Liderii europeni s-au inteles sa ofere resurse pentru fondul permanent de salvare, ca o concesie la presiunea internationala de a intari apararea blocului comunitar impotriva crizei datoriilor suverane, relateaz Bloomberg.

Guvernele statelor membre ale zonei euro trebuie sa plateasca doua transe anuale care sa suplimenteze fondul de 500 de miliarde de euro si sa completeze capitalizarea in anul 2015, cu un an inaine de termen.

''Va exista o accelerare. Aceasta poate incepe cu plata a doua transe in anul 2012, insa trebuie sa luam o decizie definitiva'', a mentionat Herman Van Rompuy, presedintele Uniunii Europene.

Cancelarul german, Angela Merkel, care in 2011 a propus un program de plati pe o perioada de cinci ani, a schimbat tonul in aceasta luna si a condus grupul spre accelerarea acestui program, dupa ce liderii mondiali si Fondul Monetar International au presat pentru o actiune europeana mai indrazneata impotriva crizei economice. In acelasi timp, Merkel a fortat UE sa amane discutia cu privire la cresterea plafonului global de imprumut.

Alti oficiali, inclusiv primul ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, au propus ca fondul permanent, care va fi infiintat in luna iulie, sa fie asociat fondului temporar, care este setat sa isi inceteze activitatea la mijlocul anului viitor.

Ministrii de finante din statele G20 si-au aratat clar intentia, luna trecuta, cand au spus ca ei nu vor participa la suplimentarea fondurilor aflate la dispozitia FMI, pana cand cele 17 state membre ale zonei euro nu se vor ajuta ele insele.

Termenul limita pentru Europa este 13 martie – la o zi dupa urmatoarea intalnire a ministrilor de finante – pentru a creste plafonul si pentru a castiga increderea IMF, a mentionat Juncker.

''FMI se va intalni pe 13 martie si va aproba cresterea participarii doar daca statele din zone euro isi vor construi un 'zid de aparare' putin mai ridicat decat este acum'', a adaugat Juncker.

Europenii planuiesc infiintarea unui fond permanent, cunoscut ca Mecanismul European de Stabilitate (MES), care are la dispozitie o valoare de 80 de miliarde de euro, bani lichizi. In plus acesta ofera si dreptul de a apela la alte 620 de miliarde de euro in caz de urgenta. Suma totala disponibila pentru imprumuturi se ridica la 500 de miliarde de euro si constituie un 'buffer' pentru pastrarea ratingului AAA.

''Protectia trebuie sa fie solida si, de asemenea, noi am spus ca MES poate fi mai eficient daca se sporesc fondurile'', a afirmat primul ministru olandez, Mark Rutte.