Seful de cabinet al presedintelui Institutului National de Statistica, Ilie Dumitrescu, a discutat online despre recensamant

de DP     HotNews.ro
Marţi, 28 februarie 2012, 7:15 Economie | Finanţe & Bănci


Ilie Dumitrescu, dir. INS
Foto: Hotnews
Am ramas 19 milioane de romani, cuprinsi in 7,1 milioane gospodarii, potrivit rezultatelor preliminare ale recensamantului derulat in toamna trecuta. La recensamantul anterior, desfasurat in 2002 numarul populatiei era de 21,68 milioane de locuitori. Ultima oara cand numarul de locuitori ai Romaniei a fost de aproape 19 milioane a fost in 1966. Ce efecte va avea acest lucru in privinta politicilor publice si asupra economiei? Cum trebuie "citite" datele INS si care sunt lectiile pe care acest recensamant le transmite? Intrucat programul de ultim moment al sefului INS face imposibila participarea online, raspunsurile au fost oferite de Ilie Dumitrescu, director  INS si sef de cabinet al prof. Voineagu.

Nota Redactiei:

 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4145 vizualizari

 • Suntem inca 21 milioane? (Marţi, 28 februarie 2012, 8:33)

  Maria [anonim]

  Buna ziua.

  Felul in care ati organizat si pus in aplicare recensamantul (ati avut ani de zile la dispozitie pt planificare) a revoltat majoritatea opiniei publice, a fost un esec lamentabil si inca o pata greu de sters pe imaginea si asa proasta a "bugetarului".

  1. Concret, cat timp ati lucrat la planificarea si organizarea desfasurarii referendumului si pe ce criterii ati ales personalul care s-a ocupat de colectarea datelor pe teren?

  2. O matusa de-a mea n-a fost niciodata vizitata de vreun recenzor, la fel ca toti cei din imobilul ei si in situatia asta se pare ca sunt sute de mii de romani. Unde i-ati pus pe ei in statistici, unde apar? La cat estimati dvs. numarul romanilor nerecenzati?

  3. Observ ca estimati la peste 19 milioane populatia stabila, la care veti adauga probabil ulterior si numarul romanilor plecati de mai mult de 1 an la munca. Daca acestia sunt 2 milioane, cum spune mass-media, ar insemna ca in 10 ani numarul cetatenilor romani a scazut foarte putin, suntem tot peste 21 milioane si proportiile intre etnii se modifica si ele in defavoarea dramatica a minoritatii maghiare.
  La cat estimati Dvs. deficitul demografic anual al Romaniei, excluzand emigratia (doar diferenta intre nasteri si decese)?

  4. Aveti deja date provizorii sau definitive de la recensamintele din Serbia, Ungaria, Bulgaria. Care este situatia demografica a minoritatilor romanesti de acolo?

  Va multumesc!
  • Natalitatea (Marţi, 28 februarie 2012, 10:30)

   Bogdan N. [anonim] i-a raspuns lui Maria

   Cum crezi că va evolua natalitatea în următorii ani? Cine crezi că va face mai mulţi copii, cel care are de plătit studiile pentru copil, sau cel căruia statul se angajează că, dacă învaţă în limba etniei lui, îi asigură masă, cazare şi transport gratuit?
   Vezi, chiar prin lege natalitatea etnicilor români este îngrădită!
   • r (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:36)

    Ilie Dumitrescu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan N.

    In acest moment, nimeni nu poate da un raspuns nici macar aproximativ. Atata timp cat nu exista politici directionate catre aceasta problema, e dificil de estimat comportamentul demografic. Sunt preconizate masuri si se pare ca vor avea loc in urmatorii ani. De pilda in zona migratiei, speram ca cei care pleaca si estimeaza ca vor avea conditii similare in Romania, se vor intoarce.
  • 1 (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:21)

