Scrisoarea de intentie catre FMI: Inghetam salariile, insa luam in considerare cresteri salariale si de pensii in cazul in care conditiile economice permit

de DP     HotNews.ro
Marţi, 24 ianuarie 2012, 8:23 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(24 Ian 2012) PDF, 604KB
"Vom ingheta salariile si pensiile in sectorul public. Cu toate acestea, in cazul in care conditiile economice permit, vom lua in considerare cresteri salariale si de pensii insa cu prudenta, mai tarziu in cursul anului. Vom inlocui, de asemenea, subventiile de la buget acordate  sectorului agricol cu fonduri primite de la UE. Punerea in aplicare a reformelor din sectorul sanatatii si  restructurarea intreprinderilor publice vor fi, de asemenea, cruciale pentru atingerea obiectivelor propse pentru 2012", se arata in scrisoarea de intentie trimisa FMI si publicata luni seara tarziu pe site-ul Fondului.
Vezi in atasament textul integral al documentului.

"Intentionam sa aducem fondul de salarii din sectorul public sub 7,2 la suta din PIB in 2012. Reducerile de personal vor continua cu politica de angajare a unei persoane la fiecare 7 iesiri din sistem. Vom aplica aceasta politica avand in vedere o mai mare flexibilitate care sa permita eliminarea unor blocaje in sectoarele in care problemele cu lipsa de personal devin acute.
Vom continua sa sprijinim Consiliu prin furnizarea de informatii adecvate si cu finantare. Vom solicita Consiliului Fiscal sa recomande imbunatatiri la Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare. Vom limita cu strictete modificarile aduse sistemului de impozitare pentru a garanta previzibilitatea si stabilitatea", se mai arata in document.

Citeste aici si alte constatari ale echipei Fondului

Pentru anul 2012, am revizuit in scadere prognoza tinand cont de mediul economic european mai dificil. Proiectia noastra in privinta cresterii se situeaza in prezent la nivelul de 1,75 - 2,25 procente, depinzand de o imbunatatire a cererii pe plan intern si de o mai buna absorbtie a fondurile europene. Ne asteptam ca inflatia sa se mentina in interiorul intervalului tintit. Deficitul contului curent este prognozat a ramane sub nivelul de 5 la suta din PIB atat in 2011 cat si in 2012.

In ciuda tensiunilor de pe pietele financiare internationale si a deteriorarii calitatii activelor interne, sectorul bancar si-a mentinut flexibilitatea. Rata medie de adecvare a capitalului din sectorul bancar s-a mentinut la un nivel ridicat de 13,4 procente la finele lunii septembrie 2011. Desi s-a constatat o revigorare a creditarii catre sectorul privat corporativ, cresterea creditarii a ramas totusi slaba in termeni reali, ca o reflexie a cresterii economice incetinite.

Continuarea consolidarii fiscale a contribuit la imbunatatirea credibilitatii Romaniei. In anul 2011, Romania se afla pe traiectoria cea buna pentru a atinge tinta de deficit a bugetului general consolidat de 4,4 la suta din PIB (cash) si sub 5 la suta din PIB (ESA). In primele noua luni veniturile totale s-au situat la un nivel usor mai scazut decat cel anticipat. Cu toate acestea, pe fondul economiilor substantiale realizate pe partea de cheltuieli, deficitul bugetar total a fost sub nivelul planificat.

In anul 2012, guvernul s-a angajat ferm sa reduca deficitul bugetului general consolidat pana sub nivelul de 3 la suta din PIB (ESA). Reflectand nevoia de prudenta, autoritatile au hotarat stabilirea tintei de deficit (cash) la 1,9 la suta din PIB in anul 2012. Odata cu executia, cheltuielile din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi in totalitate incluse, iar tinta FMI va fi un deficit pe cash de 2,1 la suta din PIB. Atingerea acestor tinte fiscale ambitioase va necesita continuarea restrictiilor de cheltuieli, fara posibilitatea de a acorda cresteri salariale sau de pensii decat in a doua parte a anului, daca o vor permite conditiile economice.  Unele economii vor aparea si din perfectionarea prestatiilor sociale, reducerea pierderilor intreprinderilor publice si ca urmare a deciziei iminente de a reduce la 5 la suta contributia nationala pentru proiectele finantate din fonduri europene.

