Cresterea Produsului Intern Brut american in trimestrul III a fost revizuita oficial in scadere joi, noile cifre subliniind inca o data dificultatile cu care se confrunta Statele Unite in iesirea din recesiune, relateaza AFP.

In raport cu trimestrul precedent, PIB-ul a crescut cu 1,8% in cifre anualizate, a precizat departamentul de Comert, care a revazut in scadere cu 0,2 puncte precedenta sa estimare.

Analistii se asteptau la confirmarea cifrei de 2,0%, publicata la finele lui noiembrie, care era deja in scadere cu 0,5 puncte in raport cu prima estimare oficiala.

Noile cifre ale departamentului arata ca economia americana nu reuseste sa castige in forta dupa incetinirea cu care s-a confruntat in primele zile ale anului, cand rata de crestere a cazut la 0,4% in primul trimestru si s-a situat la doar 1,3% in cel de-al doilea.

Cifrele arata ca ajustarea decurge in principal din reviziunea in scadere puternica a consumului gospodariilor.

Acesta nu a crescut decat cu 1,7% in perioada iulie - septembrie, respectiv cu 0,6 puncte mai putin fata de ceea ce se anuntase in noiembrie.

Motor traditional al cresterii economice a tarii, cresterea consumului gospodariilor fiind cu doar 1,0 puncte mai mare decat nivelul din trimestrul II si inferioara celei din primul trimestru (2,1%).