   Ilie Dumitrescu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Doresc sa precizez ca Recensamantul este o lucrare extrem de complexa . El se efectueaza incepand din anii 30 sub egida ONU, din 10 in 10 ani. Scopul Recensamantului este acela de a putea dispune de informatii actualizate in privinta numarului populatiei totale a unei tari. Sunt urmarite modificarile structuraler care au loc si in privinta zonei criteriilor socio-culturale pentru a furniza elemente care sa sprijine Statul in politicile sale. Lucrarile pregatitoare au inceput in 2007 astfel incat la momentul inceperii sa fim pregatiti cu intreaga gama de problematici care pot aparea. Primul element a fost pregatirea cadrului legal care sa ne permita derularea in bune conditii a Recensamantului. Efortul financiar a fost de circa 200 milioane de lei. In al doilea rand, incep sa demareze latura organizatorica, in privinta formarii Comisiei Centrale a Recensamantului.Criteriile de factura metodologica sunt cele mai importante.
  • 2 (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:22)

   Ilie Dumitrescu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Recensamantul s-a bazat pe Regulamentul Comisiei Europene. Instrumentarul statistic in care se circumscriu toate problemele care ar prezenta un interes major iar un element crucial il constituie continuitatea ser4iilor de date. Criteriile sunt de natura personala , sa aiba studii medii, minim 18 ani, cetatenia romana, sa cunoasca limba romana, sa aiba un cazier judiciar corespunzator, sa fie persuasiv, sa poata citi formularele -unele fiind scrise cu un font mic. Noi am prevazut ca un criteriu ca in zonele ion care populatia de o anumita etnie e majoritara sa cunoasca si limba mino9ritatii respective. Deficitul demografic (determinat de excedentul deceselor in raport cu nou-nascutii) cu care ne confruntam dureaza de dupa 1990 si il semnalam luna de luna. INS publica evolutia demografica unde se vede acest deficit- 400.000 in ultimii 10 ani. Asistam la o scadere a populatiei care poate fi compensata doar printr-o politica demografica corespunzatoare
  • 3 (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:22)

   Ilie Dumitrescu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   In Kosovo, familia are in medie 5 copii. Nu avem date provizorii legate de recensamintele la care faceti referire, dar din discutiile avute cu vecibnii din Bulgaria, si acolo se asista la o reducere a populatiei, chiar daca ceva mai mica decat la noi.
 • Se publica online? (Marţi, 28 februarie 2012, 9:08)

  alex [anonim]

  Ma intereseaza daca statisticile in general in Romania se publica online?

  Puteti sa ne comparati cu restul tarilor din Europa in privinta transparentei informatiilor statistice. Aveti planuri sa cresteti aceasta transparenta?
 • Care mai e structura religioasă a țării? (Marţi, 28 februarie 2012, 9:19)

  Alui [anonim]

  Mai sunt ortodocsii 87%?
  • r (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:39)

   Ilie Dumitrescu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alui

   Raspunsul putem sa-l dam in luna mai, cand vom oferi datele provizorii care completeaza datele preliminare. Atunci vom adauga religia si populatia pe sexe, adica vom sti cati barbati si cate femei au o anumita religie. Nu credem ca vom avea o schimbare consistenta. Rezultatele finale le vom cunoaste in partea a doua a anului 2013. Acestea vor fi datele care vor avea siguranta necesara. Totusi, statistica nu este contabilitate. Vorbim de estimari, nu de certitudini. Am identificat situatiile in care unele blocuri nerecenzate. 2,8 din cladiri nu au fost recenzate. Asta ne-a permis sa estimam si numarul persoanelor nerecenzate. Este vorba de un milion de persoane care nu au fost recenzate.
   Ne vom concentra asupra acestor persoane nerecenzate prin utilizarea unor surse administrative. Cauzele care au determinat scaderea populatiei : noi ne referim la populatia stabila, iar cum a avut loc o migratie masiva iar multi isi declara intentia de a mai ramane in strainatate peste un an desi e incert, el nu mai e inclus in populatia stabila. In plus, au avut loc numeroase refuzuri. Asistam la un fenomen in crestere. Criza ii face pe oameni mai reticenti in a declara. E o ofensiva excesiva nu numai la noi ci si in alte tari, potrivit careia recensamintele au in spate conotatii politice, ceea ce nu e cazul. Unii spun lucruri aberante, ca "ii recenzeaza ca sa le ia casa". Aceasta ofensiva la care, marturisesc cu toata sinceritatea, nu eram suficient de pregatiti pentru ea. Chiar si momentul ales pentru Recensamant a fost pus la indoiala si contestat . Biserica a sprijinit actiunea noastra
 • Proportii (Marţi, 28 februarie 2012, 9:29)