Intreprinderile de stat au nevoie urgenta de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente, pentru a putea fi un sprijin si nu o piedica in calea cresterii economice. Aceste reforme includ vanzarea unor pachete minoritare sau majoritare de actiuni intr-o serie de societati si introducerea unui management privat profesionist. Sunt in lucru strategiile de reducere a arieratelor pentru a aduce intreprinderile de stat intr-o situatie financiara sanatoasa.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4288 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  adio (Marţi, 24 ianuarie 2012, 8:38)

  demaGOGU [anonim]

  a trecut vremea reformelor, 20121 e anul...restauratiei!
 • -2 (8 voturi)    
  Saracia si mizeria portocalie (Marţi, 24 ianuarie 2012, 9:12)

  dana [anonim]

  Nu numai ca ramanem saraci dar vom aluneca si mai mult in mizerie. Doar la noi salarile si pensiile scad la ceilalti cresc! De exemplu salarul unui profesor incepator (debutant) in Franta este de peste 2.000 euro. Si se fac angajari, nici vorba de disponibilizari sau blocarea posturilor vacante. Suntem si furati si mintiti. De ce credeti ca nu vor alegeri?
  • +4 (8 voturi)    
   io cred ca exagerzei cu salariul ala... (Marţi, 24 ianuarie 2012, 9:19)

   popcorn monta [utilizator] i-a raspuns lui dana

   sa nu zic ca dezinformezi,minti,etc.,...traiesc in franta si-ti spun ca minti cu nerusinare...
   • -2 (6 voturi)    
    Salarii. (Marţi, 24 ianuarie 2012, 9:51)

    gv [utilizator] i-a raspuns lui popcorn monta

    Tu minti cu nerusinare.
    Salariul mediu al unui profesor in falimentara Grecie se apropie de 2.000 euro, asa ca nu-mi spune tu ca in Franta e acelasi salariu ca in Grecia.
    Iar in Romania condusa de dictachiorul securist se vrea performanta in invatamant cu salarii ale profesorilor de sub 200 de euro.
    • +3 (5 voturi)    
     voi astia din piata universitatii credeti ca... (Marţi, 24 ianuarie 2012, 9:56)

     popcorn monta [utilizator] i-a raspuns lui gv

     euroi cresc in copac si vine dan diconescu sa-i de prin legea cojocaru...nu mai vorbiti dupa ureche din auzite...2000 de euro e un salariu mare chiar si in franta...
    • +1 (1 vot)    
     Prof in Franta (Marţi, 24 ianuarie 2012, 10:29)

     Profu [anonim] i-a raspuns lui gv

     Sunt prof de mate in Franta , incepator acum 3 ani, acum cu contract pe fiecare an. Salariul net la norma intreaga 18h/saptamana in jur de 1400_maxim 1600 dupa 3 ani.
     In Franta nu au crescut salariile si nici pensiile de 10 ani de cand sunt aici. Doar daca patronu vrea sa iti dea 1 Euro in plus , asta poti sa consideri crestere economica. De pensii nici atat nu au crescut cu nici o centima. Somajul a crescut cu 1 Euro la 2 ani.
     Asa ca Romani nu mai visati mult? Si in tari straine MAri Occidentale sunt blocate salariile numai ca presedintii lor nu o spun pe sleau. Traiasca si infloreasca Mass Media care va minte de credeti toate tampeniile.
    • 0 (0 voturi)    
     iar cifre??? (Marţi, 24 ianuarie 2012, 11:05)

     naiv [anonim] i-a raspuns lui gv

     cand se taie 2 salarii din 14 nu inseamna 1 din sapte adica 14%? Iar discutia era despre Franta? are Franta salarizare ca a Greciei? iar daca nu primesc urmatoarea transa, ce salarii vor primi grecii? iar daca se intorc la drahma, scad salariile cu 80%? Jos Basescu, traiasca PSD!
   • -1 (5 voturi)    
    Traiesti in Franta dar vorbesti ruseste? (Marţi, 24 ianuarie 2012, 9:57)

