Economiile asiatice isi mentin avansul, chiar daca exporturile catre Europa sunt afectate de criza datoriilor suverane. Cresterea sectorului manufacturier din China a fost rapida in luna februarie, iar indicatorii pentru India arata o crestere economica sustenabila, relateaza Bloomberg.

Indicele achizitiei de bunuri si servicii ale companiilor private (purchasing managers' index - PMI) a crescut pentru a treia luna consecutiv la 51.0, de la 50.5 in ianuarie. In India, PMI calculat de HSBC Holdings Pic si Markit Economics a fost la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

Datele publicate joi, impreuna de cresterea neasteptata a cheltuielilor de capital facute de companiile din Japonia si cresterea exporturilor din Coreea de Sud, ofera sperantele unei cresteri a economiei globale in anul 2012. In plus, aceasta perspectiva este sprijinita si de recuperarea din SUA si eforturile din Europa de a rezolva criza datoriilor suverane.

"Deblocarea cererii va duce la un salt al exporturilor in activitatea economica a Asiei" acum, o data cu scadera turbulentelor generate de criza datoriilor din Europa, a declarat Tim Condon, economist sef al ING Financial Markets, in Singapore, care a prevazut rezultatele privitoare la evolutia Chinei.

Incetinirea exporturilor din cel de-al patrulea trimestru al anului 2011 a fost probabil "tranzitorie" si previziunile de crestere economica pentru Asia sunt "prea scazute", a mentionat Condon, fost angajat al FMI.

Caterpillar, cel mai mare producator de echipamente pentru constructii si de minerit din lume, spune ca se observa o imbunatatire a economiei.

Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 8,9 procente in al patrulea trimestru din 2011, incetinind fata de trimestrul precedent, pe fondul actiunii guvernului de a "stavili" cresterea salariilor si a preturilor imobiliare.

Pe de alta parte, in regiunea Asia Pacific, Australia a fost o exceptie in ceea ce priveste cifrele pozitive publicate astazi, investitiile private scazand neasteptat iar aprobarile pentru constructia de noi locuinte au crescut mai putin decat previzionau economistii in luna ianuarie.

Cheltuielile de capital ale companiilor japoneze, cu exceptia celor de software, au crescut cu 4,9 procente in trimestrul patru al anului trecut, aratand ca este posibil ca Japonia, cea de-a treia economie a lumii dupa SUA si China, sa se intoarca pe crestere in acest an.

Transporturile maritime in Coreea de Sud au crescut cu 22,7 procente in februarie fata de aceeasi perioada a anului trecut, mult peste cresterea de 16,4% estimata de specialisti. In luna ianuarie acestea scazusera cu 7%.

In China, pe fondul incetinirii transporturilor maritime si a intentiei premierului Wen Jiabao de a restrictiona piata imobiliara, rata de crestere economica poate ajunge la 7,5% in acest trimestru, cea mai mica rata de la inceputul crizei financiare globale, conform Nomura Holdings, in timp ce Bank of America se asteapta la o expansiune de 8,6 procente in primul trimestru din 2012.

In Statele Unite ale Americii mediana proiectiilor economistilor arata o crestere a cererilor de somaj, acestea ajungand la 355.000 in saptamana incheiata pe 25 februarie, de la cel mai redus nivel din ultimii patru ani inregistrat cu o saptamana in urma cand erau 351.000 de cereri. Cheltuielile de consum sunt asteptate de catre economisti sa creasca cu 0,4 procente in ianuarie, dupa modificarea nesemnificativa din luna decembrie.