Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, afirma ca Zona Euro va reusi sa surmonteze criza datoriilor in cursul anului 2012, intr-un interviu acordat cotidianului economic german Handelsblatt si citat de AFP.

Schaeuble recunoaste ca "problemele din anumite tari (ale Zonei) sunt in mod particular mari" si ca rezolvarea lor va fi o chestiune "de lunga durata".

Dar "cred ca in cursul urmatoarelor 12 luni vom elimina pericolul contagiunii si vom reusi sa stabilizam Zona Euro", a spus acesta.

Oficialul german a cerut inca o data punerea in practica, cat mai curand posibil, a Mecanismului european de stabilitate (MES).

"Acest lucru va constitui un semnal puternic ca statele din Zona Euro isi sustin moneda comuna", a precizat el.

Subliniind ca discutiile vor continua pe marginea acestui subiect, Schaeuble a declarat ca acestea vor trebui finalizate in ianuarie, astfel incat MES sa fie definitivat in primul trimestru si sa devina functional la jumatatea anului 2012.

La jumatatea lunii decembrie, cancelarul german Angela Merkel s-a pronuntat din nou pentru o majorare a capacitatii de imprumut a MES pana la 500 miliarde euro.

MES urmeaza sa inlocuiasca actualul Fond european de stabilitate financiara (FESF) pus in practica in 2010 si dotat cu o capacitate de imprumut de 250 miliarde euro. FESF a sustinut pana in prezent Irlanda si Portugalia, in conditiile in care ajutorul acordat Greciei a fost anterior crearii sale.