Recentele cresteri de preturi la carburanti si alimente sunt generate de "factori din piata care vor sa vanda mai scump", dar in lunile urmatoare preturile se vor regla in functie de cerere si oferta, a afirmat, vineri seara, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la un post privat de televiziune, citat de Agerpres.

"Scumpirile de la carburanti si alimente sunt un zgomot de fond pe care il fac toti cei interesati sa creasca pretul. Exista factori din piata care vor sa vanda mai scump. In fiecare inceput de an, cei care vand fac zgomot, anunta cresteri de preturi. Pana la sfarsitul anului s-a dovedit ca n-au avut dreptate", a spus Adrian Vasilescu.

Cresterea preturilor la oua, aliment a carui pondere are o influenta semnificativa in cosul de calcul al inflatiei, este considerata o situatie "normala" de Vasilescu, iar pretul acestora influenteaza evolutia inflatiei, in special in trimestrul doi.

"Noi, la BNR, glumeam ca, de Pasti, cand se cumpara oua multe, se duce inflatia, cu putin, dar este de ajuns sa-ti miste acul si sa vezi ca inflatia a luat-o in sus cand trebuia sa o ia in jos dupa toate regulile", a explicat Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a apreciat, pe de alta parte, ca Romania a intrat in Uniunea Europeana cu un standard scazut al economiei si al nivelului de viata al populatiei si nu este de parere ca tara a fost saracita de actuala criza economica.

"Ne lovim de necazurile si de saracia noastra. Pentru ca Romania este o tara saraca, asa arata statisticile europene. Romania a intrat in criza asta pe locul 26 in UE. Nu criza ne-a adus aici. Criza nu ne-a schimbat statutul", a subliniat Adrian Vasilescu.

Mariana Gheorghe, presedintele OMV Petrom, lider pe piata carburantilor din Romania, declara, recent, cu ocazia anuntarii rezultatelor financiare pe 2011 ale companiei, ca "in cazul Petrom, in 2011, a fost inregistrata o crestere in lei de 25% la motorina si de 22% pentru benzina" iar compania va continua aceasta politica de crestere moderata a preturilor, urmand principiile de piata pe baza cotatiilor internationale si a fiscalitatii.

In aceasta saptamana, atat Petrom cat si Rompetrol au anuntat scumpirea carburantilor. In cazul Petrom, pretul de referinta al benzinelor comercializate in statii proprii a crescut cu 12 bani/litru si cel al motorinelor cu noua bani/litru, ca urmare a cotatiilor internationale la produsele petroliere.

Rompetrol a majorat pretul de referinta al benzinelor cu 16 bani/litru si al motorinelor cu pana la 12 bani/litru.

Banca Nationala a revizuit in crestere tinta de inflatie pentru 2012, la 3,2%, de la 3%. BNR a argumentat decizia prin posibile ajustari ale preturilor administrate, evolutiile greu de prevazut pe plan international, fluxurile de capital si volatilitatea preturilor.