  Sile [anonim]

  Stim cati barbati si cate femei avem?
 • Intrebare (Marţi, 28 februarie 2012, 9:32)

  dan [anonim]

  Este normal sa nu stim cati romani pleaca din tara?

  Romania investeste enorm in formarea lor profesionala si apoi nici macar nu stie ca pleaca din tara. Ce propuneri concrete aveti de schimbari legislative, site-uri online etc care sa ne ajute sa intelegem cati pleaca din tara, si eventual unde si de ce.
  • r (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:53)

   Ilie Dumitrescu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Nu este normal. A, fost preocupati in permanenta de acest lucru. Elementele care sa ne furnizeze aceste informatii trebuie sa ofere o certitudine sau o viziune asupra numarului. Trebuie sa gasim acel cadru care sa imi permita evaluarea fiecarei variabile care concura la caracterizarea populatiei. Ce varsta, ce educatie are, cu ce se ocupa etc. Important este sa stim cati pleaca pe perioada mai mare de 12 luni.Dupa recensamant preconizam sa gasim algoritmi de calcul care sa ne permita estimari plauzibile.
 • 2 intrebari (Marţi, 28 februarie 2012, 9:50)

  marius [anonim]

  Inteleg ca inca nu se poate vorbi de rezultatele oficiale si finale ale recensamantului, dar:

  1. Ne puteti spune ce populatie are Bucurestiul?
  2. Ne puteti spune daca rezultatele acestui recensamant vor fi folosite la alegerile generale pentru a modifica numarul de parlamentari?

  Va multumesc!
  • 9 (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:55)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   Populatia Bucurestiului este de 1.678.000 de locuitori. Populatia Bucurestiului, o spun fara ezitare, ne creaza cea mai mare preocupare. De la 1,9 milioane la recensamantul din 2002 , au scazut cu aproape 400.000 , iar motivele nu pot fi explicate intr-o maniera clara. Bucurestiul este un catalizator al intrarilor, fiind si o tentatie. Care erau motivele plecarilor: studii in strainatate(chiar daca nu in numar semnificativ). Foarte multi au preferat sa isi stabileasca resedinte in zona peri-urbana si s-au mutat acolo. Ilfovul este singurul judet in care populatia stabila creste. Foarte multi dintre pensionari de asemenea au opreferat sa se stabileasca la tara din cauze care tin de costul nivelului de trai. Un alt motiv de o deosebita importanta: in Bucuresti ne confruntam cu fenomentul de respingere a dialogului cu cei care au facut Recensamantul.
  • continuare (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:57)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   Unii recenzori nu au facut pur si simplu fata. In ultima perioada, o serie de recenzori au "dezertat" din functie din doua motive: volumul de munca fata de compensatia financiara era neatractiv. In Bucuresti ne-am trezit ca a trebuit sa mobilizam resurse suplimentare in proportie de 20-2. Cateva mii de oameni. Asta a determinat intarzieri in etapa de inregistrare ceea ce risca sa prelungim perioada de recenzare, ceea ce era imposibil
  • r (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:58)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   Neavand timpul de a studia formularele iar instructajul fiind in conditii rapide i-a depasit, iar unii s-au speriat.
 • rezultate despre religie (Marţi, 28 februarie 2012, 10:00)

  pateu [utilizator]

  S-au centralizat datele despre optiunile religioase? Unde putem gasi rezultatele?
 • direct la subiect (Marţi, 28 februarie 2012, 10:46)

  minoritati [anonim]

