Un nou scandal in Grecia: Un deputat grec ar fi depus in mai 2011 un milion de euro intr-o banca elvetiana. Din 2011, grecii au transferat in bancile straine aproape 21 de miliarde de euro
Cotidianul de business Expres.gr scrie ca Panagiotis Nikoloudis, seful Agentiei privind Spalarea Banilor a primit o solicitare oficiala din partea vicepresedintelui Parlamentului, Evanghelor Argyris, pentru a dezvalui identitatea parlamentarului.
Luna trecuta, depozitele au scazut cu doua miliarde de euro, deoarece clientii isi retrag banii pentru a-si achita taxele majorate, informeaza Agerpres citand publicatia elena, care adauga ca aproximativ 70%-80% din banii care au iesit din sistemul bancar au fost folositi pentru plata diverselor taxe impuse anul trecut in Grecia.
Fara a cita sursa informatiilor, Kathimerini precizeaza ca nu mai mult de 1% din depozite au fost trimise in strainatate.
De la inceputul lui 2011, depozitele la banci ale persoanelor fizice si juridice din Grecia au scazut cu 20,9 miliarde euro, adica 10,2%. Din ianuarie 2010, cand a inceput criza datoriilor din Grecia, depozitele au scazut cu 48,8 miliarde euro, adica 20,5%.
Reducerea valorii depozitelor a inrautatit criza lichiditatilor, cu care se confrunta bancile din Grecia, care sunt dependente de finantarea de la Banca Centrala Europeana, deoarece nu se mai pot imprumuta de pe piete din cauza crizei datoriilor suverane cu care se confrunta Grecia.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Statul cu record de faliment national: Grecia, de vreo 6 ori, dintre care 3 in epoca moderna, fara cel de azi.
In 5 ani de criza, Grecia a pierdut circa 20% din PIB, veniturile lunare medii au scazut cu 30% si vor scadea cu inca 15% pana in 2015 (astfel, vor fi reduse la jumatate fata de 2006). Somajul a depasit 21% si pana in 2015 trebuie dati afara 150.000 bugetari.
Salariul minim (care era imens fata de economia reala, la 750 euro/luna) a fost deja redus la 600 (500 pt tinerii sub 35 ani) si va ajunge la sub 400 euro.
Statul grec nu pare capabil sa controleze cu adevarat ce se intampla in economie sau in administrarea cotidiana a localitatilor, cazurile de coruptie sunt ceva banal, de la simplul cetatean si pana la ministri toti fraudeaza, fac evaziune fiscala si folosesc sistemul "fakelaki" (mita in plic).
Grecii nu par dispusi sa traiasca dupa veniturile lor si nu din bani imprumutati, tara va primi alti bani pt a nu cadea in haos si a afecta toata Europa, un fel de santaj grec impotriva tuturor celorlalti europeni care cotizeaza pentru ei.
Grevele si distrugerile din timpul manifestatiilor nu fac decat sa agraveze situatia financiara si sa faca rau turismului si imaginii Greciei (imagine deteriorata pentru multi ani).
Daca masurile de ajustare a cheltuielilor Greciei pe masura veniturilor ei proprii nu sunt aplicate, indatorarea va continua si falimentul nu este decat amanat cu inca 2-3 ani.
In acest moment, Grecia trebuie sa imprumute minim 40 de miliarde/an pt a rezista. In clar, datoria e "rostogolita" catre generatiile viitoare, copiii si nepotii grecilor de azi vor plati dur coruptia si evaziunea fiscala a bunicilor si parintilor.
In ciuda declaratiilor balcanice despre "patrie" si "nu ne vindem tara", multi greci iau bani din tara lor si-i depun spre folosul altora state, in banci straine, ceea ce duce la lipsa de lichiditate in economia nationala, de care probabil nici nu le pasa cu adevarat
adica Romania :-)
Spre deosebire de el, afirmatiile tale se bazeaza doar pe un complex de inferioritate de care nu te vad scapand prea curand.
Pe de o parte, aflam ca grecii au transferat in strainatate peste 21 miliarde euro.
Apoi aflam ca acele 21 miliarde n-ar reprezenta decat 1% din depozitele lichide ale grecilor.
Deci, calculam simplu, in total Grecia dispune la ora actuala de lichiditati in valoare de peste 2000 (doua mii de miliarde) de euro.
Pai, la ce le-o fi folosind acele 130 miliarde oferite de UE pt a-i scoate din criza?
E ca si cum eu as avea la o banca din Cipru sau din Elvetia, o avere de 1 milion de euro dar totodata cer UE un ajutor de 100 de lei ca sa nu mor de foame!?
Cam incurcate caile domnilor greci.
Incurcate de tot )))))
"Kathimerini precizeaza ca nu mai mult de 1% din depozite au fost trimise in strainatate."
"depozitele la banci ale persoanelor fizice si juridice din Grecia au scazut cu 20,9 miliarde euro"
Concluzie de sustinatoare a puterii (d'aia indarjita!):
"Apoi aflam ca acele 21 miliarde n-ar reprezenta decat 1% din depozitele lichide ale grecilor."
Comentariu apolitic:
Cucoana, faptul ca ies banii din banci nu inseamna ca automat zboara in strainatate. Matale ai auzit de saltea?
Mai prosti decat grecii sunt insa cei care le imprumuta bani
Acum, nici nu stii care informatie este buna :)
PS: "Mili-mili-aaaan, mili-mili-aaaan..."
Scuze, data urmatoare am sa ma exprim adecvat, sa inteleaga toate paturile sociale.
Anyway, alt lucru interesant, sa intelegem ca la inceputul 2011 in bancile din grecia existau depozite de aproximativ 200 miliarde euro ?
Mai, dar oamenii astia sunt avuti :)
Pe americani nu ii intreaba nimeni cate miliarde de dolari tiparesc pe zi, fara acoperire,
Din pacate, nu vom sti niciodata cate miliarde au scos din tara baietii nostri destepti.