    dana [anonim] i-a raspuns lui popcorn monta

    Caci daca ai sti franceza si ai bani si de internet ai putea citi si altceva in afara de cuvantarile lui base. Deci cu o simpla cautare "salaire enseignant" vei gasi de exemplu articolul urmator: http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2011/11/24/01016-20111124ARTFIG00641-luc-chatel-porte-a-2000-euros-le-salaire-des-jeunes-profs.php De aici ai afla toate informatiile, ca de exemplu ca si la salarul asta le lipsesc inca 60.000 de profesori! Deci repet: plus de 2.000 de euro salar de profesor de scoala, nu facultate!, in primul an de munca! Acuma e adevarat ca textul nu e in ruseste dar cifrele se scriu la fel sa sti. Vezi de aia oamenii nu va mai vor pe voi portocali si basisti, oamenii s-au saturat de minciunile voastre. Caci eu, spre deosebire de tine, pot sa afirm: da tu minti, da tu dezimformezi.
    • +1 (1 vot)    
     Brut/net (Marţi, 24 ianuarie 2012, 10:29)

     Costin_A [utilizator] i-a raspuns lui dana

     In articol scrie ca o sa ajunga la "peste 2000EUR" brut in 2012, banuiesc ca netul e cu totul altul.
     • 0 (0 voturi)    
      Nici in fata evidentei nu recunoasteti (Marţi, 24 ianuarie 2012, 13:12)

      dana [anonim] i-a raspuns lui Costin_A

      "O sa ajunga" in februarie, adica peste o saptamana! Saptamana asta e de "doar" 1.930 de euro. Binenteles ca netul e altul, cu vreo 300 de euro mai putin. Oricum procentual taxele sunt mult mai mici ca in ro. Dar pensia unui profesor stiti cat e? Dar ca un profesor cu 20 de ani vechime are 3.000 de euro, ati citit? Inca odata, vorbim de profesori de scoala primara nu de invatamantul superior unde nici n-are rost sa discutam. Continuati sa mintiti si sa dezimformati si in fata evidenti asa cum faceti de 3 ani. Portocaliilor!
      • 0 (0 voturi)    
       mai usor cu pianul pe scari... (Marţi, 24 ianuarie 2012, 13:57)

       bubu [anonim] i-a raspuns lui dana

       avant tout, imi cer iertare ca vorbesc de germania, nu de franta.
       aici un inginer constructor cu 30 de ani experienta cistiga peste 5000 brut, rezultind putin peste 3000 net.
       de unde pina unde, in franta, diferenta dintre brut si net atit de mica?!
       mare minune... n-ar emigra toti nemtii in franta?
  • 0 (6 voturi)    
   mda (Marţi, 24 ianuarie 2012, 9:47)

   eu [anonim] i-a raspuns lui dana

   tanti du-te si te plimba

   2000 euro are un medic cu minim 10 ani experienta in franta

   salariul pentru un profesor debutant este de maxim 1300 euro

   la nemti e un pic mai mare

   diferenta dintre romania si franta/germania etc..

   este ca desi aceste tari mari au datorii mai mari, au si productie si economie care produce, spre deosebire de romania, unde se produce 130 miliarde de euro anual, si se cheltuie 150 miliarde...
   • -1 (5 voturi)    
    Minti cu nerusinare.. postacule (Marţi, 24 ianuarie 2012, 10:17)

    ALex [anonim] i-a raspuns lui eu

    1300 de euro este salariul MINIM pe economie in FRANTA.

    Deficitul mare de profesori face ca salariile sa fie MARI. DA, un profesor debutant are 2000 de euro PE LUNA. Pune-ti mana si cititi...

    Comprenez - vous, monsieur ?
  • -1 (3 voturi)    
   nu s-a jurat Ponta? (Marţi, 24 ianuarie 2012, 11:08)

   curios [anonim] i-a raspuns lui dana

   nu a zis Ponta in parlmanent ca va respecta acordul cu FMI? deci de unde vin bani de salarii? cine te imprumuta?????
 • +2 (2 voturi)    
  Ineficiență guvernamentală,economică,statală! (Marţi, 24 ianuarie 2012, 10:04)

  Ineficiență [anonim]

  Băi Guvernare,poți să tai,să rupi,să frezezi,să strunjești dar dacă nu se vede nimic în economie,în buzunare tot degeaba.Am ajuns o populație de asistați în frunte cu guvernamentalii noștri.
 • +1 (3 voturi)    
  Reforma? Care reforma? (Marţi, 24 ianuarie 2012, 11:37)

  Vali [anonim]

  Abia acum intentioneaza Guvernul sa puna in discutie reforme in companiile de stat? Nu cumva este cam tarziu?