  Cum comentati faptul ca minoritatea macedoneana care la recensamantul din 2002 era trecuta in nomenclator ca "macedoneana-slava" si a numarat 731 persoane, a crescut (singura crestere cu exceptia etniilor exotice precum cea chineza) la recensamantul din 2011 conform rezultatelor partiale la aprox 4000 persoane declarate? Etnia trecuta in nomenclatorul pe 2011 fiind doar cea "macedoneana". Considerati ca s-a gresit nementinandu-se denumirea de "macedoneana- slava" din 2002 si astfel au fost in eroare cei care s-au declarat in 2011 "machidoni", adica aromani (inclusi la romani)? Pentru ca aceasta eroare schimba structura demografica in localitati precum Stejarul sau Baia din Tulcea. Cine a gandit acest nomenclator al etniilor care genereaza erori si creeaza false etnii?
  • 8 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:02)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui minoritati

   Nomenclatorul etniilor este stabilit nu de INS, ci impreuna cu agentiile pentru minoritati, cu comisiile parlamentare. Confuzia in privinta cifrei de 4000 este clara: avem de-a face cu mai multe etnii inrudite. Avem etnia macedoneana-slava (macedoneni) si avem macedo-romanii (asimilati romanilor). Mai avem aromanii (armanii), astfel ca asa ajungem la cifra invocata.
 • Eu am 4 intrebari (Marţi, 28 februarie 2012, 11:18)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Mergand pe ipoteza ca nu toata lumea a fost recenzata, puteti explica statistic felul in care s-au generat rezultatele?

  Cum apreciati felul in care recensamantul a fost aplicat? Credeti ca a fost eficient?

  Cum o capitala care o vedem cum creste in fata ochilor in numar se poate sa scada in populatie semnificativ ?

  Ar trebui INS reorganizat?
 • Intrebare (Marţi, 28 februarie 2012, 12:12)

  Vlad-I [utilizator]

  Unde putem gasi pe net datele ultimului recernsamant, mai concret numarul credinciosilor pe culte si ateii ?

  Multumesc
 • Intrebari (Marţi, 28 februarie 2012, 12:36)

  Madalina [anonim]

  1. Cum puteti explica faptul ca mai multe judete spun faptul ca operatiunea de colectare a datelor a fost viciata din lipsa procedurilor de lucru si a lipsei de organizare de la nivel central. De ce s-a inceput pregatirea recensamantului atat de tarziu?

  2. De ce ati declarat inainte de inceperea recensamantului sa suntem aproximativ 18 milioane de locuitori? Directia de evidenta a populatiei are cu totul alte informatii. Care date vor fi cele reale, cele ale INS-ului sau cele de la Evidenta Populatiei?

  3. S-a discutat in presa despre achizitiile efectuate de institutia pe care o reprezentati, ca au fost total subiective si ca au existat derapaje de la procedurile legale de achizitie. Aceste fapte au dus la intarzierea sau proasta organizare a recensamantului?
  • 8 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:08)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Madalina

   Intrebarea ar putea fi pusa si de ce am inceput atat de devreme si de ce nu s-a reusit sa il pregatim in cele mai bune conditii. Intotdeauna se poate face mai bine. Din 2007 in 2011 sunt 4 ani- o perioada destul de lunga. Am avut intalniri cu oameni din zona academica, consultari cu factori internationali-. Cel mai important este ca atunci cand ai un cadru legal nu e suficient, ci ai nevopie de mijloacele financiare de asa maniera incat sa creezi intregul mecanism. Fondurile s-au alocat tarziu. Nimeni nu-si putea asuma riscul sa angajeze personal cata vreme nu erau bani. De fonduri a trebui sa tinem seama si cand am demarat achizitiile.
 • piedici in calea recensamantului (Marţi, 28 februarie 2012, 13:06)

  maryus315 [anonim]

  - enumerati principalele cauze care au dus la probleme in desfasurarea recensamantului. (in ordinea importantei)
  - partea de recenzare prin internet nu vi se pare chiar slaba comparativ si cu un site de vanzari on-line. Acolo TOTUL este on-line si nu presupune listari si scanari. Era chiar nevoie sa implicam creionul in modalitatea hi-tech?
  • 9 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:13)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui maryus315

