte mari orase, având o rată anuală de 4,7%. Ploiestiul combină cresterea trimestrială puternică cu cea de pe ultimii 5 ani (in ritm anualizat), urmat de Oradea si Timisoara. În acelasi timp, Iasul are cea mai semnificativă crestere anuală a pretului apartamentelor, urmat de Cluj-Napoca.

Pentru a calcula Indexul rezidential, România a fost împărţită în 8 regiuni geografice. Sistemul de împărtire acoperă întreg teritoriul tării si evită suprapunerile geografice. Din acest motiv, judetul Ilfov a fost analizat în acceaşi regiune ce cuprinde şi Bucurestiul.

Calcularea indexului rezidential este bazată pe proceduri si tehnici statistice. Datele colectate includ o varietate de caracteristici, pe lângă valoarea si suprafata proprietătii. Sunt analizate amplasarea, apropierea de centrul orasului, sau de zone turistice, natura proprietătii – tipul, vârsta, calitatea constructiei. Nu sunt excluse din studiu parcările, sistemul de încălzire, precum si prezenta liftului la bloc. Cercetarea calitativă a tinut cont de specificul pietei imobiliare din România.