Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa emita in primul trimestru al anului viitor, pe piata interna, titluri de stat cu o valoare indicativa cuprinsa intre 14 si 16 miliarde de lei, potrivit Mediafax. Aceasta valoare este apropiata de cea din primele trei luni ale acestui an, de 15,17 miliarde de lei, insa peste suma imprumutata in ultimul trimestru, de 11,42 miliarde de lei.

"In anul 2012 volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,9% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 50% de pe piata interna, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2012, care este in suma de 52,4 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat", se arata intr-un anunt al MFP.

Guvernul a bugetat pentru 2012 un deficit in termeni nominali de 11,2 miliarde de lei, iar 50% din suma ar urma sa fie acoperita din imprumuturi de pe plan extern, potrivit raportului privind proiectul de buget pe anul viitor.

Conform datelor Ministerului, pentru anul viitor autoritatile au in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele internationale de capital "in functie de evolutiile si de oportunitatile ofertite de aceste piete". Finantarea din surse externe prin programul MTN se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de 2,5 miliarde de euro.

Pe piata interna vor fi emise certificate de trezorerie cu discount cu scadente de 6 luni si un an, se vor redeschide emisiunile de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitati initiale de 2, 3, 5 si 10 ani si se vor lansa emisiuni noi de obligatiuni de stat de tip benchmark in scopul extinderii maturitatilor si "consolidarii curbei randamentelor, in functie de apetitul participantilor in piata".

Pentru certificatele de trezorerie, licitatiile vor fi organizate de patru ori pe luna, iar pentru obligatiunile de stat de tip benchmark, licitatiile vor fi organizate in prima si a treia saptamana a lunii.

In functie de disponibilitatea pietei, redeschiderea obligatiunilor de stat cu maturitatea de 10 ani se va organiza cu o frecventa trimestriala, potrivit anuntului ministerului.

In luna ianuarie, Finantele intentioneaza sa imprumute 4,5 miliarde lei, prin licitatii pentru vanzare de certificate de trezorerie si redeschiderea a trei emisiuni de obligatiuni.

Ministerul Finantelor Publice a imprumutat in acest an 51,5 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase in 2010, de 41 miliarde de lei. Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga 1,4 miliarde de euro prin emisiuni de titluri de stat, fata de 2,53 miliarde de euro in 2010.