Deutsche Bank a anuntat miercuri ca va propune rambursarea integrala a sumelor investite de persoanele care doresc sa se retraga dintr-unul din fondurile sale speculative, puternic contestat de opinia publica, deoarece propune castigarea de bani pariind pe un deces prematur, relateaza AFP.

Randamentele fondului Kompass Life 3 depind de speranta de viata a unui panel de 500 de persoane, anonime si inscrise pe baza de voluntariat, din Statele Unite. Cu cat decesul lor intervine mai repede, cu atat castigurile sunt mai mari pentru investitori. Invers, daca decesul survine mai tarziu, pariul este castigat de banca.

Aproximativ 10.000 de investitori participa la acest fond lansat in 2007 si care are o valoare de circa 200 de milioane de euro.

Raspunzand unui investitor care s-a plans ca a subscris fara a cunoaste prea bine modul de functionare a fondului, mediatorul federatiei germane a bancilor private (BdB) a recunoscut ca acest produs financiar nu este in acord cu "valorile noastre, in special in domeniul inviolabilitatii demnitatii umane".

Doua surse din piata financiara interogate de AFP au afirmat insa ca investitorii nu s-au plans din motive morale, ci pentru ca fondul nu aduce suficient profit, avand un randament de 3% pe an intre 2009 si 2011.