  Si cum anume intentioneaza sa procedeze? Va taia salariile angajatilor din companiile sale cu 25% sau va da afara pe cei cu carnet de partid PD-L angajati din 2009 incoace?

  Ce mare reforma au facut cele n guverne Boc? Orice nespecialist in economie putea face asa-zisa reforma imprumutand 20 mlde Euro de la FMI, taind salariile bugetarilor cu 25% si marind TVA la 24%. Si sa nu uitam forfetarul, care a distrus cca. 100.000 firme mici.

  Cred ca a venit momentul bilantului financiar-contabil pentru acest guvern. Si sa raspunda penal, dupa caz, toti cei care se dovedesc vinovati.
 • +1 (1 vot)    
  Concret (Marţi, 24 ianuarie 2012, 12:24)

  xyz [anonim]

  ...agentiile guvernamentale/autoritatile de reglementare in numar de peste 50,inseamna zeci de mi de bugetari.Acestia emit acte/ordine de multe ori mai drastice decat prevederile legale pentru a-si masca "activitatea si utilitatea". Atributiile lor sunt aceleasi cu ale ministerelor de resort , dar sunt subordonate direct doar primului ministru.Aceasta dublare de autoritate creaza cel putin o dubla centralizare,lipsa de predictibilitate,etc...cum si veniturile salariale sunt pe masura , de ce nu se aplica in primul rand aici reduceri conform cu "masurile necesare si responsabile"...SI NU ,in primul rand ,IN INVATAMANT,SANATATE,ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA etc. ?!? Ar reprezenta o masura concreta mult mai credibila decat cele luate pana acum...
  • 0 (0 voturi)    
   Sa nu ne atingem de lichele! (Marţi, 24 ianuarie 2012, 13:14)

   Vali [anonim] i-a raspuns lui xyz

   De ce vreti dv. sa loviti guvernantii in ce au mai drag pe lume? Pile, cunostinte, relatii...

   Ceausescu facuse institute de cercetari, care cu mici exceptii trageau matza de coada. Acolo ajungeau si oameni onesti, bine pregatiti profesional, dar si o multime de loaze ale protipendadei comuniste: angajati pe pile, cunostinte si relatii. Cand trebuiau scosi sa aplaude pe traseele pe unde trecea Conducatorul Iubit, din aceste institute erau scosi oameni. Nu loazele insa, ca ele aveau scutire.

   Acum exista echivalentul - Agentiile guvernamentale. Nu ca nu ar exista aici si oameni onesti, caci trebuie cineva sa si munceasca pentru restul, lichelele majoritare.
 • +1 (1 vot)    
  matrapazlacurile portocalii.... (Marţi, 24 ianuarie 2012, 14:13)

  lili [anonim]

  "Vom solicita Consiliului Fiscal sa recomande imbunatatiri la Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare. "

  De ani de zile, Dl Ionut Dumitru seful Consiliului Fiscal atrage atentia Guvernului Boc de fiecare data si la intocmirea bugetului(nerealist, spunea mereu CF), si la rectificarile bugetare discretionare si evident partinitoare cu clientela portocalie si la faptul ca cele 2 Legi fundamentale care tin sub control modul de cheltuire a banului public NU functioneaza, este vorba despre Legea Responsabilitatii Fiscale si Legea Responsabilitatii Minsiteriale !!!
  Nimeni, niciodata, nici un Ministru, nici un Director din Minsiter sau de la vreo Companie de stat(falimentarele alea care produc an de an o gaura uriasa bugetul Romaniei) sau nici un functionar al statului roman NU a dat socoteala pentru modul in care a cheltuit aiurea banul public!
  Iar Dl presedinte Basescu recunostea senin nevoie mare vinerea trecuta cum nimeni NU stie unde se duc banii contribuabililor romani, depusi la CNAS aflata direct in subordinea Guvernului Boc si d-aia voia Presedintele sa privatizeze Sanatatea, pentru ca vezi Doamne privatii administreaza mai bine banii decat "sistemuL' corupt, cum a recunoscut Presedintele !!!
  Banii de la CNAS se duc in pusculita portocalie, sa nu ne spuna dl Basescu ca nu stie dl Boc (caruia dl Duta seful CNAS ii raporteaza direct) unde se duc banii de la CNAS!!!
  Catre PDL si clientela lui!!!!!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by