   Internetul putea fi o solutie ex-ante, asa cum au procedat mai multe tari. Cei care isi pot permite o asemenea solutie inseamna ca sunt foarte bine dotati tehnic. Nu este insa cazul Romaniei. In cercarea de a face Recensamantul prin Internet avea un risc foarte mare. In tarile dezvoltate, ponderea Recensamantului facuta online este de circa 20%. Noi am recurs la ea in ultima forma, trezindu-ne in 31 octombrie cu spectrul faptului ca ceva lipseste. Aveam semnale la call center care indicau probleme metodologice si organizatorica.
 • solicit raspuns (Marţi, 28 februarie 2012, 14:48)

  mica [anonim]

  eu si sotul am fost recenzati in mediul rural unda stam in perioada de vara, dar nu am fost intrebati nimic despre domiciliul stabil de la oras si nici despre cei doi copii pe care ii avem si care lucreaza si domiciliaza cu chirie in Bucuresti. Mentionez ca sunt casatoriti si nu au fost recenzati nici in capitala. Va intreb ei unde figureaza in statistica d-tra ?
 • cum va explicati? (Marţi, 28 februarie 2012, 15:02)

  Maria [anonim]

  Cum va explicati ca nu toata populatia Bucurestiului a fost recenzata? Cum puteti interpreta rezultatele in aceste conditii?
  Am prieteni care stau in Vitan si unde nu a calcat recenzorul in bloc. La fel si cativa colegi de servici se chinuiau sa se recenzeze singuri online in ultima seara de recensamant.
 • Date publice (Marţi, 28 februarie 2012, 15:03)

  miruna [anonim]

  Buna ziua,

  Datele statistice pe care le agregati in cadrul INS nu sunt disponibile public. Exista cateva legaturi la baze de date pe site-ul dumneavoastra, dar in cea mai mare parte ele nu functioneaza. In anumite cazuri, procesul de inregistrare (care este anevoios) se termina cu o pagina goala, fara urmari. Intr-un cuvant, sunt de parere ca institutia pe care o conduceti nu pune datele publice la dispozitia publicului.

  Avand in vedere ca acest fapt contravine legislatiei romanesti si europene, care este intentia in acest sens, in particular fiind vorba despre datele ultimului recensamant. As vrea sa notez ca nu ma refer la documente MS Word sau PDF, care sunt dificil de procesat, ci la datele structurate, dupa agregarea corespunzatoare, respectand regulile de confidentialitate in vigoare.

  Multumesc pentru raspuns.
  • 4 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:16)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui miruna

   Prelucrarea datelor dureaza atat de mult pentru ca dureaza sa introduci 23 de milioane de formulare, fiecare a cate 12 pagini A4. Unele formulare au cate 100 de intrebari, iar datele trebuie introduse fizic. Nu avem capacitate suficienta de personal pentru introducerea acestor date.Alte solutii gen scanare nu stiu daca ar fi adus mai multa eficienta.
 • Doua intrebari: (Marţi, 28 februarie 2012, 15:23)

  george [anonim]

  1. Conform datelor obtinute la recensamant, puteti sa estimati in timp evolutia numarului de salariati vs. numar de pensionari? De exemplu, peste 10-15 ani.

  2. Admitand ca datele furnizate de recenzori sunt corecte (desi sunt semnale din toata tara ca o parte dintre acestia nu si-au facut treaba!), in ce masura considerat ca vor fi luate in considerare pentru reconfigurarea societatii: reducere numar parlamentari, reducere aparat administrativ etc?
  • 7 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:22)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   Recensamantul ne va da si aceaste informatii. Numarul salariatilor este cel pe care il folosim in comunicatele lunare dar se refera la faptul ca nu sunt luati decat salariatii din firmele cu minim 4 salariati.
  • 6 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:23)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   Raportul este in jurul cifrei de 1,3 si e valabil nu numai in cazul Romaniei.
 • Reduceti bugetarii politici (Marţi, 28 februarie 2012, 15:45)

  Ioana [anonim]

  Va rog sa-mi spuneti de ce in ultimii 10 ani s-au infiintat mai multe comune si si orase , locuri in care s-au angajat peste 100000 de bugetari politici in conditiile emigrarii masive a unei parti din populatie in strainatate si a scaderii accentuate a natalitatii? Sunt de doua ori mai multi bugetari in administratie decat in 1989 !!! De ce nu se comaseaza comunele asa cum a procedat Italia acum 1 an si a redus 50000 de posturi politice ?
 • Indicele preturilor proprietatilor imobiliare (Marţi, 28 februarie 2012, 16:11)

  George [anonim]

  1. Unde poate fi vazut acest indice?
  2. Acest indice include doar tranzactiile de vanzare cumparare sau si mostenirile si donatiile?
  3. A tot circulat o stire conform carora pretul apartamentelor in bucuresti ar fi scazut cu 23% in primele 9 luni ale lui 2011. Este adevarat?
  • 6 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:26)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Asteptam pana cand va fi adoptata metodologia din UE. Incercam sa aducem corecturi acesrtui indice
 • Date (Marţi, 28 februarie 2012, 18:52)

  Dan [anonim]

  Cand vor fi facute publice datele de la recensamant, sau cum trebuie sa procedam daca dorim diverse informatii statistice, cui ne adresam, cat costa sau sunt informatii gratuite?

  multumesc
 • marja eroare (Marţi, 28 februarie 2012, 18:59)

  dorobantu [anonim]

  la momentul recensamantului f multe situri si anumite partide au incurajat populatia sa nu deschida usa recenzorilor, la cat estimati marja de eroare? (personal cunosc ~10 persoane care au procedat astfel)
  • 7 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:28)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dorobantu

   Nu putem raspunde acum. la finalul perioadei vom incerca prin surse suplimentare ca aceasta marja sa fie cat mai mica posibil. O marja rezonabila ar fi de 5%
 • Lipsa interes (Marţi, 28 februarie 2012, 20:22)

  Smithy [anonim]

  Nu am fost recenzati nici eu nici sotia interpretandu-se eronat de recenzor (dupa spusele vecinilor) ca sunt plecat din localitate permanent cu toate ca avem domiciliul stabil, inclusiv buletin, pe adresa respectiva. Exista posibilitatea ca multe (cel putin 10% pe localitate) formulare sa fi fost completate in fals de recenzori? Cum s-ar fi putut preveni o astfel de posibilitate de lipsa de interes si constiinta profesionala a recenzorilor?
 • populatie (Marţi, 28 februarie 2012, 20:43)

  Stolojan [anonim]

  Cand suntem intrebati cat este populatiea Romaniei, ce raspundem ?
  19 milioane; 20 milioane cat sunt inregistrati; 21 de milioane cat are in evidenta statistica ?
  raspunsul este f. important: de acesta depind multe contributii ale Romaniei de platit.
 • recensamant fara recenzori (Marţi, 28 februarie 2012, 22:37)

  sabin manuila [anonim]

  Pai in Bucuresti fiind, blocul in care locuiesc n-a fost vizitat de recenzori. Cum este posibil?
 • Intrebarea despre religia persoanelor (Miercuri, 29 februarie 2012, 0:33)

  Viorica [anonim]

  1. De ce nu ati facut publice informatii preliminarii privind raspunsurile romanilor la intrebarea cu religia?

  2. Cum ramane cu persoanele nerecenzate sau cele carora li s-au completat informatiile cu ce au crezut de cuviinta recenzorii?
  • 9 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:33)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorica

   Nu am apucat sa prelucram datele. Indicatorul religios era optional si i-am fi dat o anvergura amplificata. Trebuie sa spunem ca raportul intre cei care au optat sa raspunda si care au considerat ca nu e cazul sa raspunda. Abia apoi, din cei ramasi, trebuie masurati cei care se declara de o religie sau alta. Asta presupunea prelucrarea formularelor individuale. In 23 mai vom da urmatoarele rezultate care vor include si datele privind religia
 • Nerecenzat (Miercuri, 29 februarie 2012, 7:19)

  Topinel [anonim]

  Si eu sunt printre cei nerecenzati si stau in buricul Bucurestiului. Am sesizat acest lucru la INS si mi s-a raspuns sec ca "recensamantul s-a incheiat". Aveti curaj sa luati de bune datele acestui recensamant?
 • numarare cu cnp sau fara ??? (Miercuri, 29 februarie 2012, 9:08)

  hawk [anonim]

  Cum explicati faptul la recesamantul din anul 2002 populatia a putut fi numarata fara a da CNP-ul si acum a-ti cerut CNP-ul si a fost si o problema destul de neclara in momentul in care a inceput recesamantul ???
 • Intrebari. (Miercuri, 29 februarie 2012, 9:14)

  GELU [anonim]

  Sunt dr. inginer, pasionat de statistica si dezamagit de modul in care s-a efectat recensamantul.
  D-le director recesamantul nu s-a facut mai ales la orase (sunt blocuri si chiar strazi unde nu au ajuns recenzorii). Din pacate se considera ca acolo unde nu au ajuns, oamenii au plecat din tara s-au nu au fost acasa (gresit). Ca urmare calculele pe care le efectuati nu mai au nici o relevanta. Eu consider ca populatia stabila a tarii nu poate fi diferita de 21.3-21.4 milioane locuitori care se apropie sensibil de valorile statistice anuale (mult mai exacte).
  Intrebari:
  1. Nu ar trebui ca estimarile anterioare, anuale, efectuate tot de INS sa fie declarate gresite ? (Asemenea diferente raportate la numarul de locuitori, nu exista in nici o tara).
  2.Care este eroarea pentru care ar trebui anulat recesamantul?
 • Reguli nestabilite de la inceput (Miercuri, 29 februarie 2012, 9:24)

  panter [anonim]

  In anul 2002 tot Institutul National de Statistica a organizat recesamantul si atunci s-a putut numara fara CNP peste 10 ani pentru recesamantul din 2012 a trebuit CNP-ul plus problema destul de neclara la inceputul acestuia ?? si nu ati avut o comunicare eficienta cu populatia, a fost lipsa de transparenta privind desfasurarea recesamantului ati schimbat reguli in timp ce se desfasura recesamantul dezastru total
  • 5 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:40)

   Ilie Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui panter

   Daca nu exista CNP, el trebuia inventat. El este mentionat in Manualul ONU si al UE legat de Recensamant. INS ofera date in aceleasi conditii de transparenta si obiectivitate ca orice alta tara.
 • Transe de varsta (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:07)

  Iulia [anonim]

  Care este scaderea populatiei pe transe de varsta?
  Ne indreptam spre o iarna demografica?
 • recensamant (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:30)

  sterica [anonim]

  1.codul 3200 -alta etnie- v-a fi defalcat pe subgrupe? Dar codul 1000-romani ?
  2. care va fi codul sub care v-or fi inregistrati ''machidonii'' care s-au declarat alta etnie-ARMANA -cod 3200 ( si anume cei din Stejaru ,Baia,Tulcea,M.Kogalniceanu,Constanta etc). Vorbim aici de aproape 10000 de persoane care si-au declarat aceasta etnie
 • r (Miercuri, 29 februarie 2012, 10:52)

  Ilie Dumitrescu. [hotnews.ro]

  Momentul a fost stabilit de UE, nu de INS. Iar actul european excede actul national. Noi trebuia sa facem Recensamantul volens nolens in 2011. Au existat elemente care tin de subiectivism, legate de insuficienta pregatire si de socurile pe care le-a provocat acest Recensamant. Nu ne-am gandit ca ne vom confrunta cu aceasta atitudine de rezerva. Romanilor nu le e specifica aceasta retinere. Observam ca rata de non raspunsuri creste si credem ca acest lucru se justifica prin dezbaterea legata de confidentialitatea informatiei. Unul din elementele care a contribuit la teama populatiei a fost CNP-ul. S-a exacerbat aceasta problema, CNP-ul e folosit in multe alte imprejurari. In plus, prin asta evitam dublele inregistrari- aceeasi persoana sa nu fie recenzata in doua-trei locuri.
 • Comparatie 2002-2011 (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:00)

  calin [anonim]

  Buna ziua,

  Exista undeva un tabel comparativ, cu aceiasi indicatori (populatie recenzata, populatie stabila, nerecenzati, etc.), intre rezultatul din 2002 si cel din 2011?
 • Multumesc pentru raspuns... (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:40)

  george [anonim]

  ...insa nu este clar raportul actual: 1,3 pensionari/salariati sau 1,3 salariati/pensionari?
 • suntem peste 20 milioane (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:45)

  adrian emil [anonim]

  Acest recensamant s-a facut in pripa si de catre oameni neinstruiti . Dupa 2 luni de recenzare in care am asteptat zilnic toti de pe strada noastra sa vina vreun recenzor la poarta , ne-am pierdut speranta asa ca am luat drumul Primariei locale . Unde cu stupoare am aflat ca strada noastra nu figureaza in listele lor de recenzat ( culmea ca platim impozite de 5 ani la Primarie ) iar explicatia lor a fost simpla : listele dupa care se recenzeaza erau venite de la Bucuresti si contin datele de acum 5 ani , cand intradevar micul cartier de case de la periferia orasului nu exista . Mai mult functionarii Primariei ne-au spus sa stam linistiti , listele fiind deja trimise la Bucuresti si ca nu mai are rost sa completam hartii cu datele noastre .
  Mai stiu cazuri in oras , cu bloc intreg nerecenzat , construit intradevar in ultimii ani , nici pe la ei nu a trecut nimeni , cu toate ca blocul respectiv este construit ca plomba intre altele vechi , dar nimeni nu s-a sesizat .
  Asa ca am ajuns la concluzia ca acest recensamant s-a facut de mantuiala , iar numarul celor recenzati nu reflecta realitatea .
  Dar asta ajuta pe linie politica sa se intre cu mai putine voturi in Parlament , este ?
 • De ce ni se incalca dreptul la intimitate, ..... . (Miercuri, 29 februarie 2012, 12:19)

  unknownforever [anonim]

  INTREBARE !

  De ce ulterior incheierii recensamantului desfasurat anul trecut, la un interval relativ scurt, de circa o luna, am fost "asaltat chiar, agresat '- a se citi sicanat, de-o maniera peste cea suportabila ! - cu telefoane despre cum si ce , cu privire la diverse sondaje(cica !) ?
  Problema pe care o ridic, consta in aceea ca, numarul de telefon(fix !) la care am fost sunat, este trecut la " secret " dar, a "fost deconspirat" la insistentele " unuia dintre recenzorii echipei care a efectuat deplasarea pe teren pentru culegerea datelor !
  De ce ni se / mi se incalca dreptul la intimitate, viata privata etc. ?
  " Accept " si un raspuns online
 • Relevanta recensamant (Joi, 1 martie 2012, 9:35)

  Farcas [anonim]

  As vrea sa stiu cat de relevant este acest recensamant, deoarece familia mea nu a fost vizitata de catre recenzor,nu am primit nici un telefon si nici nu am gasit un nr. de telefon la care sa sunam, nu a fost pus un afis cu ziua in care respectivul recenzor urma sa vina in blocul nostru, iar la finalul intervalului cand am intrebat prin vecini, am aflat ca respectivul fusese inca din primele zile.Am mai auzit de foarte multe astfel de cazuri.
  Intrebarea este, familia noastra si ceilalti aflati in acceasi situatie am fost sau nu recenzati ?(dupa datele de la starea civila sau de la administratia blocului).Ca numar, suntem in cei 19,042mil, pentru ca, de restul informatiilor din chestionar nu mai poate fi vorba.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by